Ghimbirul şi turmericul, recomandate de medici pentru durerile de stomac

Există remedii care vă pot ajuta să amelioraţi durerile de stomac, iar dintre acestea, „ghimbirul şi turmericul sunt excelente, deoarece au proprietăţi antiinflamatoare!
Autor: Paula Rotaru
Ghimbirul şi turmericul, recomandate de medici pentru durerile de stomac

Durerile de stomac pot avea numeroase cauze, de la mâncarea gătită necorespunzător până la boli cronice. Majoritatea dispar de la sine în câteva zeci de minute sau ore, dar dacă sunt însoţite de dureri de cap, diaree, senzaţie de greaţă şi vărsături, ar putea fi un semn că suferiţi de gastroenterită, cunoscută şi sub numele de răceală la stomac, caz în care, mai mult ca sigur, veţi avea câteva zile de chin, scrie TIME.


În astfel de situaţii, e bine să ştiţi că există remedii care vă pot ajuta să amelioraţi simptomele neplăcute, iar dintre acestea,ghimbirul şi turmericul sunt excelente, deoarece au proprietăţi antiinflamatoare”, spune dr. Emeran Mayer, gastroenerolog şi profesor la catedra Universităţii California din Los Angeles. 

Ambele sunt plante rădăcinoase cu efecte antibacteriene şi pot ameliora semnificativ efectele neplăcute ale tulburărilor digestive.

Evitaţi băuturile din comerţ cu ghimbir, cum ar fi sucurile, pentru că acestea conţin foarte mult zahăr. În schimb, faceţi acasă o băutură naturală din apă infuzată cu câteva bucăţele de ghimbir sau pudră de turmeric.

„Dacă vă confruntaţi cu greţuri şi vomă, cel mai probabil nu veţi avea poftă de mâncare, aşa că o băutură proaspătă va fi mai mult decât bine-venită”, spune dr. Joseph Murray, gastroenerolog la Clinica Mayo. 

Pentru că vărsăturile repetate şi lipsa poftei de mâncare vă privează de vitamine, minerale şi alte substanţe nutritive de care organismul vostru are nevoie, este indicat să consumaţi cât mai multe lichide care să refacă nivelul de electroliţi – în principal, sodiu, potasiu şi glucoză. 

„Chiar dacă primul gând e să vă cumpăraţi o băutură pentru sportivi, cum ar fi Gatorade, renunţaţi la idee, pentru că sunt şi alte opţiuni, mult mai sănătoase, cum ar fi sucul de roşii”, adaugă dr. Murray. 

După ce durerea de stomac se ameliorează şi nu mai simţiţi nevoia să vomaţi, cu siguranţă vi se va face foame, dar nu vă năpustiţi asupra unui platou mare cu bunătăţi sau în primul fast-food, recomandă medicii.

Cu toţii ştim deja că orezul, bananele şi pâinea prăjită sunt alimente indicate pentru ameliorarea tranzitului intestinal, dar dacă veţi consuma doar aceste alimente, vă veţi priva de toţi nutrienţii necesari. Adăugaţi pe listă alimente precum cereale integrale, crackerşi sau legume cu frunze verzi. 

„În acelaşi timp, faceţi tot posibilul şi evitaţi lactatele, alimentele bogate în grăsimi (inclusiv avocado şi nuci), mâncărurile condimentate, alcoolul şi cafeaua, care vă pot agrava durerile de stomac”, recomandă dr. Joel Mason, de la Universitatea Tufts. 

Cât priveşte probioticele, specialiştii încă nu sunt decişi în privinţa eficienţei lor. Deşi s-a demonstrat în ultimii ani că probioticele ar avea efecte benefice asupra tranzitului intestinal, nu sunt încă suficiente dovezi care să susţină ideea că suplimentele cu probiotice ar face bine la stomac în cazul în care aţi suferit o intoxicaţie alimentară sau orice altă problemă digestivă. 

„Chiar dacă suplimentele cu probiotice sunt considerate sigure pentru majoritatea persoanelor, în cazul în care sunt administrate pe fondul unui sistem imunitar scăzut, ar putea face mai mult rău decât bine. Cel mai bine ar fi să consumaţi alimente tradiţionale bogate în probiotice, precum chefirul, varza acră şi ceaiul de Kombucha”, spune dr. Mayer.

Cel mai nou articol Video: