“Burta de bere”, un MIT distrus de Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie!

Românii sunt mari consumatori de bere. De fapt, suntem chiar pe locul 6 în topul ţărilor din Europa la consumul de bere, cu peste 80 de litri pe cap de locuitor anual, după ţări precum Cehia, Austria şi Germania. În acelaşi timp, românii sunt campioni la capitolul obezitate.
“Burta de bere”, un MIT distrus de Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie!

Românii sunt mari consumatori de bere.

De fapt, suntem chiar pe locul 6 în topul ţărilor din Europa la consumul de bere, cu peste 80 de litri pe cap de locuitor anual, după ţări precum Cehia, Austria şi Germania. 

În acelaşi timp, românii sunt campioni la capitolul obezitate.

Nu e de mirare astfel că au început să circule tot felul de zvonuri şi mituri, printre care şi cel conform căruia berea s-ar face vinovată de apariţia burţii, în special la bărbaţi.

Acest mit este însă distrus de cel mai recent studiu efectuat de către Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie, coordonat de Corina-Aurelia Zugravu, preşedintele Centrului şi medic primar în Nutriţie şi Igiena Alimentaţiei.

Câtă bere este recomandat să bem zilnic?

Potrivit acestei cercetări, consumul moderat de bere nu influenţează în nici un fel indicele de masă corporală, circumferinţa abdominală sau raportul talie/şold.

Şi când spunem consum moderat, trebuie să ştiţi că acesta se referă la 660 ml/zi în cazul bărbaţilor şi 330 ml/zi în cazul femeilor.

Studiul a inclus peste 1.500 de persoane adulte, femei şi bărbaţi, cu vârste cuprinse între 18 şi 91 de ani, din emdiul rural şi urban. Aceşti voluntari au răspuns întrebărilor dintr-un chestionar standard şi au fost supuşi unor măsurători de circumferinţă abdominală şi circumferinţă la nivelul şoldurilor.

Rezultatele finale au indicat că un consum moderat de bere nu doar că menţine indicele de masă corporală (IMC) în limitele normale, ci, surprinzător, se constată chiar şi o scădere a IMC-ului în cazul consumului mediu şi mare de bere, în special în cazul femeilor. “Acest lucru poate fi pus pe seama restricţiei calorice provenite din alimentaţie” explică Corina Zugravu.

4 litri de bere/săptămână e OK

Un alt aspect important al consumului de bere îl reprezintă segmentarea cantităţii consumate pe zile. Altfel spus, „este în regulă să bem 4 litri de bere pe săptămână, dar nu în două zile, cum ar fi în week-end de exemplu” spune Şerban Damian, nutriţionist sportiv acreditat CIO.

Consumul excesiv de bere poate fi însă un factor de risc important în apariţia unor boli cronice degenerative, cum ar fi rezistenţa la insulină, diabetul, hipertensiunea arterială şi bolile cardiovasculare.

Pe de altă parte, consumul moderat de bere ajută la întărirea sistemului imunitar (prin conţinutul bogat de vitamine şi minerale), previne apariţia ulcerului, este recomandată în prevenirea litiazei renale (pietre la rinichi), stimulează lactaţia (se recomandă doar bere fără alcool pe parcursul sarcinii sau în timpul alăptării), menţine sănătatea sistemului osos şi ajută la menţinerea siluetei (un pahar cu bere de 100 ml are aproximativ 43 de calorii – vezi aici câte calorii au diferitele sortimente de bere).

Ce ingrediente conţine berea naturală

Apă, malţ, hamei – după cum sugerează o reclamă frecvent difuzată la TV. Tot ce este în plus înseamnă un surplus caloric pe care ni-l asumăm odată ce am plătit produsul la casa de marcat.

Berea cu arome este un alt subiect controversat asupra căruia au fost purtate discuţii în cadrul prezentării acestui studiu recent al Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie. Corina Zugravu spune însă că nu avem de ce să ne temem de aceste băuturi, atâta timp cât ţinem cont de regula de bază – moderaţia. Cât priveşte E-urile folosite la prepararea berii cu fructe, medicul susţine că acestea sunt sigure pentru consum, dar aportul caloric este ceva mai ridicat decât în cazul berii blonde clasice.

Siropul de dextroză este un alt ingredient care se regăseşte în copmpoziţia berilor, în special a celor cu arome sau a celor cu peste 5% alcool. Despre acesta, Dr. Zugravu spune că „este adăugat pentru a îndulci băutura, deci trebuie să fim atenţi la etichetă”. Depinde doar de noi ce fel de consecinţe alegem să suportăm.

Cine şi când a inventat berea?

Berea este o băutură descoperită, nu inventată! Precum în cazul multor alimente şi băuturi, omul a descoperit berea pur şi simplu întâmplător, în urmă cu mii de ani, nu în secolul XV, aşa cum cred mulţi dintre noi. Astfel, în perioada 10.000-4.000 Î.Hr., omul a observat că atunci când cerealele fermentează, din acestea rezultă o băutură plăcută la gust, savurată în acele vremuri cu paiul dintr-un vas (filtrarea era încă o necunoscută), care în timp a devenit un adevărat fenomen de socializare, se arată în publicaţia “Istoria lumii în 6 pahare”, de Tom Standage.
Cartea adună în cele 256 de pagini vremurile apuse prin prisma a 6 „pahare” – bere, vin, spirtoase, cafea, ceai, cola – cele mai importante băuturi care în viziunea autorului şi-au pus amprenta asupra umanităţii.

Cel mai nou articol Video:
Ce este atașamentul și cum îți influențează viața
Recomandări:
Depresia, detectată direct de pe telefon
Depresia, detectată direct de pe telefon
Activitatea fizică arde mai puține calorii decât te-ai fi așteptat STUDIU
Activitatea fizică arde mai puține calorii decât te-ai fi așteptat STUDIU