Cum se manifestă cancerul ovarian, maladia care a secerat viețile a peste 1.000 de românce în 2020

20.09.2021
Cum se manifestă cancerul ovarian, maladia care a secerat viețile a peste 1.000 de românce în 2020
Sursa foto: Shutterstock

În 2020 în România au fost diagnosticate cu cancer ovarian 1.909 femei, dintre care 1.121 au decedat. Cancerul ovarian are o rată de supraviețuire de 94% dacă este depistat la timp. O parte din cancerele ginecologice, inclusiv cel ovarian, sunt asimptomatice, cel puțin în faze incipiente, însă recunoașterea simptomelor și prezentarea la consult pot face diferența între viață și moarte.

Dr. Traian Irimia, medic specialist Obstetrică-ginecologie, marchează ziua de 20 septembrie – Ziua Mondială a Cancerelor Ginecologice – dezvăluind câteva cifre îngrijorătoare despre cancerele genitale feminine și metode eficiente de prevenire a acestora.

Cancerul ovarian are o rată de supraviețuire de 94% dacă este depistat la timp

Într-o zi de luni, în care sunteți în drum spre birou sau vă pregătiți să luați săptămâna în primire, opriți-vă puțin și gândiți-vă la sănătatea voastră sau a celor apropiați vouă. Astăzi este Ziua Internațională a Ginecologiei Oncologice (Go Day).

Cancerele ginecologice afectează anual aproximativ 98.000 de femei în Statele Unite, 58.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin anual, în Europa. Dar gradul general de conştientizare şi conştiinţă sunt încă semnificativ scăzute, semnalează dr. Traian Irimia

Cifrele arată realitatea: în 2018 peste 1,3 milioane de femei au fost diagnosticate cu cancer ginecologic, dintre care 44% cu cancer de col uterin, 23% cazuri de cancer ovarian, 29% cu cancer endometrial, 5% alte tipuri de cancere incluzând cancere vulvare și vaginale.

Numărul de decese s-a ridicat la 468.000 în toată lumea, iar cancerul de col uterin a reprezentat 67% din acele cazuri, adică 311.000 de femei și-au pierdut viața din cauza cancerului de col uterin, una dintre formele de cancer care poate fi ușor de controlat și vindecat, cu condiția să fie descoperit în faze incipiente.

Cancerele genitale feminine reprezintă o problemă remarcabilă de sănătate publică care trebuie abordată, cu atât mai mult cu cât o parte din măsurile profilactice primare și secundare ar putea induce un impact major în ceea ce privește incidența și mortalitatea.

În 2020 în România au fost diagnosticate cu cancer ovarian 1.909 de femei, dintre care 1.121 au decedat. Cancerul ovarian are o rată de supraviețuire de 94% dacă este depistat la timp.

Ce simptome pot apărea în cancerul ovarian

O parte din cancere sunt asimptomatice, cel puțin în faze incipiente, însă recunoașterea simptomelor și prezentarea la consult pot face diferența între viață și moarte.

Cancerul ovarian nu are simptome care să te alarmeze. Adesea, ele pot fi confundate cu schimbări cauzate de înaintarea în vârstă, de schimbarea metabolismului, de alimentația greșită. Din nefericire, prezenta lor continuă să se agraveze în timp, ceea ce face ca pacienta să se prezinte la medic la cel puțin un an de la debutul bolii.

Primele simptomele cancerului de col uterin se numără:

  • Dureri în abdomen
  • Senzație permanentă de balonare, presiune abdominală
  • Indigestie continuă, gaze, greață
  • Modificări ale tranzitului intestinal
  • Pierderea poftei de mâncare și scăderea neintenționată în greutate
  • Dureri în zona lombară
  • Sângerări vaginale
  • Senzație permanentă de urinare

Vaccinarea anti-HPV și screeningul periodic prin test Babeș-Papanicolau

Este important de menționat faptul că testul Babeș-Papanicolau nu are rol în diagnosticarea cancerului ovarian, ci sunt necesare alte investigații: control ginecologic, ecografie transvaginală, marker tumoral CA-125, biopsia.

În schimb, testul Babeș-Papanicolau identifică de timpuriu celulele cu potențial malign din colul uterin, chiar înainte ca ele să ajungă în acest stadiu.

Este o analiză care poate realmente salva vieți, fiind știut faptul că, din păcate, cancerul de col uterin este una din patologiile des întâlnite în ultimii ani. Tot cu ajutorul testului Babeș-Papanicolau se identifică infecțiile genitale, fiind, de fapt, primul pas către vindecarea acestora.

Prevenirea primară, respectiv prevenirea expunerii umane la anumiți factori de risc, este o metodă care necesită aplicarea ei pe o durată foarte mare, însă rezultatele sunt categoric pozitive. Aici vorbim despre vaccinarea pentru papilomavirus (vaccin anti-HPV).

Prevenirea secundară, respectiv identificarea și oprirea progresiunii bolii din stadiul asimptomatic către cel simptomatic, se bazează pe: depistare și diagnostic precoce și tratamentul radical al neoplaziei identificate, spune dr. Traian Irimia.

Stabilirea precoce a unui diagnostic pozitiv de cancer în sfera ginecologică are o deosebită importanță în vederea unui management optim al pacientei, permițând creșterea supraviețuirii și scăderea comorbidităților.

Măsurile de prevenție și de screening sunt minimizate de femeile din România

Cu toate acestea, acest deziderat nu este posibil întotdeauna, morbiditatea și mortalitatea în cancerele genitale rămânând la niveluri înalte. Acest lucru se întâmplă din cauza stabilirii diagnosticului pozitiv de multe ori în stadii avansate, când posibilitățile recuperatorii sunt mult limitate.

România are unele dintre cele mai ridicate rate de diagnostic tardiv în cancerele din sfera genitală, una dintre cauzele principale fiind minimizarea de către paciente a măsurilor de prevenție și de screening.

În fiecare an, mii de femei din întreaga lume sunt diagnosticate cu diferite tipuri de cancer ginecologic, asociat organelor reproducătoare. Deși medicina modernă avansează în fiecare zi și descoperă noi tratamente, prevenția salvează cele mai multe vieți.

Examenul ginecologic de rutină poate să identifice stările precanceroase ale colului uterin, prezența formațiunilor tumorale ovariene sau îngroșarea endometrului. Toate acestea, investigate corespunzător pot realiza un diagnostic precoce al cancerului și obținerea de rezultate terapeutice optime.

Dr. Traian Irimia, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru
Paula Rotaru
Senior Editor, [email protected] S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați ... citește mai mult
Recomandare video
Dieta pentru tiroidă