Alimentul de 2 lei care vindecă stomacul deranjat. E indicat după o criză de fiere, se digeră ușor și nu balonează

Pâinea prăjită este un „balsam” pentru stomacul deranjat de mesele bogate în grăsimi și dacă tocmai ai avut o criză de fiere. Ce alte beneficii are și când devine toxică
  • Publicat:
Alimentul de 2 lei care vindecă stomacul deranjat. E indicat după o criză de fiere, se digeră ușor și nu balonează
Sursa foto: Shutterstock @graph

Pâinea prăjită cu puțin unt sărat, cu o lingură de gem sau de unt de arahide devine un adevărat festin la micul dejun, alături de o cafea, ciocolată caldă sau un ceai aromat.

Chiar dacă pâinea nu este văzută cu ochi buni, mai ales în cadrul curelor de slăbire, ea are un rol foarte important, dacă alegi sortimentul corect. Îți asigură necesarul de fibre și carbohidrați, substanțe nutritive esențiale pentru sațietate, energie, dar și pentru a ține la distanță fluctuațiile glicemiei.

Cea mai sănătoasă pâine este cea de casă, firește, unde deții controlul absolut asupra ingredientelor folosite. Dar să revenim la pâinea prăjită, pentru că există câteva controverse care planează asupra ei.

Pâinea prăjită poate deveni toxică în anumite condiții

Atunci când prăjești pâinea prea mult timp și la temperaturi mari (peste 120 de grade Celsius), fie că o pui într-o tigaie sau într-un toaster, se formează acrilamida.

Această substanță este puternic oxidantă, mutagenă și neurotoxică, rezultând din combinarea amidonului sau a altor poliglucide, la temperaturi înalte, cu acroleina. Acrilamida este o substanță cancerigenă și se poate găsi în cartofii prăjiți, produsele de patiserie sau semipreparate. Se recomandă ca pâinea să fie prăjită până la culoarea aurie, nicidecum până la culoarea maro spre negru, spune drd. nutriționist Oana Bogdana Greblă.

Câte calorii are pâinea prăjită?

Pe scurt, tot atâtea calorii precum pâinea normală. Prin uscare se elimină apa, iar greutatea pâinii este doar mai mică, însă nutrienții și caloriile se concentrează.

O felie de pâine prăjită e identică din punct de vedere nutrițional cu o felie de pâine proaspăt scoasă din cuptor.

Există însă o diferență și, totodată, un avantaj: pâinea prăjită se digeră mult mai ușor și nu produce balonare, motiv pentru care este frecvent indicată după crizele biliare.

Ce beneficii are consumul de pâine prăjită

Să descoperim și alte efecte benefice ale pâinii prăjite:

Recomandată și diabeticilor – potrivit livestrong.com, prin prăjire scade conținutul de grăsime și, implicit, indicele glicemic, aspect important pentru persoanele care trebuie să își țină sub control nivelul glicemiei.

Ameliorează diareea – pâinea prăjită este deseori indicată în cazul celor care au stomacul deranjat ca urmare a unei toxiinfecții alimentare. Alte alimente utile în astfel de situații sunt bananele, orezul și piureul de mere sau merele coapte.

Remediu pentru stări de greață și vărsături – o felie de pâine prăjită unsă cu puțin unt poate fi un remediu util în cazul în care te confrunți cu astfel de probleme.

Sursă de energie – pâinea prăjită conține amidon cu indice glicemic redus, deci este o sursă perfectă de energie fără exces de calorii. Din acest motiv este indicată la micul dejun, considerat cea mai importantă masă a zilei.

Pâinea prăjită, bună pentru stomac deranjat. Ce alte beneficii are
Sursa foto: Shutterstock
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân