Un bărbat a băut 12 energizante pe zi timp de un an. Ce s-a întâmplat în organismul lui

24.06.2021
Un bărbat a băut 12 energizante pe zi timp de un an. Ce s-a întâmplat în organismul lui
Un bărbat avertizează despre „pericolele” din băuturile energizante.

Un bărbat a făcut infarct după ce a consumat 12 băuturi energizante pe zi timp de un an. Acesta atrage acum atenția asupra consumului de energizante pe care le consideră „periculoase”.

Lee Kamen, un britanic în vârstă de 55 de ani, a pornit o campanie de conștientizare a efectelor dăunătoare pe care energizantele băute în exces le au asupra organismului. De asemenea, el spune că minorii nu ar trebui să consume astfel de băuturi, după ce a descoperit că fiica lui de 10 ani a cumpărat un energizant de la un magazin local, potrivit Independent.

Kamen obișnuia să bea între 8 și 12 energizante pe zi pentru a avea cât mai multă energie la muncă.

„Îmi cumpăram 24 de doze și le beam ca pe orice altă băutură”, a spus bărbatul, care a lucrat ani de zile ca barman.

Obiceiurile nocive au încetat însă în 2017, când Kamen a suferit un infarct aproape fatal, și a jurat de atunci să nu se mai atingă de energizante.

„Într-o zi m-am prăbușit la pământ, după ce am suferit un infarct pentru care am avut nevoie să-mi introducă un stent. Acum iau medicamente pentru tot restul vieții din cauza acelor băuturi periculoase”, a povestit bărbatul.

Kamen se adresează acum părinților și le reamintește despre impactul puternic pe care acele băuturi cu zahăr si cofeină le au asupra organismului.

Pericolele energizantelor: hipertensiune și afectarea rinichilor

Energizantele sunt de multe ori preferate în locul cafelei, în special de cei tineri, pentru că sunt dulci, acidulate, reci şi, ei bine, da, chiar îţi dau energie să duci la bun sfârşit treaba pe care o ai de făcut, datorită cafeinei pe care o conţin.

Numai că beneficiile ar putea fi eclipsate de efectele negative ale acestor băuturi populare, mai ales dacă sunt consumate în exces. Iar prin exces ne referim la consumul zilnic a 2-3 sau mai multe astfel de energizante. Pericolul este şi mai mare dacă le combini cu băuturi alcoolice.

Printre efectele negative ale energizantelor se numără: hipertensiunea, creșterea ritmului cardiac, creșterea riscului de a dezvolta diabet, carii dentare, pot afecta funcția renală și pot duce la intoxicație, mai ales în cazul copiilor și adolescenților.

Cristina Tudor
Cristina Tudor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Simona Fătulescu: ce probleme pot ascunde durerile de genunchi