Mihaela Bilic: Este o diferență de 300 de calorii între fructele uscate și cele oleaginoase

23.02.2021 | Cristina Tudor
Mihaela Bilic: Este o diferență de 300 de calorii între fructele uscate și cele oleaginoase
Fructe oleaginoase / Foto: Pexels

Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, avertizează consumatorii despre diferențele dintre fructele uscate și cele oleaginoase, explicând că acestea sunt două categorii de alimente complet diferite, chiar dacă sunt puse în cadrul aceluiași raion, în supermarket.  

„Nu confundați! Între fructele uscate și fructele oleaginoase e o diferență de 300 de calorii”, scrie Mihaela Bilic, pe Instagram.

„Deși în supermarket sunt puse în cadrul aceluiași raion și de multe ori se găsesc împreună în cadrul aceluiași ambalaj, fructele uscate/deshidratate și fructele oleaginoase sunt 2 categorii de alimente complet diferite.

Fructele uscate (caise, prune, stafide, smochine) sunt de 6-8 ori mai concentrate decât fructele proaspete, conțin în principal glucide (fructoză) și au în medie 250cal/100g.

Fructele oleaginoase (nuci, alune, semințe, migdale, fistic) sunt un fel de super-food, o esență de nutrienti concentrați într-un volum mic: 40% grăsimi, 30% proteine, 20% glucide și 550-600cal/100g”, explică medicul nutriționist.

„E drept că amândouă sortimentele trebuie mâncate cu bucata. Porția corectă este de 4-5 bucăți pentru fructele deshidratate și 8-10 bucăți când vine vorba de migdale, fistic sau sâmburi de nucă”, precizează dr. Mihaela Bilic.