Sănătoase și nu prea! Alimente-capcană care par bune la dietă, dar ascund multe calorii și cantități mari de sare și zahăr

25.05.2022

Atunci când vrei să începi să adopți un stil de viață echilibrat, unul dintre primele lucruri care îți vin în minte este să incluzi mai multe alimente sănătoase în dieta de zi cu zi. Există însă pe rafturile magazinelor alimente prezentate drept sănătoase, dar care, în realitate, sunt veritabile capcane alimentare care îți afectează atât silueta, cât și sănătatea.

Nutriționistul Gianluca Mech dezvăluie care sunt aceste alimente-capcană de evitat sau de consumat cu moderație la dietă și cu ce le putem înlocui.

Legume la conservă

Legumelor la conservă le lipsesc adesea fibrele și alți nutrienți importanți pentru sănătate. Ele conțin, în schimb, mult sodiu. Așadar, calitatea nutrițională a legumelor la conservă este considerabil scăzută față de cea a legumelor proaspete.

„Legumele din conservă sunt în general îmbogățite cu zahăr, aditivi și arome. Recomand să alegeți întotdeauna legumele proaspete sau pe cele congelate”, spune nutriționistul.

Legume cu amidon

Porumbul, mazărea, cartofii sau dovleacul tind să conțină mai puține vitamine și minerale și mai puține fibre decât alte tipuri de legume. În plus, acestea conțin adesea de două până la trei ori mai multe calorii per porție decât legumele fără amidon.

Alegeți în schimb legume cu frunze verzi sau crucifere (conopida, varza, broccoli). Dacă vreți să consumați totuși și aceste legume cu amidon, faceți asta în prima parte a zilei, nu seara, și în cantități mici.

Fasole la conservă

„Mă refer aici la acele tipuri de conserve ce conțin fasole în diverse sosuri. Sosurile conțin aproximativ 3 lingurițe de zahăr/porție și foarte mult sodiu. Dacă vreți totuși fasole la conservă, clătiți-o bine și combinați cu un sos făcut în casă, pe bază de roșii”, adaugă nutriționistul Gianluca Mech.

Sucuri de fructe ambalate

Sucurile de fructe ambalate sunt supuse procesului pasteurizării, care le garantează siguranța, dar care le face să piardă cea mai mare parte din vitamine și săruri minerale.

În plus, conțin de cele mai multe ori zahăr adăugat, aditivi și coloranți, pe lângă zahărul natural care se regăsește deja în fructe (fructoză).

Prin urmare, este indicat să vă pregătiți propriile sucuri din fructe proaspete, de sezon acasă. Sau, și mai bine de atât, să consumați fructele în starea lor naturală.

„Dacă doriți să cumpărați un suc de fructe, este mai bine să le alegeți pe cele care conțin fructe în procent de 100%. Citiți eticheta și cumpărați numai produsele pe care apare un singur ingredient”, explică nutriționistul.

Fructe uscate

Fructele uscate conțin fibre, nutrienți și antioxidanți. Cu toate acestea sunt, de asemenea, bogate în zahăr și calorii și pot cauza probleme atunci când sunt consumate în exces.

Din acest motiv, fructele uscate trebuie consumate doar în cantități mici, de preferință împreună cu alte alimente hrănitoare.

Iaurt cu fructe

Iaurtul aromat cu fructe sau cereale din magazine conține un număr redus de probiotice, deoarece are mai mult fructoză și zahăr adăugat.

Este recomandat să consumați iaurt simplu, iar dacă vreți să aibă și aromă, adăugați fructe proaspete tăiate în bucăți, fructe de pădure, fructe uscate sau diverse semințe.

Batoane proteice

Proteinele sunt sănătoase, dar majoritatea tipurilor de batoane proteice care se găsesc pe piață conțin sodiu, coloranți artificiali, zahăr, sirop de porumb bogat în fructoză. Toate acestea, pe termen lung, afectează starea de sănătate.

Nici măcar batoanele proteice fără zahăr nu sunt recomandate. „Există studii care au demonstrat că îndulcitorii artificiali adesea folosiți pentru a da aromă produselor cu conținut scăzut de zahăr cresc riscul de creștere în greutate și pofta de dulce”, încheie nutriționistul.

Recomandare video
Dr. Raluca Oprea: dieta echilibrată, primul pas în tratamentul ficatului gras