Dieta pentru imunitate care te ajută să treci mai ușor peste infecția cu noul coronavirus

  • Publicat:

Dieta pentru imunitate joacă un rol important în evoluția infecției cu noul coronavirus. Vezi ce alimente și suplimente sunt indicate pentru ameliorarea simptomelor și întărirea imunității.

Numărul noilor cazuri de infecție cu virusul SARS-CoV-2 sunt în continuă creștere. Faptul că stăm mai mult timp în interior ca urmare a temperaturilor scăzute și interacționăm cu alte persoane posibil contaminate într-un spațiu insuficient ventilat ne expune unui risc crescut de infectare, mai ales că tulpina Delta este mult mai contagioasă decât variantele precedente.

Masca de protecție, igiena mâinilor și distanța fizică sunt reguli de bun-simț și eficiente împotriva infectării. Dacă, totuși, ai fost infectat cu noul coronavirus, e bine să știi ce regim alimentar contribuie la ameliorarea simptomelor și te poate ajuta să te recuperezi mai rapid.

Ține cont însă că agravarea simptomelor trebuie semnalată de îndată medicului!

Febra, tusea seacă, dificultățile de respirație se numără printre principalele simptome ale infecției cu SARS-CoV-2. Unele persoane se pot confrunta cu dureri musculare, oboseală, dureri de cap, dureri în gât, dar și tulburări gastrointestinale – diaree, greață, vărsături.

La fel ca în cazul răcelii sau gripei, cel mai probabil nu vei avea poftă de mâncare, plus că te-ai putea confrunta cu pierderea mirosului și a gustului. Chiar și așa, nu trebuie să stai nemâncat, oricât de neplăcută este senzația că alimentele nu au nici gust, nici miros, pentru că nutriția joacă un rol important în întărirea imunității și, implicit, ajută la recuperarea mai rapidă.

Dieta pentru imunitate. Consumă cât mai multe lichide!

În cazul în care ai febră, transpiri abundent sau te confrunți cu diaree, corpul pierde din minerale esențiale pentru imunitate. De aceea este important să consumi:

  • minimum 2 litri de apă
  • ceai de ghimbir, echinaceea, arnică, soc, mușețel, tei, iasomie, cimbrișor, muguri de plop îndulcite cu miere (care ameliorează tusea și durerile în gât)
  • supă de pui
  • sucuri naturale de fructe/legume
  • apă de cocos
  • băuturi pe bază de electroliți, care înlocuiesc mineralele pierdute

Hidratarea este pe primul loc, deci trebuie să ne asigurăm, în primul rând, că bem suficientă apă. Un semn este culoarea urinei de dimineață, care trebuie să fie galben deschis, nu galben închis, spune pe blogul său Cristian Mărgărit, consultant în nutriție și fitness.

Asigură-ți necesarul caloric, dar și aportul de substanțe nutritive

Atunci când te confrunți cu o infecție, fie că este vorba de o răceală, gripă sau COVID-19, este important să ai o alimentație bogată în vitamine, minerale, fibre, proteine și antioxidanți, toate acestea asigurându-i organismului energie și „arme” pentru a combate virusul cât mai rapid.

Mizează pe alimente bogate în vitaminele A, C, D, E și minerale precum zinc, gătite cât mai simplu, la abur, la cuptor.

  • Alimente bogate în vitamina A: vinete, ardei, gogoșari, roșii, fasole, varză, gălbenuș de ou, ficat de pui, ulei de pește, caise.
  • Alimente bogate în vitamina C: ananas, ardei gras, pătrunjel, conopidă, broccoli, căpșuni, varză de Bruxelles, mango, varză creață, kiwi, cătină, măceșe, coacăze.
  • Alimente bogate în vitamina D: somon, hering, ton, ciuperci, mazăre, lapte vegetal, carne de vită, spanac, tofu, ciocolată neagră, cereale fortificate.
  • Alimente bogate în vitamina E: ouă, migdale, alune, semințe de floarea-soarelui, ulei de măsline, spanac, varză kale, sfeclă roșie, sparanghel, cartofi dulci, struguri, avocado.
  • Alimente bogate în zinc: stridii, carne de vită, porc, pui, năut, linte, fasole, spanac, varză, caju, alune.

Sunt de ajutor și smoothie-urile din fructe sau/și legume proaspete, preparatele apicole (propolisul are excelente proprietăți antivirale și stimulează răspunsul imun).

Necesarul de vitamina A și C poate fi asigurat și prin consumul de siropuri presate la rece, precum cel de cătină cu miere, de mure, de afine, morcov, portocale, măceșe, sau de extracte din muguri de brad, de mesteacăn, din mlădițe de măceș sau de coacăz negru – toate acestea au proprietăți vitaminizante, ajută la întărirea imunității, ameliorează tusea, durerile în gât și favorizează eliminarea secrețiilor bronșice.

Foarte indicate sunt și condimentele, care au rol dezinfectant datorită uleiurilor volatile din compoziție. Astfel de condimente recomandate în infecțiile virale, inclusiv cu SARS-CoV-2, sunt: cimbrul, busuiocul, eucaliptul, turmericul, menta, anasonul, rozmarinul, oregano, ghimbirul, feniculul. Ceapa și usturoiul, de asemenea, pot ajuta la recuperarea mai rapidă în urma unei infecții.

Dieta pentru imunitate. Alimente care reduc inflamația la nivel pulmonar

Durerile musculare și dificultățile respiratorii pot fi o consecință a inflamației cauzate de infecția cu virusul SARS-CoV-2.

Anumite alimente bogate în acizi grași Omega 3 pot ajuta însă la reducerea procesului inflamator și la ameliorarea simptomelor.

Acestea includ: somon, hering, sardine, anșoa, semințe de in, nuci, ulei de soia, ulei de măsline, avocado, afine, mure, morcovi, ardei gras, broccoli, fulgi de ovăz, orez brun, orz, ridichi, mere, dovleac, ceai verde.

Semințele de cânepă, de in și de dovleac, nucile caju au o cantitate mare de magneziu, foarte util pentru relaxarea musculară. Ele pot fi puse în salate. Se recomandă în special seara, adaugă Cristian Mărgărit.

Alimente și băuturi de evitat în cazul infecției cu noul coronavirus

În cazul în care te confrunți cu tulburări gastrointestinale – crampe abdominale, diaree – este indicat să eviți legumele crucifere, fasolea și cerealele integrale, pentru că sunt mai greu de digerat și pot înrăutăți simptomele.

Biscuiții, covrigii, chipsurile, alimentele foarte picante, prăjite, cu multe grăsimi (pizza, hamburger, shaorma, cartofi prăjiți) sau acide (lămâile, oțetul) sunt de evitat, deoarece pot înrăutăți durerile în gât.

Dulciurile, de asemenea, trebuie evitate, deoarece creează fluctuații ale glicemiei care pot favoriza apariția complicațiilor.  Lactatele, în special cele grase, de tip smântână, cașcaval, brânză, duc la îngroșarea mucusului de la nivelul gâtului, îngreunând expectorația. Totodată, alcoolul este interzis, deoarece deshidratează și scade imunitatea.

Dieta pentru imunitate. Suplimentele, doar la recomandarea medicului

Având în vedere că stăm mai mult timp în casă în sezonul rece, deci nu ne mai expunem la soare, care este considerat principala sursă de vitamina D, aportul acestei vitamine D este mai scăzut, așa că trebuie să ne asigurăm nivelul optim prin consumul alimentelor care o conțin, dar și prin administrarea de suplimente alimentare.

Studiile arată că vitamina D joacă un rol important în întărirea imunității și poate preveni complicațiile cauzate de COVID-19.

O altă vitamină cu rol important în imunizare este vitamina C, mai ales în cazul persoanelor cu afecțiuni cronice sau al fumătorilor.

De asemenea, zincul este un mineral care stimulează producția de celule albe, care pot combate infecția din corp. Mai multe studii au arătat că persoanele cu deficit de zinc se confruntă mai des cu răceală, gripă sau alte infecții virale. Suplimentarea cu zinc poate grăbi vindecarea în urma unei infecții și ameliorează în același timp simptomele acesteia.

Pentru a te asigura că aceste suplimente nu interferă cu alte tratamente pe care le urmezi, cel mai bine este să ceri sfatul medicului, care îți poate indica doza necesară și modul de administrare.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Tulburările alimentare explicate pe larg
Tulburările alimentare explicate pe larg
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân