O noapte nedormită creşte riscul de Alzheimer

Noile studii arată că lipsa somnului duce la apariţia demenţei sau Alzheimerului.
O noapte nedormită creşte riscul de Alzheimer
FOTO: profimediaimages.ro / O noapte nedormită creşte riscul de Alzheimer

Lipsa somnului se află în strânsă legătură cu dezvoltarea demenţei şi a Alzheimerului, sugerează un nou studiu. În cazul unui grup de bărbaţi tineri şi sănătoşi, privaţi de o noapte de somn, s-a identificat un nivel ridicat în sânge al cantităţii de proteină Tau, au raportat cercetătorii în studiul de Neurologie publicat pe 8 ianuarie de Academia Americană de Neurologie.

”Este interesant cum acumularea de proteină tau se regăseşte în creierul indivizilor bolnavi de Alzheimer sau cea mai comună formă de demenţă”, susţine Dr. Jonathan Cedernaes, autorul studiului şi cercetător al Universităţii Uppsala din Suedia.

Cercetătorii nu au găsit creşteri similare în nivelul altei proteine responsabilă pentru apariţia bolii Alzheimer, care poartă numele de beta amyloid. Noile descoperiri apar după ce oamenii  de ştiinţă şi-au concentrat atenţia asupra factorilor care produc deteriorări majore la nivelul creierului, asociate cu această boală. Un alt grup de cercetători a raportat recent în Jurnalul Science Translational Medicine că pot prezice cu acurateţe care părţi ale creierului se vor atrofia din cauza bolii Alzheimer, indentificând locurile în care s-a acumulat proteina Tau.

Proteina Tau se regăseşte în mod normal în neuronii activi şi este rapid ştearsă din creier, dar în cazul pacienţilor care suferă de Alzheimer, proteina tau rămâne blocată. Pentru utlimul studiu, cercetătorii au recrutat 15 bărbaţi cu media de vârstă de 22 de ani, care în mod normal dorm între şapte şi nouă ore pe noapte.

Cercetătorii i-au ţinut sub observaţie în ciclu de două nopţi de somn. În primul ciclu, somnul nu a fost întrerupt, însă în cel de-al doilea deprivarea de somn a avut loc pentru o noapte. Astfel, participanţii la studiu aveau o creştere de 17% a nivelului de proteină Tau din sânge după o noapte de somn întrerupt, comparativ cu o creştere medie de 2% după somnul profund, arată descoperiririle.

Alexandra Necșoiu
Alexandra Necșoiu

ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected]

Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Cazacu Corrado: simptome și tratament în boala parodontală (parodontoză)