Broccoli crud: efecte asupra organismului

Află dacă este sau nu sănătos să consumi broccoli crud.
  • Publicat:
Broccoli crud: efecte asupra organismului

Broccoli crud este unul dintre alimentele cu un profil nutriţional fantastic şi numeroase beneficii pentru sănătate. Este bogat în fibre, vitamina C şi antioxidanţi şi poate fi preparat în diverse moduri, fie sote, fiert, la cuptor fie crud în anumite salate.

Deşi de cele mai multe ori consumăm broccoli gătit, acesta oferă oganismului nutrienţii necesari fără prea multă nevoie de preparare. Pentru a te bucura de o porţie de broccoli crud, în primul rând acesta trebuie spălat bine în apă rece. Cu ajutorul degetelor se îndepărteză orice urmă de impurtăţi, iar apoi cu ajutorul unui prosop curat se tapotează până este complet uscat. Se foloseşte un cuţit pentru a tăia buchetele de broccoli şi pentru a le mărunţi. Se consumă atât coada, cât şi partea superioară, deşi tulpina este posibil să fie mai greu de mestecat. Se poate mânca alături de un dressing pe bază de iaurt, hummus sau alte legume crude sau chiar poate fi adăugat într-o salată cu mix de legume, pentru un plus de culoare, savoare şi valori nutriţionale.

Odată gătit, este afectat conţinutul de nutrienţi

Anumite metode de preparare pot reudce conţinutul de nutrienţi pe care îl are broccoli. De exemplu, broccoli este o sursă excelentă de vitamina C. 90 de grame de broccoli crud oferă 90-108% din doza recomandată zilnic, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Vitamina C este o vitamină sensibilă la căldură, iar în funcţie de metoda de gătire, aceasta se poate diminua.

Fierberea pare să fie cea mai bună metodă de preparare, deoarece se reţin cei mai buni nutrienţi comparativ cu alte metode. De asemenea, broccoli conţin un compus numit sulforafan, asociat mai multor beneficii pentru sănătate şi mai ales protejării împotriva bolilor cardiovasculare, a cancerului, diabetului şi problemelor digestive.

Poate produce gaze sau balonare

În cele mai multe cazuri este sigur să consumi broccoli crud însă, făcând parte din familia de crucifere, indiferent dacă este crud sau gătit, broccoli poate provoca gaze sau balonare. În special în rândul persoanelor care suferă de sindromul colonului iritabil, se pot confrunta cu disconfort digestiv, iar asta pentru că broccoli are un conţinut mare de fibre.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân