Tulburările alimentare explicate pe larg

Tulburările alimentare pot fi greu de înțeles, mai ales dacă nu te-ai confruntat cu un episod de acest gen.
  • Publicat:
Tulburările alimentare explicate pe larg
Foto: shutterstock

Tulburările alimentare pot fi greu de înțeles, mai ales dacă nu te-ai confruntat cu un episod de acest gen. Deși se vorbește destul de des despre anorexie și bulimie, lista nu se termină aici. Există multe alte tipuri de tulburări alimentare, unele mai noi, de care cel mai probabil nu ai auzit până acum. 

Diagnosticarea lor poate fi destul de dificilă, iar asta pentru că pot suferi modificări în timp, mai ales dacă pacientul nu primește tratament.

Tulburările aimentare care ar trebui să ne îngrijoreze

Anorexia

Pare a fi destul de ușor de identificat, dar anorexia ia mai multe forme și nu arată la fel pentru toată lumea. Anorexia nervosa este o formă clasică care presupune restricția calorică sau a anumitor alimente pentru a nu lua în greutate. Dar mai există situația în care pacientul mănâncă, iar ulterior își induce stările de vomă, folosește laxative sau se antrenează în exces pentru a nu lua în greutate. Pe lângă semnele induse de comportamentul individului, există și simptome fizice ascunse ale anorexiei precum ciclu menstrual neregulat, păr subțiat, piele uscată sau tulburări de somn.

Bulimia

Semnele bulimiei nu sunt atât de ușor de identificat precum cele ale anorexiei. Există persoane care pot avea comportamente similare pacienților cu anorexie. Bulimia nu este definită de scăderea dramatică în greutate precum anorexia, dar există câteva aspecte care ne ajută să le identificăm la indivizi- laxative și diuretice, probleme dentare, mersul la baie după fiecare masă și vărsăturile.

Pica

Nu se știe cu exactitate câte persoane trăiesc cu pica, o boală extrem de rară care implică un comportament alimentar care presupune consumul de hârtie, vopsea, noroi, praf etc. Mai exact, această tulburare este conectată altor probleme me tale precum schizofrenia sau incapacitatea intelectuală sau de dezvoltare. Această tulburare poate apărea chiar și în perioada sarcinii, în special din cauza deficitului de fier sau a altor carențe.

Tulburările alimentare: Ortorexia

Deși nu este un diagnostic oficial, ortorexia implică o tulburare alimentară marcată de dorința de a mânca “curat”, “sănătos” sau “vegan”. Obiectivul de a mânca foarte sănătos poate naște o relație nesănătoasă cu mâncarea. Totodata este alimentată de cultura dietelor toxice și a wellness-ului, pentru că de cele mai multe ori, persoanele care suferă de ortorexie sunt îngrijorate de calitatea mâncării, se îngroapă în cercetări despre mâncare și renunță la numeroase grupe alimentare.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Lăsați copiii să mănânce cu mâna!
Lăsați copiii să mănânce cu mâna!
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân