Mâncărică de praz cu măsline și sos de roșii – rețetă de post gustoasă

Vezi o reţetă super simplă de mâncărică de praz cu măsline și sos de roșii, o garnitură excelentă pentru piept de pui la grătar sau pulpe picante la cuptor, dar și un preparat delicios de post, dacă se consumă fără nimic altceva.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Mâncărică de praz cu măsline și sos de roșii - rețetă de post gustoasă

Astăzi îți spunem care este rețeta de mâncărică delicioasă de praz cu măsline şi sos aromat de roşii. Eu am alăturat-o unor pulpe picante făcute la cuptor. Firește, poți mânca acest preparat ca atare, fără niciun fel de carne, dacă ții post.

Prazul este o legumă tare dragă mie, pentru că are un gust dulceag şi o textură crocantă în această combinaţie cu sos de roşii şi măsline.

Vezi mai jos reţeta simplă, dar tare gustoasă de mâncărică de praz cu măsline şi sos de roşii. Acest preparat poate fi servit ca garnitură, cum am procedat eu – cu două pulpe sau orice alt tip de carne care vă place la cuptor sau la grătar -, sau pur şi simplu ca atare, cald ori rece, dacă țineți post. Orice variantă alegi, gustul este minunat!

Ingrediente pentru mâncărică de praz cu măsline și sos de roșii

  • 10 fire de praz (doar partea albă) spălate bine şi tăiate rondele de 1 centimetru
  • 250 de grame de măsline fără sâmburi tăiate jumătăți (eu am pus negre şi kalamata)
  • 1 ardei capia
  • 2 cepe tăiate solzişori (sau 8 fire de ceapă verde tăiată rondele)
  • 1 dovlecel curățat de coajă și tăiat cubulețe
  • 1 ardei iute roșu sau verde tăiat cubulețe
  • 300 de mililitri de sos de roşii
  • 5 fire de cimbru (sau 1-2 linguriţe de cimbru uscat)
  • o legătură de pătrunjel tocat mărunt
  • 6 căţei de usturoi zdrobiţi cu partea largă a cuţitului (sau 4 fire de usturoi verde tăiat rondele)
  • 4 linguri de ulei
  • 200 de mililitri de apă fierbinte
  • sare, piper, după gust

Mod de preparare praz cu măsline și sos de roșii

Într-un wok sau într-o tigaie adâncă şi mare, am pus uleiul la încins, apoi ceapa, prazul, ardeiul capia cubulețe, dovlecelul, ardeiul iute, plus un praf de sare şi piper proaspăt măcinat, din ochi. Am amestecat şi am lăsat să se înăbuşe sub capac vreme de 5-6 minute.

După aceea am pus usturoiul zdrobit (sau firele de usturoi verde tăiat rondele – doar partea albă), am amestecat din nou şi am pus iar capacul.

După încă vreo 2 minute am adăugat sucul de roşii în care am pus crenguţele de cimbru şi apa fierbinte, plus măslinele. Dacă vreţi ca mâncărica de praz să iasă mai zemoasă, puneţi mai multă apă sau mai mult sos de roşii.

Am lăsat la foc mic spre mediu 15-20 minute, cu capac, amestecând din când în când în ingrediente, dar nici prea cu forţă, ca să rămână rondelele de praz cât mai „arătoase”. La final am adăugat pătrunjelul tocat şi am oprit focul.

Pulpele de pui „fardate” cu praf de ardei iute le-am gătit la cuptor, în pungă de copt, la o temperatură de 180 de grade Celsius, timp de aproximativ 80 de minute.

Poate părea un timp lung, dar eu prefer să le las mai mult, cât să pice carnea de pe os, atât de fragede îmi plac. Iar faptul că le-am gătit în pungă nu le-a uscat absolut deloc, pentru că am pus în aplicare un truc – am adăugat o ceşcuţă mică de sos de roşii în punga cu pulpe.

Sper să încercați și voi această reţetă gustoasă şi sănătoasă de mâncărică de praz cu măsline și sos de roșii. Și să vă placă – poftă bună!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân