Mihaela Geoana, in sprijinul celor in suferinta

Mihaela Geoana si-a condus proiectele in toti acesti ani, indiferent de culoarea politica a celor aflati la guvern.
05.08.2009
Mihaela Geoana, in sprijinul celor in suferinta
no title

„Asa cum o mama poate creste mai multi copii, asa si eu voi incerca sa am grija de ambele organizatii ” – relata presa in urma cu 2 ani declaratia Mihaelei Geoana, cand era aleasa presedintele Fundatiei „Crucea Rosie”. Parca avea grija ca nu cumva proiectul ei de suflet, „Renasterea”, sa nu fie gelos. Si chiar asa a facut.

In prezent, ambele fundatii in care Mihaela Geoana practica voluntariatul au primit aprobarea finantarii cu fonduri europene de peste 2 milioane de euro, pentru proiecte ambitioase.

In cazul „Crucii Rosii”, proiectul include cursuri de prim ajutor in toata tara, cu echipamente moderne si recastigarea increderii populatiei intr-o institutie ce consolideaza sanatatea si siguranta romanilor de mai bine de 133 ani.

In cazul „Renasterii”, fondurile proaspat obtinute prevad infiintarea unui centru de diagnosticare complexa a cancerului de plamani, dotat cu aparatura moderna de imagistica si laborator (bronhoscop, laborator de histopatologie), precum si un sediu propriu de aproape 1.000 mp.

Toate vin ca o confirmare si gratulare a unei activitati sustinute si consistente, de peste 8 ani, indreptate catre depistarea cat mai precoce si indrumarea catre medic a cazurilor de cancer de san si de col uterin. Si nu intamplator, acestea sunt cele mai frecvente forme de cancer la femei la noi in tara, indiferent de clasa sociala sau nivelul de pregatire.

In acelasi timp, stadiul in care sunt depistate aceste afectiuni determina semnificativ evolutia ulterioara.

Depistarea precoce a cancerului creste sansele de vindecare

Desi nu ma consider o sceptica, m-a impresionat consecventa cu care Mihaela Geoana si-a condus proiectele in toti acesti ani, indiferent de culoarea politica a celor aflati la guvern. Am contact permanent cu lumea medicala si oamenii vorbesc, comenteaza, insa mereu am auzit doar vorbe bune privind eforturile ei de a atrage cat mai multi medici, de a mari numarul pacientelor ajutate, de a extinde sfera preocuparilor.

Cat despre mine, m-au fascinat intotdeauna oamenii capabili sa se daruiasca trup si suflet unor cauze care implica suferinta. Ca studenta la medicina si apoi ca medic, am vazut ce inseamna relationarea cu bolnavii si familiile acestora si cat de dificil iti este sa-ti gestionezi empatia, mai ales daca ai o anumita receptivitate, sensibilitate cum o numesc unii.

De aceea, stiu ce vorbesc. Si tot de aceea, pot analiza, cantitativ si calitativ, puterea care sta in spatele unui chip zambitor, expus zilnic, direct sau indirect, unei doze uriase de suferinta, amplificata la romani de lipsa informarii, a certitudinii eficientei tratamentului, a birocratiei uriase ce insoteste sistemul nostru medical. Pentru ca atunci cand spui boala si cancer „pe la noi”, gandul te duce fara sa vrei la mizerie, lipsuri, operatii pe banda rulanta, spagi diverse sau saloane mizere.

Pe Mihaela Geoana nu au speriat-o insa aceste realitati. Si-a spus:  „Avem medici extraordinari, tratamentele sunt aceleasi ca oriunde in lume, respectam aceeasi schema de diagnostic si terapie. Diferenta mare consta in stadiul in care se depisteaza aceste boli la noi, stadiile incipiente fiind o raritate. Atunci de ce sa nu incercam sa le asiguram femeilor din Romania lipsite de posibilitati materiale, posibilitatea depistarii precoce a cancerului, marindu-le sansele de vindecare?”

Fundatia a apelat la medici foarte buni, omenosi si, dupa primele campanii reusite, posibilitatea diagnosticului s-a extins si la cancerul de col, prin binecunoscutul examen Babes Papanicolau si chiar depistarea prezentei HPV in leziunile de col.

Sedinte de infrumusetare pentru femeile bolnave de cancer

An de an, originalul proiect initiat de Mihaela Geoana si-a extins preocuparile, asigurand si suport psihologic pacientelor depistate cu cancer si familiilor acestora. „Organizam o forma de terapie de grup in care o pacienta cu o stare buna, care tocmai a traversat experienta terapiei oncologice, vine si le impartaseste celorlalte femei, experienta ei si asta le da incredere. Apoi, alaturi de Eden Spa, am acordat acestor femei sedinte de cosmetica, masaj, relaxare.

Apoi, stim ca ele trebuie sa se acomodeze cu noul «look», cauzat de terapia cu citostatice si de aceea le acordam la Eden Spa lectii de make-up si stilizare a parului sau perucii, in conditiile in care dorim ca aceste femei sa isi pastreze un tonus ridicat, sa nu isi piarda feminitatea si increderea in sine.”

Mihaela Geoana este de profesie arhitect si a practicat dupa terminarea facultatii, in tara si in Franta. Dupa aceea, si-a luat in serios rolul de sotie de ambasador si i s-a dedicat integral.

In Statele Unite, a inteles rolul urias al unei astfel de misiuni, l-a testat si cand s-a reintors in tara, l-a aplicat sistematic. Anul trecut, Fundatia „Renasterea” a fost recunoscuta de guvern ca fiind de utilitate publica, conferind o alta dimensiune actiunilor sale si posibilitatea asocierii cu autoritatile in programe mai ample, cu caracter medico-social.

Citeste si Andreea Marin Banica, o noua campanie destinata copiilor


Foto:
Adrian Stoicoviciu

Recomandare video
Dr. Emel Nuraltay, Sanador: teste utile înainte de sarcină, dar și pe parcursul sarcinii