Remediile naturale cu adevărat eficiente pentru răceală: 5 alimente din cămară care te pun pe picioare

  • Publicat:

V-aţi gândit că unele dintre cele mai eficiente remedii naturale pentru răceală pot fi găsite cu uşurinţă în propria cămară? Majoritatea alimentelor pe care le includem în dieta zilnică îndeplinesc un dublu rol: nu sunt doar un deliciu pentru papilele gustative, ci pot constitui remedii pentru diverse afecţiuni. 

Iată 5 remedii naturale care vă scapă de răceală în sezonul rece.

Usturoiul

Usturoiul este fără îndoială unul dintre cei mai populari agenţi curativi, datorită proprietăţilor antivirale deosebite. Acesta conține mulți antioxidanţi care protejează împotriva acţiunii bacteriilor şi radicalilor liberi din sânge, asigurând protecţia sistemului imunitar.

Proprietăţile usturoiului se datorează în special alicinei, o substanţă capabilă să distrugă virusurile și diverse bacterii, în mod natural.

Usturoiul este recomandat în special în cazul infecţiilor produse de stafilococi, precum bronşita, amigdalita, abcesele buco-faringiene, dar şi în cazul paraziţilor intestinali, astmului, hipertensiunii şi infecţiilor pielii.

Ghimbirul

Ghimbirul este un remediu cu tradiţie în medicina alternativă, fiind folosit de peste 2000 de ani datorită nutrienţilor cu proprietăţi antiinflamatoare şi antibacteriene: shogaol, zingeron şi gingerol.

Ghimbirul, fie sub formă de ceai sau consumat natural, este un bun remediu în cazul răcelilor deoarece calmează inflamaţille la nivelul gâtului, ameliorează simptomele sinuzitei, febrei şi infecţiilor gâtului. Mai mult decât atât, acesta ajută şi în cazul problemelor respiratorii, stimulând eliminarea mucozităţilor.

Dincolo de acţiunea antiseptică, ghimbirul este un sprijin şi în dietele de slăbire, deoarece intensifică arderea grăsimilor, contribuie la eliminarea toxinelor din corp şi este un tonic şi energizant eficient pentru organism.

Probioticele

Probioticele, aceste microorganisme vii denumite şi „bacterii benefice”, se regăsesc în proporţie de 70-80% în propriul organism, la nivelul intestinului. Probioticele acţionează împotriva infecţiilor asemenea antibioticelor, însă avantajul important al acestora e că nu afectează flora intestinală.

Prin contrast, antibioticele nu fac diferenţa între bacteriile bune şi cele rele. Astfel, pot duce și la îndepărtarea celor care protejează organismul.

Cu toate acestea, este important de reţinut că acţiunea antivirală şi  antimicrobiană a acestora este asigurată de prezenţa a două bacterii benefice: bifido acidophilus şi lactobacillus acidophilus. Acestea se regăsesc în special în alimente obţinute în urma fermentării: iaurtul, cașul, castraveţii muraţi, kefirul.

Uleiul de oregano

Studiile au demonstrat că uleiul de oregano este cel mai puternic remediu natural ce aduce organismului numeroase proprietăţi curative: antibacterian, antispasmodic, anestezic, antivenin, antiparazitic, antimicrobial, antifungic.

Un adevărat aliat al organismului în special în perioadele în care virozele sezoniere sunt predominante, uleiul de oregano poate acţiona pe două căi: ca modalitate de prevenţie, dar şi ca tratament pentru a grăbi vindecarea.

Acesta acţionează atât ca un bun expectorant şi agent antiviral şi totodată ca un antioxidant ce ajută la eliminarea toxinelor şi stimularea imunităţii.

Ceaiul verde

Un alt remediu natural pentru răceală este ceaiul verde, care conţine o gamă variată de polifenoli cu rol benefic. Pe lângă faptul că ceaiul verde este recomandat dimineaţa în locul cafelei (conferă energie), acesta este şi un rezervor natural de vitamine (din grupa B, A, E, C) şi minerale (fier, calciu, fosfor şi potasiu), aminoacizi, glucide, tanin, uleiuri volatile, teina, flavonoide, alcaloizi ce asigură stimularea sistemului imunitar şi cresc rezistenta organismului în lupta cu infecţiile.

Surse: webmd.com, medicalnewstoday.com, healthline.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”