Second opinion, o nouă şansă pentru pacient

Potrivit Institutului Naţional de Diagnostic, în România unul din zece pacienţi primeşte un diagnostic greşit. Totodată, peste jumătate dintre pacienţii români se tem că ar putea primi un diagnostic incorect sau un plan de tratament ineficient. Conform unui studiu realizat de olandezii de la Diagnose.me.com, second opinion reduce riscul unei erori de diagnostic cu 90%.
Second opinion, o nouă şansă pentru pacient

Potrivit Institutului Naţional de Diagnostic, în România unul din zece pacienţi primeşte un diagnostic greşit. Totodată, peste jumătate dintre pacienţii români se tem că ar putea primi un diagnostic incorect sau un plan de tratament ineficient. Conform unui studiu realizat de olandezii de la Diagnose.me.com, second opinion reduce riscul unei erori de diagnostic cu 90%.

Recent s-a lansat campania “Second Opinion Avizat, nu Improvizat” cu scopul de a informa şi de a conştientiza pacienţii din România referitor la dreptul de a cere second opinion, la importanţa unui diagnostic corect şi a unui tratament corespunzător.

Campania este realizată de Intermedicas, prima clinică de second opinion din România şi este rezultatul unor concluzii desprinse dintr-un studiu intern derulat de clinica, cu pacienţii care au solicitat second opinion după ce au primit un diagnostic de boală gravă sau recomandare de chirurgie. Scopul studiului a fost identificarea motivelor pentru care pacienţii au ajuns să solicite second opinion avizat în stadii avansate ale bolii şi nu imediat după primirea primului diagnostic.

Rezultatele au indicat că:
• 95% dintre pacienţii nu ştiu că au dreptul legal la a doua opinie medicală;
• 89% dintre pacienţi susţin că nu apelează la second opinion din respect/frică pentru medicul care a dat primul diagnostic;
• 87% dintre pacienţi apelează la internet ca sursă de second opinion;
• 78 % se bazează pe medicii care au dat rezultate bune in cazul familiei/al prietenilor.

A cere a doua, a treia, a patra opinie medicală mergând din clinică în clinică la medici specialişti, căutând pe internet sau la recomandarea unor prieteni este o improvizaţie. Nu ai certitudinea că medicul care a tratat o cunoştinţă şi a funcţionat se descurcă la fel de bine şi în cazul tău. Acest demers poate să nu dea rezultatele asteptate şi, în acelaşi timp, există şi riscul cheltuielilor inutile, de timp şi de bani, având ca posibil rezultat o soluţie medicală incompletă sau un diagnostic eronat” a declarat Ana Maria Marian, CEO Intermedicas.

Second opinion din punct de vedere medical înseamnă siguranţa diagnosticului corect şi accesul la cea mai bună soluţie de tratament pe care o oferă practica medicală la nivel internaţional, precum şi accesul la servicii medicale, tehnici sau tehnologii avansate din străinătate.

„În experienţa mea de peste 30 de ani în ortopedie şi traumatologie am realizat că linia dintre viaţă şi moarte este una sensibilă. Consider că second opinion reprezintă, în cele mai multe dintre cazuri, o nouă şansă la viaţă. În ortopedie este foarte important ca pacientul să înţeleagă de la început ce implică o intervenţia chirurgicală complexă şi în ce măsură caliatatea vieţii sale se va îmbunătăţi”, declară Dr. Mircea Schmidt, medic specialist în ortopedie, chirurgie a coloanei şi traumatologie acreditat de Asociaţia Medicală din Frankfurt şi de către Asociaţia Medicală din Munchen, fiind specializat în intervenţii pentru tumori osoase, nucleoplastie endoscopică, chirurgia mâinii şi a plantei piciorului.

Din punctul de vedere al medicului curant, acceptarea celei de-a doua opinii nu reprezintă o recunoaştere a limitelor ci dimpotrivă, o confirmare a onestităţii, sincerităţii şi siguranţei de sine în exprimarea unei opinii medicale. Eu însumi le sugerez uneori pacientelor mele să apeleze la o a doua opinie atunci când situaţia este foarte gravă sau simt că ele sunt nesigure.
În ceea ce priveşte cazurile de second opinion pe care le evaluez, de cele mai multe ori nu este vorba de o încadrare într-o grupă de diagnostic diferită, ci poate doar mai completă. Însă ce poate aduce în plus un medic de second opinion se referă la concepte terapeutice diverse, tehnologizate, sau abordări mai avantajoase pentru pacientă”, e de părere Dr. Iosif Niculescu, medic cu o experienţă de peste 30 de ani în multiple ramuri ale ginecologiei: tratamentul intensiv al pacientelor obstetricale în stare critică, uroginecologie, sonografie în obstretică şi ginecologie, endocrinologie ginecologică şi reproducere umană, fiind unul dintre medicii care abordează o atitudine echilibrată faţă de naştere.