Copilul tău e obez? Dr. Sorin Velici îţi spune ce boli riscă!

În foarte multe familii din România în care adulţii au un stil de viaţă dezordonat şi probleme de greutate se pot observa copiii supraponderali sau chiar obezi.
Copilul tău e obez? Dr. Sorin Velici îţi spune ce boli riscă!
Copilul tău e obez? Dr. Sorin Velici îţi spune ce boli riscă!, foto Shutterstock

Observăm cu ochiul liber din ce în ce mai mulţi copii de toate vârstele care au probleme de greutate. Sedentarismul, alimentaţia abundendă, alimentele bogate caloric dar nu şi nutritive, excesul de tehnologie în pofida jocului sunt câteva dintre cauze. Lor li se poate adăuga moştenirea genetică. Am aflat mai multe amănunte despre afecţiunile ce pot apărea la copiii obezi de la dr. Sorin Velici, medic primar chirurg/chirurgie bariatrică.

Problemele de greutate pot schimba şi sănătatea emoţională a copilului, nu doar pe cea fizică: ”Obezitatea poate afecta profund copilul respectiv. Problemele determinate vizează starea de sănătate, atât cea fizică cât şi cea psiho-emoţională” explică dr. Sorin Velici, chirurg.

Care sunt bolile ce pândesc copiii obezi?

Pe lângă afectarea emoţională dată de obezitate, şi la copiii se pot declanşa afecţiuni serioase. ”Bolile la care sunt predispuşi copiii obezi sunt diabetul zaharat de tip II, steatoză hepatică (boala ficatului gras), sindromul de apnee în somn (oprirea respiraţiei în timpul somnului), astmul, boli cardio-vasculare, dislipidemie, litiază veziculară (pietre la colecist), intoleranţa la glucoză şi creşterea rezistenţei la insulină, probleme dermatologice, tulburări ale ciclului menstrual, infertilitate, probleme osteo-articulare, scăderea speranţei de viaţă consecutiv dezvoltării uneia sau a mai multor boli enumerate mai sus. Sunt doar câteva exemple” a declarat dr. Sorin Velici.

Cum se poate împiedica declanşarea acestor boli la copiii obezi?

”Partea bună este că, rezolvând obezitatea, reducem dramatic şi riscul dezvoltării acestor afecţiuni” a mai declarat medicul chirurg.

Dr. Sorin Velici