Cuptorul cu microunde, aliatul în lupta cu COVID-19

Te-ai întrebat vreodată dacă putem distruge virusul prezent pe ambalajele în care este ținută mâncarea folosind cuptorul cu microunde?
22.03.2021
Cuptorul cu microunde, aliatul în lupta cu COVID-19
Cuptorul cu microunde, aliatul în lupta cu COVID-19

Mulți dintre noi folosim cuptoarele cu microunde pentru a încălzi sau prepara mâncarea. În timpul pandemiei de coronavirus, atenția s-a îndreptat către modalitățile eficiente prin care putem îndepărta virusul de pe anumite suprafețe. Din acest motiv, au existat indivizi care s-au întrebat dacă putem distruge virusul prezent pe ambalajele în care este ținută mâncarea, folosind cuptorul cu microunde.

Cuptorul cu microunde poate ucide noul coronavirus?

Cu siguranță ești familiarizat cu faptul că mâncarea trebuie încălzită la o anumită temperatură pentru a ucide germenii care pot produce boli, precum virusuri și bacterii. Multe alimente sunt sigure de consum atunci când sunt încălzite la 74°C. În urma unor studii făcute pentru a stabili temperatura la care virusul SARS-CoV-2, responsabil pentru COVID-19, poate fi distrus, iar cercetătorii au stabilit că o temperatură de 70°C este ideală în acest sens.

Cuptor cu microunde versus COVID-19

Cuptorul cu microunde produce unde radio care sunt transmise la o frecvență specifică. Aceste unde sunt absorbite de moleculele de apă din mâncare, care vibrează rapid, iar această vibrație rapidă produce căldura care încălzește alimentele. Potrivit Centrul de Prevenție și Control al Bolilor (CDC), cuptoarele cu microunde pot fi folosite pentru a dezinfecta anumite materiale, mai ales că virusurile și gemenii pot fi distruși între 60 de secunde și 5 minute.

Timpul total diferă în funcție de tipul de germeni, dar și de puterea și timpul de care cuptorul cu microunde are nevoie pentru a distruge SARS-CoV-2. CDC avertizează însă că aceste cuptoare cu microunde nu încălzesc mâncare cu o distribuție egală, ceea ce înseamnă că vor exista anumite porțiuni în care germenii nu sunt complet distruși.

Alexandra Necsoiu
Alexandra Necsoiu

ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, alexandra.necsoiu@m.ro

Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să ... citește mai mult

Cel mai nou articol Video:
Conf. univ. dr. Cristian Surcel: adenom versus cancer de prostată