Produsele semi-preparate din supermarketuri conţin mai multă sare decât o pungă de chipsuri

O nouă cercetare arată că alimentele semi-preparate din lanţurile de magazine conţin mai multă sare decât o pungă de chipsuri.
Produsele semi-preparate din supermarketuri conţin mai multă sare decât o pungă de chipsuri
FOTO: profimediaimages.ro / Produsele semi-preparate din supermarketuri conţin mai multă sare decât o pungă de chipsuri

Unele dintre cele mai populare mâncăruri semi-preparate din supermarket-urile din Marea Birtanie conţin mai multă sare decât o pungă de chips-uri, arată o nouă cercetare. De exemplu, un preparat cu cârnaţi şi piure, care poate fi direct încălzit la cuptorul cu microunde, are o cantitate de aproape 3g de sare, adică jumătate din necesarul zilnic consumat de un adult. O pungă de chipsuri de 200g conţine 2.6g de sare, mai puţin decât produsele semi-preparate din marile lanţuri de magazine.

Serviciul Naţional de Sănătate (NHS) recomandă ca adulţii şi copiii peste 11 ani să nu consume mai mult de 6g de sare într-o singură zi, dar se pare că multe dintre produsele semi-preparate conţin aproape jumătate din această cantitate la o singură servire.

În Marea Britanie, cele mai populare produse semi-preparate sunt:

  • Plăcinta Shepherds
  • Cârnaţi cu piure
  • Spaghete Bolognese
  • Plăcintă cu peşte
  • Paella
  • Mac and cheese
  • Lasagna
  • Carbonara

Consumul de sare în cantităţi mari poate afecta vasele de sânge şi sănătatea inimii, crescând astfel riscul de hipertensiune, infarct şi accident vascular cerebral. Adulţii sunt avertizaţi să nu consume mai mult de 6g de sare pe zi, adică aproximativ o linguriţă.

Pericolele consumului excesiv de sare

400.000 de decese din cauza bolilor de inimă au fost înregistrate în 2015, cauza principal fiind dietele bogate în sodiu. Deşi multe agenţii recomandă consumul de trei sferturi de linguriţă de sare în fiecare zi, majoritatea adulţilor consumă mai mult decât recomandarea făcută de specialişti.

Echilibrul de fluide şi sodiu din corp este crucial în caz de homeostazie. Atunci când în organism există prea mult sodiu, corpul reţine excesul de fluide şi încearcă să găsească un echilibru. Fluidele fac ca inima să pompeze sângele mai greu, ducând la hipertensiune. Hipertensiunea la rândul ei este un factor de risc pentru accidentul vascular cerebral şi bolile de inimă. De asemenea, o tensiune arterială ridicată îngreunează transportul de oxigen de la inimă spre alte organe vitale precum creierul, iar astfel apare declinul cognitiv.

 

Alexandra Necsoiu
Alexandra Necsoiu

ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, alexandra.necsoiu@m.ro

Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să ... citește mai mult

Cel mai nou articol Video:
Ce este atașamentul și cum îți influențează viața
Recomandări:
Depresia, detectată direct de pe telefon
Depresia, detectată direct de pe telefon
Activitatea fizică arde mai puține calorii decât te-ai fi așteptat STUDIU
Activitatea fizică arde mai puține calorii decât te-ai fi așteptat STUDIU