Cum trebuie să îngrijeşti corect o persoană bolnavă de cancer?

O persoană care primeşte diagnosticul de cancer este afectată din toate punctele de vedere, iar priorităţile sale se schimbă radical.
12.04.2016
Cum trebuie să îngrijeşti corect o persoană bolnavă de cancer?

O persoană care primeşte diagnosticul de cancer este afectată din toate punctele de vedere, iar priorităţile sale se schimbă radical. Însă, diagnosticarea cu cancer nu afectează doar bolnavul, ci şi întreaga familie şi pe apropiaţii acestuia.

Ce înseamnă o “dietă-sănătoasă” în cazul bolnavilor de cancer şi cum pot contribui exerciţiile fizice la ameliorarea stării de sănătate a pacientului sunt doar două dintre întrebările la care au răspuns a specialiştii spitalului-fundaţie Centrul Medical Anadolu din Istanbul.

NU există o dietă pre-stabilită în cazul bolnavilor de cancer

“Dieta sau, mai bine spus, o nutriţie adecvată şi echilibrată care constă în alegerea corespunzătoare a produselor alimentare consumate, diferă de la o persoană la alta. În special în cazul pacienţilor care suferă de cancer, nutriţia variază în funcţie de tipul şi severitatea efectelor secundare provocate de tratamentele administrate pentru tratarea bolii”, explică Abdullah Mollamemişoğlu – specialist în Nutriţie şi Dietă la spitalul-fundaţie, Centrul Medical Anadolu din Istanbul.

Numeroase studii au arătat faptul că persoanele care beneficiază de o alimentaţie corespunzătoare şi sunt bine-hrănite în timpul tratamentului împotriva cancerului, sunt mai rezistente în faţa unora dintre efectele secundare provocate de metode de tratament precum: chimioterapia, radioterapia, intervenţiile chirurgicale şi tratamentele biologice (tratamentele create şi produse în sistemele celulare). Potrivit aceloraşi studii, pacienţii hrăniţi corespunzător pot chiar să tolereze doze mai mari de medicamentaţie.

Ce înseamnă o “dietă-sănătoasă” în cazul bolnavilor de cancer?

“Dieta este un aspect foarte important în cazul pacienţilor care suferă de cancer, însă de fapt nu diferă foarte mult de dieta sănătoasă indicată pentru toată lumea. Esenţial rămâne faptul că, în funcţie de efectele secundare ale tratamentului, pacientul ar trebui să menţină o dietă adecvată şi echilibrată, afirmă Abdullah Mollamemişoğlu.

Medicii le recomandă pacienţilor bolnavi de cancer să mănânce cel puţin 5 porţii de fructe şi legume de diferite culori pe zi, să bea minin 2 litri de apă zilnic mai ales în timpul tratamentului şi să crească aportul proteic consumând alimente precum: carne, pui, peşte şi ouă, sunt doar câteva dintre sfaturile pentru o alimentaţie sănătoasă oferite pacienţilor care suferă de cancer înainte de tratament.

Exerciţiile fizice pentru pacienţii cu cancer

Exerciţiul fizic moderat este considerat a fi benefic pentru persoanele cu cancer. Activitatea fizică este încurajată pentru a preveni atrofierea musculară suplimentară sau diminuarea capacităţii organismului de a asigura buna funcţionare a sistemului circulator si respirator, precum şi pentru a îmbunătăţi metabolismul energetic la nivel celular.

Studiile făcute cu privire la efectul exerciţiilor fizice asupra pacienţilor care suferă de cancer au demonstrat efecte pozitive în privinţa terapiei funcţionale şi scăderea nivelului de oboseală resimţit de bolnavi. Exerciţiile aerobice au fost mai aprofundat studiate, prin comparaţie cu exerciţiile de rezistenţă.

În data de 16 aprilie, la Athenee Palace Hilton Bucureşti de la ora 10, aparţinătorii bolnavilor de cancer sunt invitaţi să participe la un curs gratuit în timpul căruia vor afla ce metode alternative au la dispoziţie atunci când îngrijesc o persoană dragă care suferă de această boală.

Recomandare video
Dr. Alina Gheorghe: Adevărul despre statul prea mult la calculator