De ce cafeaua provoacă stări de nervozitate unora dintre noi și altora nu?

Află de ce cafeaua îți provoacă stări de nervozitate sau, din contră, de ce pare că nu are niciun impact asupra ta.
  • Publicat:
De ce cafeaua provoacă stări de nervozitate unora dintre noi și altora nu?
Shutterstock

Ești genul de persoană care simte o stare de nervozitate imediat cum bea un singur espresso sau, din contră, poți să bei oricâte cafele și nu simți că te afectează în niciun fel, poate nici nu îți oferă energie?

Există mai multe motive pentru care fiecare reacționează în mod diferit la cofeină. Principalul motiv este legat de cantitatea de gena CYP1A2 care codifică enzimele din ficat responsabile cu metabolismul cofeinei.

În cazul persoanelor cu o genă CYP1A2 mai slabă, este nevoie de mai mult timp pentru realizarea procesului de descompunere al cofeinei și tot ei, de asemenea, simt mai intens efectele stimulatoare.

Dacă în schimb, faci parte dintre cei care se simt bine consumând oricât de multe cafele, înseamnă că ai în organism un nivel mai ridicat de enzime care se ocupă cu metabolismul cofeinei.

Indiferent în ce barcă te afli, Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie recomandă ca un adult să nu consume mai mult de 400 mg de cafea pe zi (iar în cazul femeilor însărcinate, cantitatea trebuie scăzută la 200 mg).

Mai mult, deși avem tendința să credem că ne aport de cafeina există doar în ceai sau în cafea, cofeina în forma sa pură se regăsește în 60 de plante diferite, de la nucă de diferite sucuri la cacao.

Cofeina are beneficii surprinzătoare pentru sănătate – de exemplu, studiile au arătat că poate preveni mai multe tipuri de cancer de piele – însă, celebră a devenit pentru rolul său de stimulent care ne trezește, oferindu-ne un tonus fresh, energic, îmbunătățind și capacitatea de concentrare.

Mai mult, există studii care demonstrează că un consum regulat de cofeină crește rezistența alergătorilor profesioniști, îmbunătățind timpul de alergare.

Cofeina blochează acțiunea adenozinei, substanță chimică produsă în mod natural în organism, în principal în ficat. Aceasta, prin legăturile pe care le creează cu celulele nervoase din creier, joacă un rol important în ciclul somn/veghe.

Foarte utilă dimineața, cofeina poate să dăuneze sănătății dacă este consumată seara târziu: este absorbită în intestin atingând vârful de impact după aproximativ o oră de la consumul unei cafele, iar efectul scade treptat în următoarele cinci ore.

Citește și: Ceaiul cu lapte versus cafeaua cu lapte: Care este o alegere mai sănătoasă?

Citește și: Cafea neagră sau cu lapte şi zahăr? Ce spune cafeaua pe care o bei despre personalitatea ta

Citește și: Când este bine să bei cafeaua: dimineața sau după prânz?

Sursă: dailymail.co.uk

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir
Redactor - Bianca Dragomir
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ... citește mai mult
Recomandare video
Cum se tratează multimodal cancerul colorectal