CV-ul in versiune de criza

Mai mult ca oricand, CV-ul trebuie sa va fie plin de realizari.
16.04.2009
CV-ul in versiune de criza
CV-ul in versiune de criza

E vremea, din pacate, sa vorbim despre Curriculum Vitae in varianta de criza. Intr-o perioada in care oamenii sunt dati afara cu milioanele in intreaga lume, prafuitul CV nu mai poate fi pus in fata unui posibil angajator. Trebuie pregatit pentru ca merge intr-o lupta mult mai stransa de acum incolo.

Deja s-a umplut Internetul de sfaturi pentru improspatat CV-ul. Exper­tii din America – tara in care co­zile de someri la targurile de joburi ma­soara kilometri – s-au grabit sa vorbeas­ca despre tips-uri pentru updatat.

Multe dintre ele se bat cap in cap. Dar cu sau fara precizarile specialistilor, toti cei care isi cauta de munca incearca sa isi tran­sforme CV-ul in cel mai cel. Au mai multi contracandidati, mai putini potentiali angajatori.

Mister vs. multe detalii

Mai mult ca oricand, CV-ul trebuie sa va fie plin de realizari. Lucruri concrete, ex­trem de explicite din care cel care le ci­teste sa-si faca o parere cat mai clara despre ce si cat poti. Orice succes pro­fe­sional pe care l-ai avut trebuie trecut acolo cu lux de amanunte.

Exista multi aplicanti pentru slujbe care isi „vand” realizarile. Un studiu facut in SUA arata ca 24% dintre cei care si-au cautat de munca anul trecut au cerut 15% mai mult din salariul de inceput, pentru ca aveau o lista lunga de reusite profesio­nale.

E drept, se intampla cand criza pa­rea departe. Dar nu subestima puterea paragrafului „realizari”. Desigur, se aud si unele voci din randul expertilor in resur­se umane care spun ca n-ar da deloc rau daca cei care se inscriu pentru interviu ar lasa spatii mai… goale in CV la „expe­rienta”.

Putin mister ar trezi si mai mult interes, iar telefonul poate suna mai repe­de pentru invitatia la o intalnire. Poate fi riscant totusi… Decizia iti apartine, cantareste bine.

Cuvantul-cheie: flexibilitate

Si la discutiile despre salariu, si la cele de­spre sarcini, si la invatarea unor lucruri noi, din domenii cu care n-ai mai avut de-a face. In acest moment, este cel mai bine sa iei ceea ce ti se da – iata sfatul celor din domeniu.

Nu pune un pret pe tine care nu tine cont de ceea ce se intampla pe piata – lucrurile s-au schim­bat. E mai important sa fii angajat chiar si pe un salariu ceva mai mic, decat sa nu lucrezi deloc.

Asta nu inseamna ca trebuie sa iti subevaluezi experienta si aptitudinile, dar trebuie sa fii realist in ceea ce priveste oferta de pe piata si competitia care exista pentru fiecare post. Conteaza mult si sa fii dispus sa inveti lucruri noi, mai ales daca vii dintr-un domeniu care nu mai merge de cand cu criza si vrei sa intri intr-un altul.

Conteaza mult si sa fii dispus sa inveti lucruri noi, mai ales daca vii dintr-un domeniu care nu mai merge de cand cu criza si vrei sa intri intr-un altul.

Impresioneaza in 20 de secunde

Caci cam atat se uita, in medie, poten­tialii angajatori la un CV, spun cei din depar­tamentele de resurse umane. Trebuie, cum se spune, sa sari in ochi. Sa ai ceva in plus. Si nu doar mai multe liniute la capi­tolul experienta sau 4 limbi straine cu­nos­cute. Si felul in care arata CV-ul contea­za.

Alege un font aparte, un layout nu toc­mai traditional, o culoare deosebita in anumite locuri. Sau opteaza pentru un video-cv ori o prezentare facuta intr-un program pe calculator, cu poze, diplo­me, referinte.

Orice sparge tiparele e bine­venit. E important sa captezi atentia in acele secunde, sa fii catalogat „altfel” si luat in seama. Prima impresie chiar conteaza, tine cont de asta acum cand te apuci de transformarea CV-ului.

Job news

Si, ca sa te tin la curent si cu cercetarile din domeniu, fara legatura cu pregatirea pentru interviuri de angajare, iti pomenesc un studiu recent facut la Harvard Medical School. Potrivit lui, crizele de furie la locul de munca nu reprezinta intotdeauna ceva negativ – pot fi benefice pentru cariera, cu conditia sa fie controlate.

Cercetarea a relevat faptul ca persoanele care isi reprima starea de frustrare prezinta de 3 ori mai multe probabilitati de a declara ulterior ca au ajuns la un blocaj din punct de vedere profesional.

824 de oameni au fost monitorizati 44 de ani si asa a iesit la iveala importanta mentinerii unui control atunci cand un angajat nervos isi sustine punctul de vedere la munca. In schimb, furia necontrolata este distructiva.

Foto: SHUTTERSTOCK

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase
Andra Nastase

Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa ... citește mai mult

Ai carte, n-ai parte de stres
Ai carte, n-ai parte de stres
Recomandare video
Dr. Laura Ciutacu, SANADOR: teste și analize înainte de sarcină