Andreea Răducan – despre sport cu dragoste

Jumătate din viaţa de până acum şi-a dedicat-o trup şi suflet sportului de înaltă performanţă. A practicat gimnastica timp de 15 ani, în continuare o iubeşte şi e dedicată sportului de orice fel. Astăzi, după aproximativ 12 ani de la retragere, face sport de întreţinere, cu mişcări şi exerciţii simple. Şi arată minunat.

Jumătate din viaţa de până acum şi-a dedicat-o trup şi suflet sportului de înaltă performanţă. A practicat gimnastica timp de 15 ani, în continuare o iubeşte şi e dedicată sportului de orice fel.

Astăzi, după aproximativ 12 ani de la retragere, face sport de întreţinere, cu mişcări şi exerciţii simple. Şi arată minunat.

CSÎD: Andreea, ce reprezintă sportul pentru tine?

Andreea Răducan: Sportul a ocupat un loc extrem de important în viaţa mea, încă de când eram copil. Şi pentru mulţi ani a fost prioritatea nr 1. Astăzi, iubesc la fel de mult mişcarea şi tot ceea ce înseamnă sport sau competiţii sportive.

Despre silueta şi sport

CSÎD: Românii au început să aibă grave probleme cu greutatea, chiar de la vârste fragede. Care este sfatul tău?

A.R.: Românii – şi nu numai ei, pentru că e o problemă globală a omenirii – trebuie să înţeleagă faptul că pentru orice problemă de sănătate este important să încerci să previi. E mare păcat ca un popor atât de talentat la sport, şi, vreau să cred foarte ambiţios, să ajungă să fie fruntaş într-un clasament al ţărilor cu persoane supraponderale.

Lipsa timpului nu este o scuză, nu ai nevoie de bani să ieşi în parc sau pe un stadion pentru a face mişcare. E nevoie de ambiţie şi motivaţie! Poate şi de conştientizarea faptului că dacă eşti sănătos, trăieşti mai mult şi mai bine, pentru că sănătatea fizică o atrage şi pe cea psihică.

Toţi oamenii care fac mişcare, indiferent de ce fel sau cu ce intensitate, ştiu că se simt mult mai bine după aceea şi că randamentul lor în munca de zi cu zi este mai bun, şi calitatea vieţii lor se îmbunătăţeşte.

CSÎD: Ai un trup de invidiat. Care este secretul tău?

A.R.: Mulţumesc frumos! Este extrem de important să te simţi bine din punct de vedere psihic şi fizic. Nu sunt un om al exceselor şi acesta este un detaliu foarte important. Nu ţin regim şi mănânc câte puţin din tot ce poftesc. Şi mai important decât atât, muşchii au o memorie extraordinară: fiind deja formaţi din copilărie acum este suficient doar să-i întreţin făcând mişcare din când în când.

CSÎD: Mulţi sportivi se plâng că după ce s-au lăsat de sportul de performanţă se îngraşă. Ce se întâmplă, de fapt?

A.R.: Nici eu n-am scăpat de această problemă. Îmi aduc aminte că după ce am renunţat la cariera de performanţă am luat câteva kilograme în plus. La gimnaste este şi mai dificil decât la ceilalţi sportivi, pentru că intervine şi perioada de pubertate, care este destul de mult amânată din cauza efortului fizic.

Astfel că, dacă nu mai depune acelaşi efort susţinut şi nu mai e atentă zilnic la ce mănâncă, o gimnastă ajunge să se transforme dintr-un ”copilaş” într-o domnişoară, în timp record! Există un uşor dezechilibru hormonal, însă, în cazul meu, după aproximativ 1 an, organismul şi-a intrat în normal, aşa că astăzi nu mai am nici un fel de problemă şi, mai mult decât atât, mă simt excelent în pielea mea.

CSÎD: La şedinţa foto ne-ai demonstrat că se poate face sport oriunde, chiar şi acasă. Ce exerciţii recomanzi?

A.R.: Corpul meu are nevoie de mai multă mobilitate. Aşa că frecvent fac exerciţii de stretching, apoi exerciţii pentru tonifierea abdomenului. Recomandat este, de asemenea, şi jogging-ul.

Pentru cei care nu obişnuiesc să practice sport, cred că indicat ar fi ca la început să aibă alături un antrenor care să-i îndrume, după care, cu aceeaşi disciplină şi ambiţie să continuie programul stabilit împreună cu el. Şi cel mai important lucru, o dată ce au început să facă mişcare, să nu renunţe!

Şi pe plan personal

CSÎD: Cu ce diferă alimentaţia ta de acum faţă de perioada când erai gimnastă?

A.R: Am păstrat acelaşi echilibru în ceea ce priveşte alimentaţia, însă dacă atunci pregătirea era foarte bine structurată şi nimeni nu avea voie să intervină pentru a deranja programul care era compus din 2 antrenamente pe zi, 3 mese (mic-dejun, prânz, cină) şi odihnă, astăzi, cele 3 mese sunt mai mult 2, dar este foarte adevărat că şi dacă aş lucra de la 8 dimineaţa până la 8 seara nu s-ar compara efortul fizic depus astăzi cu cel depus în sala de gimnastică.

Era un consum fizic şi psihic incredibil şi de aceea ”disciplină” era cuvântul de ordine! Fie că vorbeam de pregătire, de alimentaţie sau de odihnă.

CSÎD: Cum decurge o zi din viaţa ta?

A.R.: Foarte activ. Eu în general sunt o persoană activă, aşa că zilele mele nu pot fi altfel. Am un program divers şi astfel nu poate interveni rutina.

Îmi împart timpul între proiectele Fundaţiei Olimpice Române/Complexul sportiv Ion Ţiriac, filmări împreună cu colegii de la Digisport, speech-uri motivaţionale, interviuri…, iar săptămâna viitoare voi fi în Mexic pentru o demonstraţie de gimnastică. Asta după aproximativ 12 ani de când am renunţat la sportul de performanţă.

Va fi o reîntâlnire cu iubitorii gimnasticii, cu emoţiile serioase, deşi voi avea doar o coregrafie pe covorul de la sol. Şi pentru că am încheiat de curând teza de doctorat la Universitatea Naţională de Educaţie Fizică şi Sport, mi-am făcut puţin timp pentru un curs de limbă spaniolă. Nu mă plictisesc niciodată!

CSÎD: Care sunt pasiunile tale?

A.R.: Pasiunile mele nu sunt ieşite din comun. Iubesc sportul, călătoriile, muzica şi mai ales oamenii buni şi frumoşi cu care lucrez şi pe care mi-i doresc mereu alături! Experienţele cu astfel de oameni îmi dau o stare de bine şi mă încarcă cu energie pozitivă.

CSÎD: Găteşti? Dacă da, ce anume?

A.R.: Îmi pare rău că nu am suficient timp să mă perfecţionez în această artă. Îmi place să gătesc lucruri simple şi sănătoase. Şi pentru că îmi plac dulciurile, am învăţat să fac cel mai bun tiramisu! Aşa spun toţi cei care au apucat să-l guste.

CSÎD: Îţi doreşti copii?

A.R.: Abia aştept! Va fi o schimbare foarte importantă în viaţa mea şi cred că deja sunt pregătită.

Vestimentaţie: H&M, Adidas, adidas by Stella McCartney, Danza Boutique

Fotograf: Octav Ganea
Realizator: Mădălina Drăgoi
Make-up artist: Mirela Păvăloiu
Hair stylist: Mihai Cioca


Mulţumim Belle Maison Spa, maisonspa.ro

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi
Mădălina Drăgoi
Senior Editor și Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Mihaela Marinescu, VITALITAS: totul despre longevitate și îngrijirea de calitate a persoanelor vârstnice