Somonul afumat, un risc de botulism

În 23 de state au fost descoperite 10 loturi de somon afumat cu risc de botulism.
Somonul afumat, un risc de botulism
FOTO: 123rf.com / Somonul afumat, un risc de botulism

O companie din Maine reaminteşte că pachete de somon vândute în 23 de state pot fi contaminate cu botulism, o formă a toxinfecţiei alimentare extrem de periculoasă şi cu potenţial de deces.

Compania Mill Stream susţine că doar 10 loturi de somon afumat au fost marcate ca fiind sigure de consum, de păstrat în frigider sau congelator, dar o cercetare de laborator vorbeşte despre conţinutul de sare pe care îl conţine peştele era prea scăzut pentru a fi ţinut în frigier, făcându-l astfel susceptibil de botulism, cunoscut şi ca Clostridiumbotulinum.

Somonul a fost vândut în perioada 6 martie- 17 septembrie, pachetele făcând parte din loturile 7049, 7050, 7051, 7052, 7054, 7056, 7058, 7060, 7062 şi 7066. Produsele au fost vândute în Arizona, Colorado, Connecticut, Florida, Georgia, Illinois, Iowa, Maine, Massachusetts, Michigan, Montana, New Jersey, New York, Ohio, Pennsylvania, Rhode Island, Tennessee, Texas, Utah, Vermont, Virginia, Washington şi Wisconsin.

Toxinfecţia cu botulism duce în general la slăbirea organismului, provoacă ameţeli, vedere dublă şi dificultate de vorbire sau înghiţire. Printre simptomele comune se numără şi dificultatea de a respira, musculatură slăbită, dureri de burtă şi constipaţie. Persoanele care se confruntă cu aceste simptome trebuie să meargă de urgenţă la medic.

Nu este prima oară când compania Mill Stream nu întră în conflict cu Administraţia Alimentelor şi Medicamentelor (FDA) şi încalcă reglementările. În anul 2016, în urma unor controale, a fost descoperită prezenţa unor bacterii şi neurotoxine în fructele de mare, arată Departamentul de Justiţie în urma unui comunicat de presă. Timp de 3 ani, compania a încercat să recâştige acordul FDA de a vinde peşte afumat şi alte produse de acest gen, în august 2019 reintrând pe piaţă, arată o postare pe blogul Sullivan Harbor Farm.

 

Alexandra Necșoiu
Alexandra Necșoiu

ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected]csid.ro

Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să ... citește mai mult
Recomandare video
Cancerul de sân, cel mai frecvent tip de cancer