5 motive pentru care varianta Delta este mai contagioasă decât gripa sau vărsatul de vânt

30.07.2021
5 motive pentru care varianta Delta este mai contagioasă decât gripa sau vărsatul de vânt
Sursa foto: Shutterstock

Potrivit unui raport intern al Centrului Pentru Prevenția și Controlul Bolilor (CDC) din SUA publicat de New York Times, varianta Delta este mai contagioasă decât varianta Alpha (britanică), dar și decât răceala obișnuită, gripa sau varicela (vărsatul de vânt).

Din acest raport reies 5 motive suspectate de experți pentru care varianta Delta este mai contagioasă decât variantele precedente. Unul dintre ele ar fi faptul că varianta Delta a virusului SARS-CoV-2 ar avea o perioadă de incubație mai scurtă, de 4 zile, în loc 6 zile sau mai mult, așa cum era cazul cu variantele anterioare.

O persoană care poartă virusul SARS-CoV-2 ar putea infecta, în medie, 10 persoane

Deși nu se precizează care este valoarea R0 (numărul de reproducere de bază a patogenului) estimată de CDC pentru varianta Delta, se cunoaște faptul că pentru varianta inițială aceasta era de aproximativ 2.5. Altfel spus, acest număr arată câte persoane infectează, în medie, o persoană infectată.

Având în vedere că varicela are o valoare R0 de 10-11, putem doar să deducem că în cazul variantei Delta, dacă acest număr ar fi similar, ar însemna ca o persoană care poartă virusul să infecteze, în medie, 10 persoane.

Ceea ce conturează un tablou sumbru, dar și o realitate care nu se vede în statistica zilnică a Grupului de Comunicare Strategică. Și anume că numărul persoanelor infectate cu varianta Delta este mult mai mare decât cel prezentat în comunicatele zilnice GCS.

Printre cauzele subraportării noilor cazuri de infectare s-ar putea număra tendința oamenilor de a se testa acasă cu teste rapide, fără să mai raporteze autorităților un rezultat pozitiv, dar și perioada de vară, când majoritatea oamenilor, din dorința de a-și petrece concediul fără probleme, ignoră sau pun pe seama unei răceli banale simptomele infectării cu varianta Delta, care se poate manifesta similar unei viroze obișnuite, mai ales în cazul persoanelor vaccinate.

Cele 5 simptome care pot sugera infecția cu varianta Delta la persoanele vaccinate sunt: durerile de cap ușoare, secrețiile nazale, durerile în gât, pierderea temporară a mirosului și strănutul.

De ce este varianta Delta mai contagioasă?

Potrivit raportului intern CDC obținut de jurnaliștii americani, ar exista 5 motive pentru care varianta Delta este mai contagioasă. Primul dintre ele ar fi faptul că varianta Delta este mai contagioasă deoarece are o perioadă de incubație mai scurtă, de 4 zile, în loc de 6 sau mai multe zile, cum era cazul celorlalte variante.

Apoi, susțin experții, ar putea fi vorba despre mai multe mutații suferite de virusul SARS-CoV-2 care ar putea avea următoarele efecte: mutația D614G pare să crească densitatea proteinelor S, cu care virusul se leagă de celule, făcând astfel infectarea mai ușoară; mutația P681R pare să producă o încărcătură virală mai mare în căile respiratorii; mutația L452R pare să ajute virusul să scape mai ușor de anticorpi; iar mutația D950N pare să ajute virusul să infecteze și alte tipuri de celule decât variantele anterioare.

CDC a publicat recent un nou ghid, recomandând ca masca să fie în continuare purtată în spațiile publice, chiar dacă suntem vaccinați.

Cercetătorii estimează că și o parte dintre persoanele vaccinate se pot infecta și transmite mai departe virusul, motiv pentru care au făcut această nouă recomandare, respectiv de purtare a măștii de protecție în zonele cu incidență crescută a noilor cazuri de îmbolnăviri COVID-19.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru
Paula Rotaru
S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați de starea de bine a românilor. Ține legătura cu medici din toate domeniile și vă aduce zilnic informații despre diverse ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Mihaela Posea: alimente permise în diabet