Senzația de foame: 5 motive pentru care apare, între mese

Există câteva posibile explicații pentru care senzația de foame ar putea apărea mai devreme, între mese.
  • Publicat:
Senzația de foame: 5 motive pentru care apare, între mese
Foto: shutterstock

Senzația de foame este un mod prin care organismul îți transmite că are nevoie de mâncare, că este gol, iar printre simptome te poți confrunta cu durerile de cap, o stare iritantă și dificultatea de a te concentra. Multe persoane reușesc să stea ore îndelungate fără să mănânce, dar aceste situații nu sunt valabile oricui. Există câteva posibile explicații pentru care senzația de foame ar putea apărea mai devreme, între mese, iar printre acestea enumerăm cu succes lipsa proteinelor din dietă, a grăsimilor, fibrelor sau chiar stresul în exces și deshidratarea.

Senzația de foame: de ce apare

Nu consumi suficientă proteină

Consumul de proteină este important pentru controlarea apetitului. Proteina are proprietăți de a redue foamea, ceea ce te face automat să consumi mai puține calorii pe timpul zilei. De asemenea, ajută și la creșterea producției de hormoni care semnalează senzația de sațietate și reduce nivelul hormonilor care stimulează foamea. În ciuda acestor efecte, senzația de foame poate apărea atunci când nu mănânci suficientă proteină. Produsele de origine animală, precum ouă, carne, pește, produse lactate, conțin cantități mari de proteină, la fel și leguminoasele, nucile, semințele și cerealele integrale.

Nu dormi suficient

Somnul este important pentru sănătate, mai ales că el ajută la o funcționare corespunzătoare a creierului și sistemului imunitar. Atunci când dormi suficient, scade și riscul de boli cronice, inclusiv boli cardiovasculare și cancer.

Mănânci prea mulți carbohidrați rafinați

Carbohidrații rafinați sunt produse procesate cărora le lipsesc fibrele, vitaminele și mineralele. Una dintre cele mai populare surse de carbohidrați rafinați este făina albă, care se găsește atât în pâine și paste, cât este folosită și în numeroase preparate. De asemenea, produse precum sucurile carbogazoase, dulciurile și produsele de patiserie sunt făcute din zahăr procesat, considerat la rândul lui un carbohidrat rafinat.

Ai o dietă scăzută în grăsimi

Grăsimile joacă și ele un rol important în alimentație. Anumite tipuri de grăsimi studiate de-a lungul timpului au capacitatea de a reduce aptitul, iar printre acestea se numără uleiul de cocos și acizii grași omega-3 care se regăsesc în somon, ton și sardine, dar și nuci și semințe de in. Alte surse bogate în grăsimi sănătoase sunt avocado, uleiul de măsline, ouăle și iaurtul gras.

Senzația de foame apare pentru că nu bei suficientă apă

Consumul de suficientă apă are numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv pentru sănătatea inimii și creierului. Mai mult, apa menține sistemul digestiv sănătos, la fel și pielea și te ajută și să reduci apetitul între mese. Pentru a te asigura că bei suficientă apă, ori de câte ori simți că îți este sete nu ezita să îți pui un pahar sau folosește o aplicație care să-ți amintească să bei apă. De asemenea, consumul de fructe și legume contribuie și el la hidratarea de care ai nevoie.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”