CDC recomandă a patra doză de vaccin anti-COVID, în anumite cazuri. Cine ar fi eligibil

28.10.2021
CDC recomandă a patra doză de vaccin anti-COVID, în anumite cazuri. Cine ar fi eligibil
CDC recomandă a patra doză de vaccin anti-COVID persoanelor imunocompromise/ Foto: Shutterstock

Persoanele cu afecțiuni care le afectează imunitatea moderat sau sever ar putea avea nevoie de o a patra doza de vaccin cu ARN mesager anti-COVID, potrivit noului ghid publicat de CDC (Center of Disease Control and Prevention), scrie The New York Times.

CDC a autorizat a treia doză pentru persoanele imunocompromise, cu vârste de peste 18 ani, în august. Experții spuneau la acel moment că unii pacienți nu ar avea un răspuns imun complet după primele două doze.

Un studiu al Universității Johns Hopkins, realizat vara aceasta, arăta că persoanele imunocompromise vaccinate aveau un risc de 485 de ori mai mare de a fi internați sau să moară din cauza complicațiilor de la COVID-19, în comparație cu majoritatea oamenilor vaccinați.

Potrivit unor studii efectuate de CDC, 44% din persoanele imunocompromise vaccinate cu două doze aveau nevoie de spitalizare. De asemenea, o persoană cu sistemul imunitar compromis are mai multe șanse să transmită virusul persoanelor cu care intră în contact.

Cercetările au arătat că o doză de rapel a îmbunătățit răspunsul anticorpilor la vaccin la persoanele imunocompromise. Acest lucru ar presupune ca, pe viitor, să fie nevoie de o patra doză, la cel puțin 6 luni de la a treia doză.

Cine ar avea nevoie de a patra doză

Momentan, nu există o recomandare clară din partea CDC despre a patra doză, fiind necesar ca persoanele cu comorbidități să discute cu medicii lor pentru a decide dacă este nevoie de a patra doză.

În categoria pentru a patra doză ar intra: pacienții care au cancer, au suferit transplant de organe și celule stem, care au HIV netratat sau într-o formă avansată, cei care iau doze mari de corticosteroizi sau alte medicamente care le scad sistemul imunitar.

Persoanele cu comorbidități care s-au vaccinat cu doza unică de Johnson & Johnson ar trebui să primească un rapel la cel puțin două luni de la doza inițială.

Cei care aleg vaccinul Moderna ca rapel, chiar dacă au primit un vaccin diferit ca primă doză, ar trebui să primească o jumătate de doză, care a fost autorizată ca rapel pentru vaccinul Moderna, potrivit CDC.

Cristina Tudor
Cristina Tudor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ... citește mai mult
Recomandare video
Tensiune crescută în sarcină: ce e de făcut explică dr. Ingrid Gheorghe, Sanador