Știai care sunt cele mai bune ouă pentru consum? Ce înseamnă, de fapt, codul de pe ouăle din supermarket

  • Publicat:
Știai care sunt cele mai bune ouă pentru consum? Ce înseamnă, de fapt, codul de pe ouăle din supermarket

Nu este un secret pentru nimeni că ouăle de casă au o mulțime de beneficii pentru sănătate. Pe piața din România, în acest moment găsim patru categorii de ouă. Pentru fiecare categorie există o explicație, iar Dr. Mihail Pautov a și lansat-o.

Care sunt cele mai bune ouă pentru consum?

Atunci când se cumpără ouă din comerț, se poate observa un cod pe ou. Fiecare cifră sau literă are o semnificație specifică, după cum urmează:

Categoria 0 – ouăle ecologice, organice sau bio, cum mai obișnuim să le spunem – provin de la găini crescute în aer liber și hrănite cu cereale ecologice, fără antibiotice sau alți aditivi. Pentru ca un produs să fie cu adevărat BIO, ECO sau organic, producătorul trebuie să pună pe ambalaj eticheta de produs ecologic UE, folosită de peste 10 ani.

Categoria 1 – reprezintă ouăle provenite crescute tot la sol, însă care sunt hrănite cu furaje normale, nu BIO. (n.r. BIO – solul pe care sunt plantate legumele, fructele sau plantele nu este stropit cu îngrășământ chimic, insecticide sau pesticide chimice, ci doar cu substanțe naturale).

Categoria 2 – ouăle provenite de la păsări ținute în hale la sol, crescute fără lumină naturală.

Categoria 3 – ouă provenite de la găini crescute în ferme avicole cu baterii.

Citește și: Ce anume semnifică fiecare cifră din codul de marcat de pe ouă, de fapt

Câte ouă putem mânca pe zi?

Potrivit medicului, putem consuma ouă dimineața la micul dejun sau le putem consuma pe perioada întregii zile, distribuind astfel sursa de proteine.

„Poți să le consumi dimineața sau poți să-ți iei trei ouă cu tine să mănânci un ou dimineața, un ou la prânz și un ou seara, astfel încât să distribui sursa asta de proteine de calitate pe parcursul întregii zile”, a spus medicul despre acest aliment.

În opinia specialistului, cele mai bune ouă sunt cele de la țară. Este important să fie de la oameni cunoscuți deoarece anumite tipuri de hrană pot accelera creșterea găinilor și pot fi toxice, putând afecta astfel calitatea ouălor.

„Cele mai bune ouă, cred eu, sunt cele de la țară cu mențiunea că e bine să fie ouă de la țară, de la oamenii pe care îi cunoști, pentru că există tot felul de mâncăruri care fac găinile să crească foarte rapid, care pot fi toxice și care se pot transfera în ouă”, a explicat cunoscutul medic.

Citește și: Câte ouă poţi mânca pe zi? Cele prăjite sunt o alternativă mai puțin sigură pentru sănătate, avertizează medicii

FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Salată cu ciuperci și Mușchi File și paste cu Jambon de Curcan