Sindromul pielii prăjite: cauze, riscuri asociate și tratament

  • Publicat:
Sindromul pielii prăjite: cauze, riscuri asociate și tratament

Dacă ați folosit vreodată laptopul și l-ați echilibrat pe picioare, există șansa să fi simțit ceva căldură provenind din el. Sindromul pielii prăjite apare atunci când picioarele tale sunt expuse la această căldură pentru perioade mai lungi de timp.

Ce este sindromul pielii prăjite?

Sindromul pielii prăjite, cunoscut și ca eritem ab igne, este o afecțiune care provoacă decolorarea pielii, mâncărime și senzații de arsură.

Acest lucru se întâmplă după ce pielea ta este expusă în mod repetat la o sursă de căldură pe o perioadă lungă de timp, dar căldura nu este suficient de fierbinte pentru a-ți arde pielea.

Acest sindrom este întâlnit la persoanele care lucrează pe laptop. În situația aceasta, coapsele și genunchii sunt cele mai afectate zone. Cum se manifestă, însă, afecțiunea?

Apar petele maronii

De regulă, boală nu este periculoasă, dar strică aspectul cutanat, provocând apariţia unor pete mai închise la culoare, maronii.

Temperatura ajunge şi la 50 de grade Celsius

Medicii elvețieni au denumit-o „boala laptopului”. Cum acţionează temperatura asupra corpului şi care este reacţia corpului? Explicația este cât se poate de simplă. Dacă aparatul, în cazul nostru laptopul, este ţinut în priză ore în şir, temperatura de la nivelul pielii ajunge şi la 50 de grade Celsius.

De aceea, „boală laptopului” poate avea consecinţe grave, dacă nu se iau măsuri rapide.

Care sunt cauzele sindromului pielii prăjite?

Cauzele comune curente includ:

Utilizarea îndelungă a unui laptop pe coapse

Odată cu creșterea actuală a lucrului în regim remote, acest lucru a devenit tot mai frecvent în rândul tinerilor. Riscurile corelate însă cu acest fapt sunt, din păcate, imense.

Încălzirea scaunelor în mașini

Au fost raportate cazuri la persoane care își folosesc încălzirea scaunelor timp de 2 până la 4, ceea ce este enorm.

Folosirea sticlelor cu apă caldă

În timp ce acestea sunt utile în ameliorarea durerii abdominale sau a celor lombare, au fost raportate cazuri de sindrom de piele prăjită după ce sticlele cu apă caldă au fost folosite pentru perioade lungi de timp.

Citește și: Sticla cu apă caldă folosită pentru durerile lombare poate duce la cancer de piele, avertizează specialiștii

Radiatoarele/aerotermele

Sindromul pielii prăjite a fost întâlnit și la persoanele în vârstă care își petreceau cea mai mare parte a timpului în fața radiatoarelor sau a aerotermelor.

Există complicații ale sindromului de piele prăjită?

Da, din păcate sindromul pielii prăjite poate provoca modificări majore în celulele pielii, fapt ce poate duce la apariția de cancer în cele mai grave cazuri.

Tipurile de cancer care sunt asociate cu sindromul pielii prăjite includ:

  • carcinom cu celule scuamoase
  • carcinom cu celule Merkel
  • limfom cutanat

Cum se tratează sindromul pielii prăjite?

Ei bine, deși nu există un tratament specific pentru această afecțiune, există lucruri pe care le putem face pentru a sprijini ameliorarea simtomelor sau stoparea bolii. Acestea includ:

Îndepărtarea surselor de căldură. Acesta este cel mai la îndemână mod de a preveni orice altă iritație suplimentară.

Medicamentele topice. Medicamentele precum retinoizii pot ajută în eliminarea simptomelor de piele prăjită.

FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân