Teo Trandafir: La vârsta mea nu e bine să zgâlţâi barca

Teo Trandafir a povestit într-un interviu pentru Ce se întâmplă,doctore? lucruri mai puţin ştiute din viaţa ei, care au marcat-o la 20, 30, 40 sau 50 de ani.
Teo Trandafir: La vârsta mea nu e bine să zgâlţâi barca

Viaţa ei pare o cursă cu obstacole. A trecut prin multe, dar a reuşit întotdeauna să răzbată. A devenit mai puternică, mai hotărâtă. Despre toate aceste trăiri şi felul în care au marcat-o, despre regimul de viaţă pe care l-a abordat, am povestit cu Teo Trandafi într-un interviu. Printre altele, vedeta Kanal D recunoaşte că nu îi plac vacanţele. De aceea, în această vară, Teo demarează un nou proiect, Vrei să fii milionar?!

Ce se întâmplă, doctore?: Va fi o vară plină pentru tine, încep filmările pentru Vrei să fii milionar? Ce aşteptări ai de la acest nou proiect?

Teo Trandafir:  Pregătim deja acest show, „Vrei să fii milionar?”, şi cred sincer că o să îmi permită să ma reinventez, pentru că nu are nicio legătură cu ce am făcut eu până acum. Este o emisiune pe care o urmăream şi pe care mi-ar fi plăcut să o moderez.

Acum o să am şansa să îmi demonstrez dacă aşteptările mele n-au fost cumva prea mari. Am norocul de a avea o echipa care m-a asigurat că sunt ceea ce trebuie. Faptul că am mari emoţii pentru acest proiect, e un lucru foarte bun!

CSID: Totuşi, vei avea vacanţă?

Teo Trandafir:  Voi avea o vacanţă scurtă, de doar o săptămână. Oricum mie nu îmi plac vacanţele şi am spus asta nu doar o dată, dar în vacanţa asta cred că o să îl rog pe prietenul meu Buzdugan să mă trimită undeva prin Grecia.

CSID: Ai un regim de viaţă pe care îl urmezi?

Teo Trandafir:  Cred că secretul nemărturisit al oricărui realizator de emisiune în direct, zilnică (asta fiind cea mai dificilă variantă în televiziune în opinia mea, în afară de Exatlon) este să urmezi o rutină strictă, oricât de plictisitor ţi s-ar părea. Asta înseamnă să te trezeşti la aceeasi oră şi să intervii în programul tău zilnic cât mai puţin cu putinţă şi o singură dată.

Eu şi sâmbăta şi duminica mă trezesc la aceeaşi oră, ca să nu îmi dau programul peste cap. La vârsta mea nu e bine să zgalţâi barca şi fac tot timpul lucrurile care ştiu că îmi fac bine şi nu mă deranjează.

CSID:  Care sunt alimentele pe care le-ai exclus din regimul tău de viaţă?

Teo Trandafir:   N-am exclus nimic, niciodată, în afară de momentele dinaintea Gastric sleeve-ului, când eram plină de frustrări şi nu mâncam nimic. Acum cantitatile sunt foarte mici si am înţeles că organismul se hrăneşte din aproape nimic, dar trebuie acel puţin de 5 ori pe zi, asta e tot.

Dacă mănânc o bucăţică de pâine cu salam, pentru că n-am avut timp de altceva, este suficient şi am plecat. Ştiu că sună îngrozitor şi că vor fi foarte mulţi care or să spună că salamul este o otravă. Ideea este că poţi să mănâci un sfert de prajitură sau chiar o prajitură întreagă din când în când. Trebuie doar moderaţie. De exemplu, în weekend, am fost la mare ca să mănânc o anumită prajitură, am facut 250 de kilometri pentru ea.

Teo Trandafir: cum consumă dulciuri

CSID: Ai renunţat de tot la dulciuri ? De câte ori pe săptămână mănânci prăjiturele?

Teo Trandafir:  Nu, doar că mănânc foarte puţine ca să nu mă îngraş. Îmi este frică să nu mă îngraş, aceasta este una dintre obsesiile mele. Fac rabat cam o dată pe săptămână.

CSID: Ce sfat le-ai da celor care duc o luptă cu kilogramele în plus? Ce să nu facă?

Teo Trandafir:  Le-aş spune să nu îşi mai facă atâtea griji, pentru că ne îngrăşăm din pricina obsesiei noastre. Avem impresia că azi nu intrăm în pantaloni, dar mâine nici măcar nu îi mai încercăm, pentru că deja suntem dezamăgiţi de noi înşine.

Ne provocăm suferinţe şi ne îngrăşăm suferind. Hai să ne bucurăm de ce avem, să fim fericiţi că suntem bine, că ne ridicăm din pat şi că mâine o să fie, indubitabil, mai bine.

Teo Trandafir: dieta

CSID: Care este dieta pe care o aplici cel mai des?

Teo Trandafir:  Mănânc foarte puţin şi des! Este singura dietă care funcţionează.

CSID: Ai ţinut şi diete care ţi-au făcut rău?

Teo Trandafir:  Nu, n-am ţinut niciodată o dietă care să îmi fi făcut rău. Am tinut diete fără pâine, fără dulciuri, fără prăjeli, fără făină. Am urmat, la un moment dat, o dietă hipocalorică cu ajutorul căreia am slăbit 60 de kilograme.

Am fost îndrumată de nutriţionist, bineînţeles, nu mi-a făcut rău, dar cumva, la un moment dat, organismul se obinuieşte şi începi să te îngraşi mâncând lucrurile obişnuite, ceea ce este extraordinar de frustrant, pentru că ştii că n-ai greşit şi tot începi să te pufoşeşti.

Ştii ce e cel mai rău în toată chestia asta cu dietele? Şi aş vrea să o spun pentru prima oară în viaţa mea: oamenii sunt atât de răutăcioşi şi de cruzi, se uită la tine şi îţi spun, de parcă te-ar ajuta cu ceva, “Parcă te-ai mai îngrăşat!”, nerealizând efectul fabulos, incredibil, pe care îl au cuvintele lor asupra ta.

Nici pe ei nu îi ajută, nici pe tine, nimeni nu iese fericit din chestia asta! Poate emitentul iese fericit pentru că se gândeşte că te-a rănit, dar pe tine te demolează. Şi de obicei vine din partea unora care la rândul lor au probleme cu greutatea. Nu înţeleg de ce ne facem asta.

Teo Trandafie: operaţia de micşorare a stomacului

CSID: Impune o operaţie de chirurgie bariatrică restricţii greu de respectat, te intreb asta pentru cei care îşi doresc o operaţie de micsorare a stomacului? Ţi-a fost greu să te obişnuieşti cu ceva anume după această intervenţie?

Teo Trandafir:  M-am descurcat minunat, m-am simţit foarte bine, la început aveam senzaţia că nu mă voi satura din foarte puţinul pe care-l tolera stomacul. Totul venea de la creier. Este dificil să înţelegi că te poţi sătura din 2 creveţi, e adevărat ca nu pentru mult timp. Peste 2 ani ajungi să mănânci 5, dar atât. Dar deja în 2 ani te vei fi obişnuit cu faptul că te saturi cu puţin.

Creierul cere în continuare pentru că el ştie că îi trebuie. Se dă o mică luptă între stomac si creier. Dar, cu un pic de analiză, introspecţie şi autocontrol se depăşeste acest impas în câteva săptămâni. După intervenţie s-ar putea ca anumite gusturi să se schimbe. Şi aşa e, lucruri care îmi plăceau nu îmi mai plac şi invers.

CSID: Ţi-ai studiat vreodată ADN-ul?

Teo Trandafir:  Nu, nu l-am studiat. După părerea mea e ca atunci când încerci să îţi ghiceşti viitorul. Sunt lucruri pe care prefer să nu le ştiu. Dacă aş fi ştiut acum câţiva ani prin ce încercări voi trece n-aş fi rezistat psihic.

CSID: Care sunt intervenţiile la care ai recurs până acum?Te mai gândeşti la o schimbare?

Teo Trandafir:  În momentul acesta nu ma gândesc la o schimbare. Sunt oarecum mulţumită de performanţele fizice la care am ajuns şi mi-e foarte frică de durere, de anestezie generală, asta pentru că am avut câteva intervenţii chirurgicale de necesitate imediată de-a lungul anilor. Cum am spus, la vârsta mea, încerc să nu scutur barca pe care încă o pot stăpâni.

Teo Trandafir: ce sport face

CSID: Faci sport?

Teo Trandafir: Da! Este adevărat că nu mai fac sportul pe care îl făceam, dar pot să mă plimb, merg uşor pe bandă, în principiu duc o viaţă perfect normală, nu mă privez de nimic. Merg la masaj foarte des, pentru că, slăbind foarte mult, este deja o necesitate.

CSID: Care este parfumul de care eşti iremediabil îndrăgostită?

Teo Trandafir:  Versace Bright Crystal.

CSID: Care sunt produsele pe care le foloseşi pentru ten în timpul verii?

Teo Trandafir:  În principiu folosesc produse nemţeşti, pe bază de aloe, hidratante, pe care nu le-am găsit în comert, aşa că le achiziţionez online.

CSID: Ce foloseşti pentru păr ? Produse din comerţ sau vreo reţetă moştenită?

Teo Trandafir:  Pentru că, Slavă Cerului, am un păr scurt, pe care mi-am permis să îl ţin la această lungime, în ciuda opiniei generale, mă spăl cu produse din comerţ, zilnic. Folosesc multe produse de styling şi acest lucru e necesar.

CSID: Există o reţetă  pe care o poţi recomanda cititoarelor CSID?

Teo Trandafir: Vara fac ceea ce eu numesc compot de roşii. Este o reţetă simplă: tai un pic de ceapă, o călesc puţin până când devine translucidă, între timp rad nişte roşii, le pun peste ceapă, adaug un pic de sare şi completez cu apă. După care pun totul la rece. Beau acest compot cu paiul, seara, în loc de mâncare. Creierul are senzaţia că îl hrăneşti. Trebuie să ţinem cont, fie că vorbim de sănătate sau frumuseţe, să ne hidratăm.

Teo Trandafir: ce găteşte

CSID: Ce îţi iese cel mai bine atunci când găteşti?

Teo Trandafir:  Pasca fără blat. Folosesc un kilogram de branză de vaci, 10 ouă, esenţă de rom sau de vanilie, 200 g smântână dulce de gătit, stafide.

Compoziţia asta o amestec şi o bag la cuptor într-o tavă un pic mai înaltă, pentru că ea se umflă iniţial, după care se lasă la loc. Mie nu îmi place făina pentru că îngraşă şi, de obicei, o evit.

„La 30 de ani, am făcut o depresie urâtă, aveam senzaţia că nimic nu o să-mi iasă niciodată”

CSID:  Care au fost trăirile care te-au marcat la 20, 30 40 şi 50 de ani?

Teo Trandafir:  La 20 de ani nu îmi aduc aminte, pentru că eram extraordinar de îndrăgostită. Îmi amintesc că, în ziua în care am împlinit această vârstă, toţi prietenii mei, fără să se fi vorbit între ei, au adus băutură, pentru că s-au gândit că de mâncare sigur este. La un moment dat şi tata mi-a adus o sticlă de vin şi eram consternată: >.

La 30, am făcut o depresie urâtă, aveam senzaţia că nimic nu o să-mi iasă niciodată şi că sunt şi voi rămâne o ratată. Aveam senzaţia că viaţa mea e o întâmplare şi că tot ce vine spre mine e, de fapt, ghidat din altă parte şi că nu am nici o legătură cu propria existenţă.

La 40 nu m-a interesat, iar la 50 a fost atât de mişto încât a fost fix ca la 20, pentru că mi-am făcut ziua cu băieţii de la Exatlon.

