Sticla cu apă caldă folosită pentru durerile lombare poate duce la cancer de piele, avertizează specialiștii

  • Publicat:
Sticla cu apă caldă folosită pentru durerile lombare poate duce la cancer de piele, avertizează specialiștii

Joey Clarkson, o femeie în vârstă de 34 de ani din Marea Britanie a început utilizeze sticla cu apă caldă pentru durerile de spate în toamna anului trecut.

Soluția, folosită de multă lume și aparent inofensivă, a dus însă la apariția așa numitului „sindrom al pielii prăjite”, afecțiune care provoacă decolorarea pielii, mâncărimi și senzații de arsură.

Conform Dr. Jeffrey Benabio, sindromul pielii prăjite se prezintă sub forma unei iritaţii roşii maronii care apare ca rezultat al unei expuneri prelungite la căldură, fără să existe o arsură propriu-zisă.

Roşeaţa formează un adevărat model, reticular sau în formă de plasă. Cauza este, cel mai probabil, încetinirea circulaţiei sângelui în acea zonă, numită hemostază.

Sindromul pielii prăjite se rezolvă, de obicei, prin îndepărtarea sursei de căldură care îl provoacă. Cu toate acestea, uneori poate provoca schimbări mai dramatice la nivelul celulelor pielii, care se pot transforma în alte afecțiuni, inclusiv cancer de piele.

Tipurile de cancer care sunt asociate cu sindromul pielii prăjite includ:

– carcinomul cu celule scuamoase

– carcinomul cu celule Merkel

– limfom cutanat

Citește și: Sindromul pielii prăjite: cauze, riscuri asociate și tratament

Joey Clarkson a aflat pe propria sa piele riscurile la care s-a expus folosind timp îndelungat sticla cu apă caldă pentru atenuarea durerile de spate

Femeia se confrunta cu hernie de disc atunci când a decis folosească sticla cu apă caldă pentru diminuarea durerilor lombare care începuseră îi dea bătăi de cap.

Durerea era insuportabilă și apăruse fără vreun motiv aparent”, își amintește Joey. Așa că a început să folosească o sticlă cu apă caldă în fiecare noapte pentru a diminua durerea, și apoi chiar și în timpul zilei. „Căldura atenua durerea… până când apa devenea rece”, a mai spus femeia pentru Daily Mail.

După o perioadă, aceasta a observat apariția unor erupții roșii și pete pe partea inferioară a spatelui. Ajunsă la medicul dermatolog, Joey a mai primit un diagnostic tulburător: sindromul pielii prăjite.

Eram șocată”, mărturisește Joey. „Nu auzisem niciodată de așa ceva și credeam că folosirea sticlei cu apă caldă este perfect sigură.” Mai mult, începuse să se teamă, după ce a citit că, în unele cazuri, boala dermatologică pe care o avea crește predispoziția pentru cancerul de piele.

Nu știam că folosirea sticlei cu apă caldă pentru atenuarea durerii mă expune la riscul de cancer de piele”, spune Joey. „A fost înspăimântător. Cred că ar trebui să existe un avertisment cu privire la căldură”, a mai adăugat ea.

Citește și: Laptopul, riscuri pentru sănătate

FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân