Ce să mănânci dimineața ca să-ți țină de foame mult timp. Cele mai bune alimente recomandate de nutriționiști

03.09.2021

Masa luată dimineața e foarte importantă pentru menținerea greutății, dar și pentru a avea energie până spre prânz. Dar este foarte important și ce anume mănânci dimineața!

Un covrig și o cafea nu sunt cele mai bune opțiuni, la fel cum un baton de ciocolată luat pe fugă de la metrou și o sticlă de cola nu-ți vor asigura porția de vitamine, minerale și alte substanțe importante pentru sațietate și sănătate.

Află mai jos ce trebuie să mănânci dimineața ca să ai energie mai mult timp și în același timp să îți menții greutatea în limitele normale.

Ce recomandă nutriționiștii să mâncăm dimineața

Ouă cu pâine prăjită, opțiunea perfectă dimineața

Ouăle sunt surse excelente de proteine de calitate și antioxidanți și au foarte puține calorii. Un ou fiert cu o felie de pâine prăjită unsă cu puțin unt este o idee grozavă de mic dejun sănătos și sățios.

Iaurt grecesc cu fructe proaspete, nuci sau semințe

Combinația de iaurt cu fructe este ideală dimineața, pentru un start plin de energie. În plus, iaurtul este bogat în proteine care țin în frâu senzația de foame pentru cel puțin câteva ore.

De asemenea, bacteriile bune din iaurt sprijină flora intestinală și previn tulburările gastrointestinale precum constipația, balonarea, durerile de stomac sau diareea.

Începe ziua cu terci de ovăz

Fulgii de ovăz au numeroase beneficii. Aceștia conțin fibre care țin de foame, previn constipația și reduc riscul de boli cardiovasculare și cancer de colon.

De asemenea, ovăzul este o opțiune ideală pentru cei care se confruntă cu boala celiacă, deoarece nu conține gluten.

O porție de terci de ovăz cu lapte (poți folosi alternative vegetale, dacă ai intoleranță la lactoză) și câteva fructe proaspete (prune, smochine, caise) este perfectă dimineața.

Budincă de chia cu fructe la micul dejun

Semințele de chia sunt foarte nutritive deoarece conțin multe fibre speciale care își măresc volumul și, în consecință, stomacul se va simți mai plin, pentru mai mult timp.

Mai mult, aceste fibre pot avea efect benefic asupra glicemiei și tensiunii arteriale, arată studiile. Iar datorită antioxidanților din compoziție, semințele de chia inhibă producția unui marker inflamator asociat cu apariția bolilor de inimă.

Vezi aici o rețetă super simplă de budincă de chia cu lapte de cocos și kiwi, perfectă la micul dejun.

Cremă de brânză cu legume

O altă variantă de mic dejun sățios și sănătos este combinația de cremă de brânză cu legume precum ardeiul gras, castraveții sau roșiile.

Brânza cottage în special este recomandată, deoarece este bogată în proteine care mențin sațietatea. De asemenea, conține acid linoleic conjugat, care accelerează metabolismul, deci este indicată și în curele de slăbire.

Combină brânza cu felii de ardei gras bogat în vitamina C sau alte legume care îți plac. Poți adăuga și câteva semințe de in sau nuci tocate, surse de grăsimi cu efect benefic asupra creierului.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. A scris peste 5.000 de articole în acest timp. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Dr. Matei Bâră: radioterapia în cancerele din sfera ORL