Ceai de ghimbir – proprietăţi digestive şi antistres dovedite!

Ceai de ghimbir - un remediu utilizat de mii de ani în medicina ayurvedică, cu efecte excelente în combaterea indigestiei, dar nu numai.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Ceai de ghimbir – proprietăţi digestive şi antistres dovedite!
Ghimbirul are o tradiţie istorică îndelungată în zonele cu climă caldă, ca adaos pentru mâncare. Ca multe alte condimente folosite în mâncare, el are o puternică acţiune antibacteriană împotriva câtorva bacterii patogene asociate alimentelor, mai ales a trei dintre acelea care contaminează în prezent alimentele: Shigella, E.coli şi Salmonella. Ghimbirul este activ şi împotriva multor banterii patogene umane. Are, de asemenea, influenţă anticrampe şi reduce sau înlătură diareea, este o plantă antigreaţă, ajutând şi la prevenirea senzaţiei de vomă.

Ceai de ghimbir – un remediu utilizat de mii de ani în medicina ayurvedică, cu efecte excelente în combaterea indigestiei, a migrenelor şi a răcelilor de sezon.

Unele persoane folosesc ghimbirul pentru a scăpa de infecţiile respiratorii, de bronşită, tuse, crampe menstruale, artrită sau dureri musculare, iar în unele părţi ale lumii, ceaiul de ghimbir sub formă de comprese este utilizat în tratarea arsurilor pielii.

Ceai de ghimbir – preparare

Este foarte important să se consume rădăcina proaspătă de ghimbir, nu pliculeţele cu prafuri destul de incerte ca origine. Găseşti în supermarket astfel de bucheţele de ghimbir, care nu sunt scumpe şi nici nu se oxidează foarte repede.

Preparare: se ia o bucată de rădăcină (aproximativ 5 cm), se spală bine sub jet de apă rece, se dă prin răzătoare. Se pune la fiert un litru de apă şi când fierbe apa se adaugă ghimbirul răzuit. Se lasă să fiarbă timp de un minut, apoi se stinge focul şi se lasă acoperit 30 de minute, după care se strecoară şi se consumă în funcţie de necesităţi.

Ceaiul de ghimbir se consumă îndulcit cu miere, cu adaos de suc de lămâie sau cu mentă şi are un gust iute, dar foarte plăcut papilelor gustative.

Ceai de ghimbir – proprietăţi şi substanţe active

Rădăcina de ghimbir este bogată în potasiu, zinc, calciu, cupru şi magneziu, vitaminele B6, C şi D, precum şi uleiuri esenţiale cu multiple proprietăţi benefice, cum este gingerol, cineol, elemen, borneol, bisabolen, curcumen, phelladrene – au efect afrodisiac, acţionează ca tonic general şi înlătură oboseala şi toxinele accumulate în organism.

Potrivit healthline, faimosul ceai de ghimbir dispune de efecte benefice asupra organismului:antiemetic, antiseptic, expectorant, antifungic, antiviral, analgezic, hipotensiv, antispasmodic, antiinflamatorii, antibacterian, antifebril şi antiagregant  plachetar.

Beneficiile ceaiului de ghimbir

Combate disconfortul digestiv prin îmbunătăţirea absorbţiei de substanţe benefice din alimente şi prevenirea supraalimentaţiei. Prin urmare, ceaiul de ghimbir consumat după mesele îmbelşugate de Sărbători este excelent pentru recăpătarea controlului asupra digestiei.

Ghimbirul previne arsurile la stomac

În plus, consumat zilnic, ceaiul de ghimbir poate preveni apariţia diareei, a flatulenţelor, a balonării şi a indigestiei datorită substanţelor chimice din compoziţia sa, care tonifiază musculatura tractului digestiv, şi împiedică nivelul crescut de acid gastric, care poate cauza arsuri stomacale.

Ghimbirul întăreşte imunitatea

Întăreşte sistemul imunitar datorită cantităţii mari de antioxidanţi, care reduc riscul de infecţii sau afecţiuni. De exemplu, o ceaşcă de ceai de ghimbir consumată zilnic poate reduce semnificativ riscul de accident vascular cerebral deoarece substanţele active din ghimbir blochează depozitarea grăsimilor pe artere, reduc nivelul de cholesterol rău şi ajută la prevenirea diferitelor forme de cancer.

Ghimbirul vindecă infecţiile respiratorii

De asemenea, ceaiul de ghimbir este extrem de eficient în tratarea răcelilor datorită faptului că decongestionează căile nazale superioare, umezeşte muscoasa gâtului, ajutând astfel la ameliorarea tusei, şi favorizează expectoraţia, care grăbeşte astfel procesul de vindecare. În plus, ameliorează simptomele supărătoare ale alergiilor.

Ghimbirul scade tensiunea

Ceaiul de ghimbir este excelent şi pentru o bună circulaţie a sângelui, previne formarea cheagurilor şi ajută la transportul oxigenului şi asubstanţelor nutritive către toate organele vitale din corp, inclusiv către penis (de unde şi efectul afrodisiac). Aminoacizii şi mineralele din rădăcina de ghimbir promovează de asemenea nivelul de eritrocite, drept urmare este reduc riscul de boli cardiovasculare.

Ghimbirul previne răul de mişcare

Dacă porneşti la drum lung iar maşina sau avionul îţi provoacă rău de mişcare, ceaiul de ghimbir este soluţia ideală. O ceaşcă de ceai înainte de a te urca în maşină este perfect pentru a reduce nivelul de stres responsabil cu apariţia senzaţiei de rău de mişcare. De asemenea, gingerolul poate bloca anumiţi chemoreceptori în zona cerebrală, astfel încât este blocată senzaţia de greaţă sau vomă.

Ghimbirul protejează articulaţiile

Ceaiul de ghimbir face minuni şi în ceea ce priveşte sănătatea articulaţiilor, prevenind mult temuta artrită reumatoidă. Substanţele chimice din ghimbir ţin în frâu enzimele COX-1 şi COX-2, responsabile de apariţia inflamaţiilor în organism. De asemenea, aceste substanţe pot fi utile în tratarea migrenelor, a osteoartritei, a durerilor de spate sau a crampelor musculare. Mare grijă însă la consumul de ghimbir în combinaţie cu medicamente non-steoridiene, deoarece există riscul crescut de sângerări şi alte efecte adverse.

Pentru persoanele care se confruntă cu afecţiunea numită picior de atlet, o boală cutanată localizată între degetele de la picioare, pot face băi cu ceai de ghimbir, care ajută la reducerea senzaţiei de mâncărime, a arsurilor şi a umflăturilor din zona respectivă.

Ceai de ghimbir împotriva durerilor menstruale

Şi crampele menstruale îşi găsesc rezolvarea în ceaiul de ghimbir. Şi nici măcare nu trebuie să-l bei. E demonstrat ştiinţific că o compresă îmbibată în ceai de ghimbir şi aplicată pe regiunea inferioară a abdomenului poate ameliora durerile şi relaxează musculatura.

Ghimbirul scade glicemia

Iar dacă preferi totuşi să bei o ceaşcă de ceai de ghimbir, află că te ajută să scapi de stres şi are un excelent efect energizant, motiv pentru care nu îţi recomandăm să îl consumi seara, ci doar dimineaţa, la primele ore, pentru a face faţă cu brio tuturor sarcinilor de serviciu şi nu numai. De asemenea, este indicat şi pentru scăderea glicemiei.

În ce situaţii este contraindicat să bei ceai de ghimbir

Consumul de ceai de ghimbir este contraindicat bolnavilor cu afecţiuni renale deoarece poate agrava problemele existente.

Deşi medicina tradiţională sugerează ca femeile însărcinate să bea zilnic o ceaşcă de ceai de ghimbir în primul trimestru de sarcină (pentru a scăpa de greţurile matinale), nu există până în momentul de faţă rezultate bine argumentate care să demonstreze că nu există nici un efect advers asupra fătului. Prin urmare, gravidele care se confruntă cu greţuri matinale sunt sfătuite să consulte un medic înainte de a consuma ceai de ghimbir.

De asemenea, trebuie evitat cu orice preţ consumul în exces de ceai de ghimbir deoarece în loc să facă bine digestiei, o poate afecta şi poate da naştere unor simptome neplăcute precum sindromul de gură uscată, diaree, greaţă sau arsuri în capul pieptului, precum şi hiperaciditate gastrică.

Mare atenţie în cazul diabeticilor deoarece ghimbirul consumat în exces poare reduce drastic nivelul de zahâr din sânge cauzând hipoglicemie.

Iar dacă urmaţi un tratament medicamentos cu analgezice – precum aspirina sau ibuprofenul – sau antihipertensive, evitaţi ceaiul de ghimbir deoarece scade tensiunea arterială şi poate cauza palpitaţii, dar şi sângerări neobişnuite.

De asemenea, evitaţi să consumaţi ceai de ghimbir o perioadă dacă urmaţi să fiţi supus unei intervenţii chirurgicale. Se pare că substanţele din această plantă interferează cu cele din cadrul unei anestezii generale şi astfel este anulat efectul dorit. Tocmai din acest motiv, medicii recomandă încetarea administrării de ghimbir, sub orice formă, cu cel puţin o săptămână înainte de o intervenţie chirurgicală.

Ghimbirul, benefic pentru piele şi păr

Pe lângă numeroasele sale proprietăţi medicinale, ghimbirul poate avea efecte benefice şi asupra sănătăţii pielii şi părului. Iată 5 beneficii ale ghimbirului asupra frumuseţii:

Ameliorează cicatricile

Datorită efectelor sale tonifiante şi antioxidante, ghimbirul poate ameliora aspectul neplăcut al cicatricilor care au o culoare mai deschisă decât pielea. Taie o felie de ghimbir şi aplică pe cicatrice, apoi lasă sucul să se usuce. Este indicat acest procedeu pe 2 ori pe zi, timp de 3-4 săptămâni.

Întinereşte pielea

Masca facială pe bază de ghimbir uniformizează culoarea pielii şi îi îmbunătăţeşte elasticitatea. Amestecă în părţi egale pudră de ghimbir cu miere şi suc de lămâie, aplică pe faţă şi lasă să acţioneze 30 de minute, după care clăteşte cu apă călduţă. Pielea ta va fi revigorată, luminoasă şi catifelată.

Ceai de ghimbir pentru stimularea creşterii părului

Compuşii din ghimbir îmbunătăţesc circulaţia sângelui la nivelul scalpului, aspect esenţial pentru stimularea creşterii părului. Combină părţi egale de ghimbir proaspăt ras cu ulei de jojoba şi masează scalpul cu această soluţie. Lasă să acţioneze 30 de minute, clăteşte şi apoi spală-te cu şamponul obişnuit, după care clăteşte din nou. Părul tău va fi mai rezistent şi va creşte mai rapid.

Ceai de ghimbir – elimină mătreaţa

Ghimbirul are proprietăţi antiseptice, motiv pentru care poate fi un excelent remediu contra mătreţii. Masează scalpul cu ulei esenţial de ghimbir sau cu o combinaţie de ulei de ghimber şi ulei de măsline ori de susan, lasă să acţioneze 15-20 de minute, apoi clăteşte. Pentru rezultate vizibile se recomandă repetarea procesului de 2 ori pe săptămână.

Ajută la combaterea celulitei

Dacă eşti în căutarea unui remediu natural contra celulitei, ghimbirul poate fi soluţia salvatoare. Acesta stimulează circulaţia şi tonifică pielea, redându-ţi coapsele ferme din tinereţe. Fă-ţi acasă un scrub din o jumătate de cană de zahăr, 4 linguri de ulei de măsline, 2 linguri de ghimbir proaspăt răzuit şi coaja de la o lămâie. Aplică prin masaj pe zonele afectate de celulită, lasă să acţioneze câteva minute, apoi clăteşte cu apă călduţă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”