CSID:  Pe ce cheltuieşti cei mai mulţi bani? Cea mai recentă investiţie?

Teo Trandafir:  În mod limpede, pe haine şi ghete. Nu port pantofi sau sandale, doar ghetele cu platformă. Si mi se pare de fiecare dată ca e ultima pereche de ghete din univers şi mi le iau pe toate. Dacă gasesc 4 culori, îmi iau 4 culori.

Teo Trandafir: despre Maia

CSID: E greu să fii mama unei adolescente? Care a fost lecţia cu care Maia te-a surprins recent?

Teo Trandafir:  Până acum nu a fost greu. Maia are 14 ani, dar, când era ea mica, i-am spus că o să vina perioada asta şi mi-a spus exact asa: “Toata viata mi-ai spus că sunt un copil excepţional, lasă-mă sa iti demonstrez că voi fi un adolescent exceptional!”; şi se tine de cuvant. E un elev de Cambridge, un elev cu note mari, un copil înţelept şi înţelegător, care nu a cerut niciodată ceva ce nu i s-a cuvenit. Când a cerut şi i-am explicat că nu se poate, a înţeles.

CSID: Cea mai recentă dorinţă a Maiei cu care nu ai fost de acord ?

Teo Trandafir:  Până la urmă am fost de acord, n-aveam ce să fac. Şi-a pus niste unghii cu care eu una nu mă împac, dar până la urma e vacanţă şi poate să-şi pună şi coarne dacă vrea. Si-a lăsat părul lung pentru că vrea să il doneze şi nicio şuviţă nu mai poate să îşi facă, aşa că am acceptat unghiile alea,  am zis “Lasă, merge!”.

CSID: Ai trecut vreodată printr-un episod de violenţă domestică ? Ai fost vreodată hărţuită?

Teo Trandafir: Niciodată în viaţa asta. Cred că a fost o chestiune de noroc,  dar am în’eles un lucru. Atunci când vezi că omul din faţa ta e nervos, simţi ca poate deveni violent, e bine să taci. Taci un pic. Eu am văzut persoane, indiferent de sexul lor, care te „invită” să le dai cu o carte în cap. Mai lasă-mă un pic, nu începe să urli la mine exact în momentul în care eu am ajuns la punctul roşu.

Dacă vezi că îmi crapă capul de nervi, zi şi tu ca mine, numără până la 3 sau pleacă. Nu am mâncat bătaie niciodată, nu s-a ridicat mâna asupra mea, n-am fost înjurată niciodată de un partener de viaţă. Nu am fost hărţuită, am fost o protejată a sorţii din acest punct de vedere.

Când te-ai simţit ultima oară fericită? Ce e, de fapt, fericirea pentru Teo Trandafir?

Teo Trandafir: Cred că fericirea e extrem de diferită de la om la om. Am momente în care material sunt fericită, dar sufleteşte nu, sau sufleteşte sunt fericită, dar material nu. Cred că niciodată n-am avut fericirea desăvârşită, până acum. Şi dacă nu te agăţi de ea şi nu reuşeşti să o păstrezi măcar ca amintire, fericirea nu mai vine.

Am fost fericită în weekend, am văzut una dintre cele mai frumose privelişti pe care le-am văzut în viaţa mea, la marea românească. Era fabulos, arata ca în Irlanda. Mi s-a parut incredibil şi a fost o senzaţie care a durat pentru o vreme.

Fericirea pentru mine este o stare de moment.

CSID: Crezi în zodii? Ţi s-a potrivit vreodată ce ţi s-a spus la Horoscop?

Teo Trandafir:  Da. Am citit odată într-un horoscop, făcut de o doamnă pe care nu am mai urmărit-o de atunci, că într-o miercuri o să îmi rup un picior. Ceea ce s-a întâmplat . Am zis că ce e prea mult, e prea mult. Am calcat cu dreptul pe capacul instabil al unei guri de canal.

 

 

Simona TUDORACHE
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Conf. univ. dr. Cristian Surcel: adenom versus cancer de prostată