Melatonina sau „cine” e responsabil cu somnul

Responsabil cu somnul este hormonul somnului sau cum mai este cunoscut, melatonina. Iată ce beneficii are și cum se administrează corect.
Melatonina sau „cine” e responsabil cu somnul
Melatonina sau „cine” e responsabil cu somnul

Înaintăm în vârstă și parcă „responsabilul” cu somnul nu mai vine atât de repede pe la gene precum o făcea când eram copii sau dacă vine are tendința să plece dimineața devreme pe la ora 3:00 sau 4:00. Ce putem face pentru a avea parte de somnul acela odihnitor care ne influențează în bine starea de a doua zi și ne ajută să fim productivi? Haideți să răspundem în primul rând la întrebarea de ce dormim?

Somnul era privit ca o stare în care se poate visa și atât, dar odată cu trecerea timpului s-a ajuns la concluzia că este „o a doua stare” care contribuie la dezvoltarea armonioasă a organismului și creierului și este o funcție esențială care permite organismului și creierului să-și „reîncarce bateriile”. Pe scurt, dacă ne dorim să avem o calitate bună a vieții trebuie să și dormim corect.

Somnul are patru etape:

1. Persoana adoarme și nu își aduce aminte momentul- „îl fură somnul”;

2. Somnul efectiv în timpul căruia persoana poate fi trezită de diferite zgomote;

3. Somnul adânc;

4. Perioada de visare (pe sub pleoape au loc mișcări rapide ale ochilor).

Responsabil cu somnul este hormonul somnului sau cum mai este cunoscut, melatonina.

Ce este melatonina?

Melatonina este un hormon produs de glanda pineală/ epifiză (glandă endocrină de mici dimensiuni, situată în centrul creierului, între cele doua emisfere cerebrale ce joacă un rol esențial în reglarea ritmului circadian= ritmul biologic intern al organismului care se ajustează la fiecare ciclu de 24 de ore). Secreția melatoninei în creier este corelată cu momentul din zi- glanda pineală este stimulată de întuneric să înceapă procesul de sinteză a melatoninei, iar lumina stopează secreția de melatonină. În anotimpurile reci, toamna și iarna, secreția de melatonină este mai mare, nopțile fiind mai lungi.

Melatonina se produce și în laborator și poate fi administrată ca supliment alimentar. Ea se găsește sub diferite forme farmaceutice, adaptate fiecărei vârste: picături, soluție, comprimate, suspensie, drajeuri gumate.

Rolul melatoninei

Aproximativ 7% din europeni sunt afectați de insomnie, iar tulburările de somn au impact negativ atât asupra psihicului uman, cât și asupra sistemului cardiovascular. Melatonina are rolul de a regla ritmul circadian prin alternanța stărilor de somn-veghe, în funcție de momentul zilei.

În paralel, melatonina mai are rolul de a reduce riscul apariției problemelor vasculare, precum AVC-ul (accident vascular cerebral), are rol antiinflamator și antioxidant și este responsabilă și cu menținerea constantă a temperaturii corpului uman sau cu reglarea tensiunii arteriale.
Nivelul de melatonină din organism variază în funcție de vârstă. În primii trei ani de viață se stabilizează nivelul de melatonină, iar odată cu înaintarea în vârstă sinteza de melatonină începe să scadă.

Ce se întâmplă când organismul are prea puțină melatonină?

Când nivelul de melatonină din organism este dezechilibrat persoana afectată adoarme mai greu și somnul nu este odihnitor (tulburări de somn) sau în lipsa unui somn odihnitor apar probleme de concentrare pe parcursul zilei, iritabilitate, nervozitate. Un factor care poate duce la scăderea nivelului de melatonină înainte de somn este expunerea la ecrane, respectiv la lumina albastră.

Beneficiile administrării suplimentelor cu melatonină?

Dacă apar probleme de tipul insomnie este recomandat să apelați la medicul de familie pentru a identifica în primul rând cauza și în al doilea rând pentru a vă recomanda, dacă este nevoie, administrarea de suplimente cu melatonină în vederea reglării somnului.

Administrarea de melatonină prezintă beneficii precum:

  • reglează tulburările de somn, inclusive cele date de administrarea de medicamente precum betablocantele;
  • ameliorează tulburările de ritm circadian, indiferent de vârsta pacientului;
  • în cazul stării de oboseală apărută ca urmare a unor zboruri lungi, cu schimbarea fusului orar, dacă se administrează melatonină când se ajunge la destinație aceasta combate efectul de „jet lag”;
  • rol anticonvulsivant- melatonina contribuie la împiedicarea descărcării de impulsuri cerebrale (responsabile cu declanșarea convulsiilor);
  • asigură protecție la nivel gastrointestinal pentru pacienții ce suferă de pancreatită, sindrom de colon iritabil sau colită ulcerativă;
  • previne apariția migrenelor, administrată înainte de culcare, în cazul pacienților cu istoric de migrene.

Suplimentele cu melatonină

Dacă medicul consideră, în urma unei evaluări clinice, că este nevoie ca pacientul (bebeluș, copil, adolescent, adult sau vârstnic) să suplimenteze aportul de melatonină pentru o perioadă de timp, acesta va găsi în farmacie suplimente cu principala substanță activă melatonina sub formă de: comprimate, drajeuri gumate, siropuri, pulbere pentru soluție orală, cu diferite concentrații. Totodată există două forme de melatonină: melatonină cu eliberare imediată (folosită în special de persoanele care au nevoie să adoarmă rapid, dar nu e recomandată pe perioadă lungă de timp) și melatonina cu eliberare lentă care contribuie la îmbunătățirea calității somnului pe perioadă lungă de timp.

Forma farmaceutică aleasă depinde de vârsta pacientului, iar concentrația ce se administrată este stabilită de medic:

  • pentru copii doza maxim admisă este de 3 mg/ zi;
  • pentru adolescenți doza maximă poate fi de 5 mg/ zi;
  • pentru adulți doza poate ajunge până la 8 mg/zi.

Administrarea suplimentelor cu melatonină începe cu doze mici (de exemplu la copii se începe cu doza de 0,5 mg/ zi) care se cresc treptat până la obținerea efectului de inducere a somnului. Este recomandat ca melatonina să fie luată de către pacient cu 30 de minute înainte de somn- în cazul adulților, și cu 1-2 ore înainte de somn în cazul copiilor. Totodată este importantă și conduita adoptată înainte de somn: fără expunere la lumină albastră (TV, telefon etc.), camera să fie întunecoasă și liniștită.

Durata maximă de utilizare a suplimentelor cu melatonină este de 6 luni. Atenție în cazul persoanelor cu hipertensiune arterială, melatonina în exces poate crește tensiunea, așadar este necesară discuția cu medicul curant cu privire la administrarea acestui supliment înainte de începerea administrării.

Foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alin Popescu - Medic primar – medicină sportivă
Medic primar – medicina sportiva incepand cu 01.01.2012, prin concurs. A sustinut si promovat examenul de primariat, in centrul universitar Bucuresti, in sesiunea iunie 2011; Medic specialist medicina sportiva incepand cu 01.01.2007, prin concurs. A sustinut si promovat examenul de specialitate, ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân