Studiu | Bei seara? Câte ore trebuie să aștepți ca să te culci, pentru un somn liniștit

Consumul de alcool înainte de culcare îți poate afecta calitatea somnului și îți poate cauza dificultăți în a adormi și chiar insomnii.
  • Publicat:
Studiu | Bei seara? Câte ore trebuie să aștepți ca să te culci, pentru un somn liniștit

Multe persoane sunt obișnuite să consume alcool înainte de a adormi. Cu toate acestea, alcoolul poate avea efecte negative asupra somnului. Specialiștii recomandă ca între consumul de alcool și momentul adormirii să existe un interval, pentru ca somnul să nu fie afectat.

Calitatea somnului este influențată de cantitatea de alcool consumată

Cum îți poate afecta, mai exact, alcoolul calitatea somnului? În primul rând, în corpul tău pot apărea primele simptomele pe care le-ai putea avea dacă nu aștepți suficient între ultima băutură și momentul culcării.

Alcoolul poate fi consumat sub formă de bere, vin și băuturi spirtoase precum vodka, rom, gin și whisky. Este consumat mai des seara, fiind numit și „băutura de seară”, și poate afecta în mod negativ somnul. În timp ce alcoolul te poate face să te simți obosit, inițial, acesta poate și perturba somnul pe măsură ce efectul său dispare.

Efectele alcoolului asupra somnului

  • Stimulează nivelurile de adenozină din creier, ceea ce pot duce la somnolență
  • Relaxază căile respiratorii și poate agrava sforăitul, precum și pauzele în respirație cunoscute sub numele de apnee obstructivă de somn
  • Se elimină rapid din organism, ceea ce poate duce la treziri frecvente și scurte
  • Poate întrerupe somnul cu mișcări oculare rapide (REM), care sunt important pentru visare, învățare și procesarea memoriei

Se recomandă să nu consumi alcool în ultimele patru ore înainte de culcare. Chiar dacă alcoolul te poate ajuta să adormi, interferează cu calitatea somnului.

În plus, organismul tău poate să proceseze o porție de alcool în aproximativ o oră. Dacă ai consumat mai multe băuturi, este indicat să consumi ultima băutură cu câteva ore înainte de culcare.

Ce se întâmplă când bei alcool chiar înainte de culcare?

Dacă bei alcool chiar înainte de culcare, ai putea experimenta:

Dacă consumi alcool în exces sau bei cantități mari foarte repede, poți să-ți afectezi nivelurile de melatonină timp de până la o săptămână după aceea. Melatonina este un hormon pe care corpul tău îl produce pentru a ajuta la reglarea somnului.

Dacă dormi mai bine când nu consumi alcool, ar trebui să iei în considerare stoparea completă a consumului de alcool. Cu toate acestea, dacă continui să ai dificultăți în somn, poți să ceri sfatul unui specialist în somnologie.

Sursă – https://www.verywellhealth.com/wait-between-alcohol-sleep-3014979

Sursă foto – Yta23 / Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc