Varza roșie – calorii, beneficii pentru inimă, creier, imunitate, contraindicații

  • Publicat:
  • Actualizat:
Varza roșie - calorii, beneficii pentru inimă, creier, imunitate, contraindicații
Sursa foto: Shutterstock

Varza roșie, chiar dacă are un gust similar cu varza normală, are câteva beneficii în plus. Datorită antioxidanților în număr mare conținuți, varza roșie este excelentă pentru reducerea riscului multor afecțiuni. De asemenea, este bogată în fibre, vitamine și minerale, ceea ce o face un aliment ideal pentru persoanele care vor să slăbească și să aibă un nivel crescut de energie.

Consumul de varză roșie este asociat, de asemenea, cu efecte protectoare asupra imunității și creierului. Nu mai puțin importante sunt proprietățile sale benefice asupra pielii, studiile indicând efecte antiîmbătrânire ale consumului de varză roșie. Această legumă delicioasă poate avea inclusiv proprietăți antiinflamatoare, protejând organismul de efectele nocive ale stresului oxidativ cauzat de radicalii liberi.

Varza roșie poate fi consumată proaspătă, murată, călită, însă își păstrează cel mai bine substanțele nutritive dacă nu este preparată termic.

Câte calorii are o porție de 100 de grame de varză roșie

Varza roșie are foarte puține calorii, dar fibre, vitamine și minerale din belșug. O porție de 100 de grame de varză roșie are doar 31 de calorii.

În ciuda numărului mic de calorii, varza este bogată în substanțe nutritive: potasiu, sodiu, calciu, magneziu, fier, fosfor, cupru, vitaminele A, B, C, K.

Totodată, varza este o excelentă sursă de fibre, proteine și carbohidrați, un trio ideal pentru cei care sunt în căutarea unui aliment dietetic și sățios, care ține de foame mult timp.

Ce beneficii are varza roșie pentru sănătatea ta

Această legumă bogată în nutrienți are un rol foarte important pentru menținerea sănătății și prevenirea anumitor afecțiuni. Potrivit specialiștilor de la Harvard, consumul de varză în mod regulat este asociat cu un risc mai redus de apariție a multor boli cronice.

Iată care sunt potențialele efecte benefice ale consumului de varză roșie:

Susține imunitatea – datorită cantității mari de vitamina C, varza roșie are efect antioxidant și imunomodulator, protejând organismul de diverse infecții virale.

Te ajută să slăbești – numărul mic de calorii și cantitatea crescută de fibre sunt motivele pentru care consumul acestei legume sprijină procesul de scădere în greutate, fără a resimți foamea.

Are proprietăți antiîmbătrânire – varza roșie, datorită antioxidanților din compoziție, poate ajuta la regenerarea celulară, prevenind apariția semnelor de îmbătrânire prematură, cum sunt ridurile, liniile de expresie, petele de culoare închisă și lipsa de elasticitate a pielii.

Bună pentru sănătatea oaselor – această legumă conține vitamina K și calciu, magneziu, mangan, minerale esențiale pentru menținerea densității osoase și prevenirea osteoporozei.

Protejează vederea – o porție de varză roșie îți asigură 33% din necesarul de vitamina A, foarte importantă pentru sănătatea ochilor. Această vitamină este „livrată” sub 3 forme: betacaroten, luteină și zeaxantină, toate având rol protector împotriva multor afecțiuni oculare neurodegenerative, printre care cataracta și denenerescența maculară.

Ameliorează simptomele artritei – datorită antocianilor, varza roșie previne inflamațiile și reduce astfel manifestările specifice artritei, precum durerile articulare și edemele.

Benefică pentru bolnavii de ulcer – aminoacizii din varza roșie pot ameliora durerile, balonarea, crampele, arsurile la stomac, constipația, greața și senzația de prea plin asociate acestei afecțiuni a stomacului. De asemenea, poate avea efecte benefice în cazul pacienților cu boala Crohn.

Efect protector asupra creierului – consumul de varză roșie este asociat cu un risc mai scăzut de dezvoltare a demenței, datorită antioxidanților care pot preveni acumularea de grăsime în exces pe vasele de sânge.

Potențial anticancerigen – compușii puternici din varza roșie, cum sunt kaempferolul și sulforafanii, ar putea avea și rol preventiv împotriva dezvoltării neoplasmelor. Consumul de legume crucifere, printre care se numără varza, broccoli, guliile, este asociat cu o reducere a cancerului de colon sau de sân cu aproape 18%.

Bună pentru inimă – varza roșie este bogată în antociani, antioxidanți care pot reduce cu până la 30% riscul de infarct. De asemenea, consumul frecvent de varză poate regla în mod natural valorile tensiunii arteriale.

Ce reacții adverse poate avea consumul excesiv de varză 

Deși este un aliment cu atât de multe beneficii, varza roșie ar trebui consumată cu prudență de persoanele care suferă de hipo sau hipertiroidie, deoarece inhibă absorbția de iod.

De asemenea, consumul excesiv de varză poate cauza balonare, flatulență, colici abdominale și diaree, mai ales în cazul persoanelor care suferă de probleme digestive precum sindromul de intestin iritabil sau colită de fermentație.

Pentru această categorie de persoane este indicat consumul de varză fiartă, gătită, nu crudă sau murată.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân