Scrisoare deschisă a medicilor către Facebook: „Opriți dezinformarea despre COVID”

11.11.2021
Scrisoare deschisă a medicilor către Facebook: „Opriți dezinformarea despre COVID”
Sursa foto: Shutterstock @BigNazik

Într-o scrisoare deschisă adresată lui Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, zeci de medici americani acuză modul în care sunt propagate știrile false despre pandemia de COVID-19 și solicită operarea cu o mai mare transparență și responsabilitate a informațiilor despre vaccinuri pe faimoasa rețea de socializare.

Redăm, mai jos, scrisoarea deschisă adresată fondatorului Facebook, semnată de Doctors for America:

„Stimate domnule Zuckerberg,

Dezvăluirile recente ale avertizorilor de integritate din interiorul Facebook au confirmat ceea ce mulți dintre noi am bănuit de mult timp: că Facebook a expus voit și în mod repetat publicului informații eronate despre COVID-19 și vaccinuri. De exemplu, a știut ce tipuri de utilizatori erau cel mai probabil să împărtășească știri false și a creat avertismentul „informații despre COVID-19” pentru postările făcute de sursele autorizate, creând astfel impresia că oamenii nu ar trebui să aibă încredere în acea sursă.

Această înșelăciune trebuie să se termine acum. Atât de multe decese ar fi putut fi prevenite și trebuie să acționăm imediat pentru a preveni mai multe, în special în ceea ce privește vaccinurile, care devin iminent disponibile pentru copiii mici. Pur și simplu nu ne putem permite o altă rundă mortală de dezinformare despre COVID-19 și vaccin.

Pe 15 iulie 2021, chirurgul general al Statelor Unite Vivek Murthy a lansat un avertisment cu privire la răspândirea vertiginoasă a informațiilor false, declarând-o amenințare pentru sănătatea publică.

Pe tot parcursul pandemiei de COVID-19, dezinformarea a fost mortală. Răspândirea virală a minciunilor și a teoriilor conspirației online i-a determinat pe oameni să refuze vaccinuri sigure și eficiente și a permis cel mai recent val mortal al variantei Delta.

Această infodemie a polarizat și politizat dialogul societății noastre în jurul îndrumărilor de sănătate publică bazate pe dovezi, cum ar fi distanțarea fizică și purtatul măștii de protecție, conducând la hărțuire și violență față de oficialii din domeniul sănătății publice, profesioniștii din domeniul sănătății și alți lucrători din prima linie, de la angajații magazinelor alimentare până la personalul companiilor aeriene.

Noi toți – inclusiv platformele tehnologice precum Facebook – avem datoria morală și civică de a limita răspândirea dezinformării în materie de sănătate.

De aceea, ne alăturăm chirurgului general Murthy, care solicită companiilor de tehnologie să opereze cu o mai mare transparență și responsabilitate.

Facebook trebuie să ia măsuri imediate și urgente pentru a opri răspândirea mortală a dezinformării COVID-19 pe platformele sale. Facebook trebuie să dezvăluie toate datele despre domeniul de aplicare, acoperirea și conținutul acestei dezinformări și impactul acesteia asupra utilizatorilor pentru evaluarea de către cercetători independenți în domeniul sănătății publice.

Datele care au fost deja lansate de Facebook în acest peisaj au fost cu mult sub ceea ce publicul merită să știe. Pentru ca Facebook să obțină o transparență reală, trebuie să depășească furnizarea de puncte de date selectate către public și să ofere comunității de sănătate publică date semnificative din vastul său depozit de date. Acest lucru îi va ajuta pe experți să înțeleagă atât modul în care dezinformarea s-a răspândit vertiginos pe platformă, cât și cum să depășească scepticismul cu privire la vaccinuri.

Deși Facebook susține contrariul, studiile și analizele recente sugerează că, în ciuda amenințării tot mai mari a variantelor virale, răspândirea dezinformării COVID-19 pe Facebook încă face furori.

Cercetări recente arată că algoritmii Facebook încă recomandă pagini care promovează dezinformarea/dezinformarea vaccinurilor și că numărul de grupuri care răspândesc această dezinformare s-a dublat din aprilie 2021.

Antivacciniștii faimoși încă sunt prezenți pe platformă, răspândind minciuni dăunătoare pentru milioane de oameni, în ciuda numeroaselor raportări ale utilizatorilor și ale solicitărilor publice pentru eliminarea acestora.

Nu știm întreaga amploare a conspirațiilor antivaccin care se răspândesc pe Facebook sau dacă anumite zone geografice sunt mai afectate decât altele sau dacă vârsta, sexul, rasa, etnia, profesia, venitul sau educația joacă un rol în dezinformarea COVID. Lipsa datelor partajate și a transparenței pentru cercetători și public este mortală.

Ceea ce știm este că Facebook ar putea ajuta la salvarea de vieți dacă ar lansa date care să ajute să răspundă la aceste întrebări critice. Știm că studiul intern al Facebook privind ezitarea în ceea ce privește vaccinarea anti-COVID în rândul utilizatorilor săi arată că o cantitate mare de conținut care nu încalcă regulile ar putea cauza prejudicii în anumite comunități.

Știm că acest studiu și datele justificative au fost ținute secrete pentru public. Știm, de asemenea, că postările care pun la îndoială eficiența și siguranța vaccinurilor sunt cele mai populare în primul trimestru al anului 2021. Și știm că necesitatea ca Facebook să-și partajeze datele este urgentă, deoarece infecțiile zilnice au crescut într-un ritm rapid, de peste 400% în doar o lună.

Facebook susține că ia măsuri responsabile pentru eliminarea, etichetarea și/sau dezinformarea de pe platforma sa, dar păstrează aceste informații critice învăluite în secret.

În calitate de lideri în domeniul sănătății publice care recomandă politici bazate pe principiile științei bazate pe dovezi, implorăm Facebook să dezvăluie în mod responsabil aceste date. Împărtășiți ceea ce știți despre dezinformarea COVID-19 cu cercetători independenți în domeniul sănătății publice, astfel încât aceștia să o studieze, să evalueze impactul acesteia și să recomande soluții companiei și comunității de sănătate publică.

Să lucrăm împreună pentru a preveni și mai multă suferință și moarte, în special în rândul unora dintre cei mai vulnerabili membri ai societății noastre: copiii noștri. Pune salvarea de vieți înaintea unei viziuni înguste asupra afacerii tale. În loc să permitem COVID să continue să ne omoare, ajută-ne să punem capăt acestui coșmar. Facebook, dezvăluie-ți datele ACUM.”

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic informații despre diverse afecțiuni, alimentație, ... citește mai mult
Recomandare video
Tensiune crescută în sarcină: ce e de făcut explică dr. Ingrid Gheorghe, Sanador