Suspiciune de ciumă neagră în Mongolia, după ce două persoane ar fi consumat carne crudă de marmotă

Deşi este considerată o boală eradicată, focare izolate de ciumă bubonică sau neagră încă există în lume, omorând aproximativ 2.000 de oameni anual.
Suspiciune de ciumă neagră în Mongolia, după ce două persoane ar fi consumat carne crudă de marmotă

Mongolia a impus carantinarea locuitorilor din regiunea vestică Khovd, după identificarea a două persoane suspecte de ciumă bubonică.

Potrivit unui comunicat de presă al Centrului Naţional pentru Boli Zoonotice (CNBZ) din Mongolia, cele două persoane ar fi consumat carne crudă de marmotă şi astfel s-ar fi îmbolnăvit. 

Autorităţile locale au închis graniţa de vest cu Rusia, pe o suprafaţă de aproximativ 500 de kilometri.

Specialiştii din cadrul CNBZ au testat 146 de persoane care au avut contact direct cu cele două persoane infectate, un bărbat în vârstă de 27 de ani şi o femeie a cărei vârstă nu este precizată. De asemenea, au fost identificate 504 contacte secundare ale persoanelor infectate, acestea fiind în prezent sub supraveghere medicală atentă.

Pentru a preveni răspândirea bolii, autorităţile au impus carantina în oraşul Khovd, aflat la graniţa de sud cu Tyva şi Altai. Vehiculele nu au voie să intre în oraşul mongol, citează agenţia rusă de presă Tass. 

Ciuma bubonică încă există

Anul trecut, Mongolia a impus carantina în provincia vestică Bayan Olgyi, după ce două persoane, soţ şi soţie, au decedat din cauza ciumei bubonice, ca urmare a consumului de carne crudă de marmotă, deşi acest lucru este interzis în Mongolia.

Mai precis, ei ar fi consumat rinichii cruzi ai unei marmote. Potrivit superstiţiilor din Mongolia, consumul cărnii crude şi a organelor interne ale unei marmote întăreşte sistemul imunitar şi ţine la distanţă bolile.

Ciuma bubonică a omorât peste 50 de milioane de oameni în secolul al XIV-lea. Deşi este considerată o boală eradicată, focare izolate încă există în lume, omorând aproximativ 2.000 de oameni anual.

Boala se transmite prin intermediul rozătoarelor, aşa cum este şi marmota. În unele zone ale lumii, contactul dintre oameni şi rozătoarele domestice sau sălbatice încă este comun, rezultând în cazuri sporadice de ciumă.

În ce priveşte infecţia cu noul coronavirus, Mongolia a înregistrat până la acest moment doar 220 de cazuri de COVID-19 şi niciun deces, potrivit datelor Worldometer.