Tomografia cu emisie de pozitroni, utilă în depistarea precoce a proteinelor „vinovate” pentru maladia Alzheimer

22.02.2021 | Paula Rotaru
Tomografia cu emisie de pozitroni, utilă în depistarea precoce a proteinelor „vinovate” pentru maladia Alzheimer

Tomografia cu emisie de pozitroni (PET) ajută la identificarea tumorilor maligne, dar poate fi folosită și pentru depistarea proteinelor tau implicate în dezvoltarea bolii Alzheimer.

O echipă de specialiști de la un spital din Massachusetts (SUA) a creat o nouă metodă de imagistică pentru determinarea prematură a depozitelor de beta-amiloide, respectiv a proteinei tau din creier. Aceste proteine sunt cunoscute pentru faptul că ar contribui la apariția maladiei Alzheimer.

Analizând imaginile obținute prin tomografia cu emisie de pozitroni (PET) ale 443 de adulți, experții au folosit, de fapt, un program de computer care să îi ajute să identifice substanțele amintite cu mult înainte ca ele să se răspândească în creier și să-l ducă în starea bolnavă, a uitării, a degenerării cognitive și nu numai.

 Studiile clinice care evaluează eficacitatea medicamentelor anti-tau vor beneficia de o metodă de imagistică automatizată și individualizată care va selecta indivizii normali din punct de vedere cognitiv, dar cu risc de răspândire a proteinei tau, ducând, astfel, la un nivel superior eforturile de a oferi intervenții eficiente pentru pacienții cu boala Alzheimer, spune Justin Sanchez, unul dintre autorii studiului.

Folosind tomografia cu emisie de pozitroni, savanții au reușit să depisteze locul „originar” al acestor proteine specifice bolii Alzheimer. Potrivit acestora, proteinele tau se formează inițial în cortexul rhinal, situat sub hipocamp, în centrul creierului. Ulterior, acestea se răspândesc în neocortex.

Am observat că persoanele care prezintă niveluri crescute ale proteinelor tau în cortexul rhinal au o evoluție mult mai rapidă a bolii, uneori chiar și în absența depozitelor de beta-amiloide. Sunt pacienți care la 58 de ani deja prezintă semne clinice ale maladiei Alzheimer, adaugă Sanchez.

Tomografia cu emisie de pozitroni ar putea ajuta, astfel, la depistarea precoce a proteinelor tau și la prezicerea riscului de a dezvolta „boala uitării”. Totodată, identificând la timp acest aspect, medicii vor putea prescrie mai devreme tratamente personalizate care vor încetini progresia bolii.

Rezultatele studiului au fost publicate în revista Science Translational Medicine.

Recomandări: