5 remedii naturale pentru febra cauzată de infecții respiratorii. Sunt chiar mai bune decât pastilele!

Ce să mănânci și ce să bei - descoperă câteva remedii naturale pentru febra cauzată de infecții virale.
  • Publicat:

Febra cauzată de infecții virale la copii și la adulți poate fi combătută cu remedii naturale. Vezi care sunt acestea!

Febra este un simptom frecvent al infecţiilor virale, cum ar fi virozele respiratorii, gripa sau COVID-19. Aceasta poate fi însoţită de manifestări precum dureri în gât, tuse, dureri de cap, răguşeală, secreţii nazale, dureri musculare, dar şi tulburări digestive, precum diaree sau vărsături.

Chiar dacă febra este mecanismul prin care organismul încearcă să lupte cu infecţia, acest simptom este foarte neplăcut. Din fericire, există câteva remedii care pot grăbi vindecarea, ameliorând în acelaşi timp febra. Iată câteva soluţii naturale pentru febra cauzată de infecţii virale!

Remedii naturale pentru febra cauzată de infecții virale

Multe lichide

Pentru a reduce temperatura corpului, organismul reacţionează prin transpiraţie abundentă, ceea ce presupune pierderea de minerale care cauzează deshidratare şi simptome aferente acestei probleme.

Pentru a preveni acest lucru, trebuie consumate cât mai multe lichide (apă, sucuri naturale, supe, ceai fără cafeină, băuturi cu electroliţi) şi alimente bogate în apă.

Odihnă

Este indicată evitarea efortului fizic în episodul febril, deoarece astfel corpul se reface mai rapid. Este de preferat somnul de cel puţin 8-9 ore pe noapte, iar în timpul zilei evitarea activităţilor care presupun efort, inclusiv exerciţiile fizice, deoarece astfel creşte şi mai mult temperatura corpului.

Îmbrăcăminte adecvată

Trebuie evitate hainele groase sau din materiale care reţin transpiraţia. De aceea, este indicată purtarea unor haine în straturi, pentru a da jos ceva atunci când este prea cald sau adăugarea unei bluze dacă apar frisoanele.

Alimente recomandate

E posibil ca febra să cam taie pofta de mâncare, dar nu e deloc indicat să stai nemâncat. Din contră, alimentele pot avea efecte antivirale, dacă ştii să le alegi pe cele corecte.

Printre alimentele indicate atunci când ai febră se numără:

  • bananele şi orezul (bune dacă te-ai stricat la stomac)
  • ardei gras şi citrice (conţin vitamina C, care grăbeşte vindecarea)
  • fructe de pădure (sunt bogate în antioxidanţi puternici care ameliorează durerile şi reduc în mod natural febra)
  • morcovi (sunt bogaţi în betacaroten, un alt antioxidant puternic)
  • ardei iuţi, muştar, hrean (ajută la desfundarea nasului şi favorizează eliminarea mucusului din plămâni)
  • merişoare
  • ceapă

Ceaiuri pentru febră

Un ceai călduţ este întotdeauna benefic atunci când te confrunţi cu infecţii virale. Exemple de astfel de ceaiuri cu efecte antivirale şi imunostimulatoare sunt: ceaiul cu lămâie şi miere, ceaiul din seminţe de coriandru, ceaiul Tulsi (busuioc sfânt), ceaiul de ghimbir cu piper şi ceaiul de fenicul.

Citește aici: Ceaiuri pentru febră, tuse, dureri în gât. Indicate în răceală, gripă sau COVID

Medicamente care combat febra

Pentru ameliorarea simptomelor infecţiilor virale, pot fi administrate şi diverse medicamente, cum ar fi acetaminofenul, ibuprofenul, aspirina, paracetamolul sau naproxenul.

Antibioticele nu sunt eficiente împotriva infecţiilor virale!

Atenţie! Aspirina nu trebuie administrată copiilor sub 12 ani, deoarece poate creşte riscul unei afecţiuni severe, sindromul Reye.

De asemenea, ţine cont de modul de administrare şi nu depăşi doza recomandată pe ambalaj. În caz contrar, pot apărea reacţii adverse precum hemoragie gastrointestinală sau afecţiuni renale ori hepatice.

Dacă simptomele nu se ameliorează în decurs de câteva zile sau, din contră, se agravează, apelează la serviciile medicale de urgenţă!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”