Experții avertizează: crește numărul infecțiilor cu această bacterie rezistentă la medicamente

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA au emis un avertisment public cu privire la dezvoltarea unei bacterii rezistentă la medicamente, numită Shigella.
  • Publicat:
Experții avertizează: crește numărul infecțiilor cu această bacterie rezistentă la medicamente
Envato

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA au emis un avertisment public cu privire la dezvoltarea unei bacterii rezistentă la medicamente, numită Shigella.

Foarte ușor transmisibilă, tulpinile speciale de Shigella sunt rezistente la medicamente, iar tratamentele antimicrobiene disponibile pentru aceste tulpini sunt limitate.

De asemenea, Shigella are potențial de a transmite gene de rezistență antimicrobiană și altor bacterii care afectează intestinele.

De fapt, Shigeloza este o dizenterie bacilară, o infecție acută la nivelul intestinului.

Semne și simptome

Infecțiile cu bacteria Shigella pot provoca febră, crampe abdominale, diaree cu sânge, puroi sau mucus. Numărul scaunelor pot ajunge la 20 pe zi. Mai pot apărea, de asemenea: vărsături, tenesme (necesitatea ineficientă și dureroasă de a urina sau de a defeca), stări de somnolență, pierderea în greutate.

Bacteriile de acest gen pot fi transmise pe cale fecal-orală, prin contact de la o persoană la alta, sau prin apă și alimente contaminate.

Chiar dacă, în mod obișnuit Shigeloza afectează copiii foarte mici, CDC revine asupra acestei generalități remarcând că din ce în ce mai multe infecții rezistente la medicamentele antimicrobiene se manifestă în rândul populației adulte – în special în cazul bărbaților gay, persoanele care se confruntă cu lipsa adăpostului, persoanele care trăiesc cu HIV sau cei care călătoresc foarte des.

Dacă nu este tratat, un copil poate deceda din cauza acestei bacterii în primele 12 zile de când încep să apară simptomele.

Procentul de infecții de la tulpinile bacteriene rezistente la medicamente a crescut de la zero în 2015 la 5% în 2022, potrivit CDC.

Un raport recent al Organizației Națiunilor Unite a confirmat că în 2019 aproximativ 5 milioane de decese în întreaga lume au fost asociate cu rezistența la antimicrobiene, iar bilanțul anual este de așteptat să crească la 10 milioane până în 2050, dacă nu se iau măsuri pentru a opri răspândirea rezistenței antimicrobiene.

Tratament

Reprezentanții CDC susțin că pacienții care suferă de Shigeloză se pot recupera fără nici un tratament antimicrobian.

Infecția poate fi gestionată cu:

  • hidratare și rehidratare orală prin fluide orale sau intravenoase;
  • antibiotice (opțional, în funcție de recomandările medicilor).

Unele tulpini izolate de Shigella pot dezvolta rezistență la ampicilină și tetraciclină.

În cazul în care simptomele se agravează, devenind severe, încă nu există un tratament pe care medicii îl pot recomanda.

Alte recomandări

Pentru tratarea infecției cu Shigeloză, ai în vedere și următori pași:

  • Spală-te pe mâini înainte de manipularea produselor alimentare;
  • Hainele și lenjeria de pat trebuie fierte în apă cu săpun, în recipiente cu capac;
  • În cazul pacienților infectați, izolarea este necesară, mai ales izolarea scaunului.

Citește și: Bolile pe care le poți lua prin sărut: milioane de bacterii și diverse afecțiuni pot fi transmise

Sursă: edition.cnn.com

cdc.gov

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir
Redactor - Bianca Dragomir
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ... citește mai mult
Recomandare video
Cancerul colorectal (colon și rect): când se face operația minim invazivă