Vacanta à la Mexicana

Din pricina reputatiei proaste capatate ca urmare a atacurilor, rapirilor si, in general, violentelor petrecute in plina strada, in trecut, Ciudad de México este in continuare un oras… nu foarte turistic.
Vacanta à la Mexicana
Vacanta à la Mexicana

Dupa circa 20 de ore de zboruri si escale, cumulate cu cele 8 ore diferenta de fus orar, am ajuns in Mexic. Orasul contrastelor si al celor mai frumoase femei din lume, capitala si-a deschis falnic portile in fata mea, moment in care sfarseala ce ma insotise pe drum s-a topit instantaneu. Coplesitor!

Ciudad de México, capitala statului Mexic, este al treilea oras ca marime din lume (dupa Seul si Tokyo) si, pana mai ieri, unul dintre cele mai periculoase. Spre norocul meu, am avut ocazia sa-l vizitez dupa ce guvernul a impus, cu cativa ani in urma, sporirea securitatii. Insa, din pricina reputatiei proaste capatate ca urmare a atacurilor, rapirilor si, in general, violentelor petrecute in plina strada, in trecut, Ciudad de México este in continuare un oras… nu foarte turistic.

Primul lucru frapant pentru un strain aflat in trecere este opulenta si stralucirea pe care vrea sa o transmita, in contrast cu saracia in care traiesc, de fapt, cei mai multi dintre mexicani. Pentru lefuri de mizerie si bacsisuri pe care le solicita in mod exasperant, acesti oameni presteaza te miri ce servicii, pe strada, in metrouri, parcari, reiterand joburi la noi demult apuse.

Saman in Piata Constitutiei

Piata Constitutiei

Totusi, in ciuda conditiilor de trai, ceva ii face sa traiasca la maximum, sa fie mereu amabili, joviali, saritori. Cei mai multi nu vorbesc engleza, insa va ajuta cu mare placere sa va orientati pe strazi. Iar pentru siguranta voastra, retineti ca nu e indicat sa aveti sume mari de bani la voi, pentru un taxi rugati pe cineva de la hotel nu opriti unul pe strada.

Iar daca alegeti sa va deplasati cu metroul, aflati ca primele vagoane sunt destinate exclusiv femeilor si copiilor si nu va aventurati sa gustati „picanteriile” preparate in plina strada!

Traditie si modernism in Capitala mexicana

Simbolul Capitalei Mexicane este el Ángel de la Independencia, o statuie aurita, situata pe elegantul Paseo de la Reforma – cel mai larg bulevard din oras, un fel de Wall Street in combinatie cu Champs- Élysées. Aici, duminica, traficul este restrictionat, facand loc bicicletelor si grupurilor de practicanti de fitness, constituite ad-hoc. Din Paseo de la Reforma puteti ajunge in centrul istoric, zona Zócalo, la Piata Constitutiei, un must pentru orice turist.

Ángel de la Independencia

Muzeul Frida Kahlo

Aceasta piata imensa, a doua ca marime dupa Piata Rosie din Moscova, gazduieste cateva cladiri importante (Palatul National, Catedrala, Posta, monumentul Benito Juarez), ruinele fostului asezamant aztec Templo Mayor, dar si un talcioc plin de marfuri traditionale, samani si amerindieni care incearca sa recreeze atmosfera din vremea pieilor rosii. Nu plecati din Mexic fara sa vedeti muzeul Frida Kahlo, casa in care a crescut celebra pictorita alaturi de familia ei si in care a trait mai apoi, pana la sfarsitul vietii, alaturi de sotul si mentorul ei, Diego Rivera.

Situata intrun cartier cochet, Coyoacán, casa a fost pastrata, in mare parte, exact asa cum era in vremea artistei: veti vedea aici o parte dintre picturile sale, fotografii de familie, atelierul in care lucra, camerele, cartile, medicamentele pe care le lua in urma accidentului de care suferise si traumelor ce i-au urmat, corsetul pe care era nevoita sa-l poarte zilnic in scop terapeutic, patul in care isi petrecea cea mai mare parte a zilelor din pricina durerilor si chiar masca mortuara. Iar pentru o noapte de distractie in cluburi sau la terase, alegeti boemul cartier Condesa.

 
Sacru sau profan?
 
Unul dintre cele mai importante puncte de pelerinaj din Mexic este Biserica fecioarei din Guadalupe, situata in cartierul Tlatelolco (o zona inca periculoasa pentru turisti). In 1531, fecioara i s-ar fi aratat aici unui calugar, acela fiind momentul cheie in convertirea mexicanilor la catolicism.

Dupa ce ati bifat tot ce trebuia vazut in Ciudad de México, imprejurimile merita si ele o vizita. Prima oprire: la 40 km nord-est, se intinde situl arheologic Teotihuacán ce cuprinde cele mai mari piramide din Mexic, Piramida Soarelui si cea a Lunii, unite de Valea Mortii. Acest templu al zeilor si-a pastrat caracterul sacru pana in ziua de azi, multi mexicani fiind adeptii unor ritualuri destul de indraznete pentru zilele noastre, in numele paganismului.

La 28 km distanta de oras, spre sud, puteti admira Venetia mexicana, Xochimilco. Principala atractie a acestui sat o constituie cei 170 km de canale pe care plutesc barcute de lemn, colorate in stil traditional. O plimbare cu o astfel de “gondola”, pe acordurile mariachilor si savurand o portie de tacos, guacamole sau quesadilla face toti banii. In fine, la plecare, nu uitati de suveniruri!