Mâncărică de praz cu măsline și sos de roșii – rețetă de post gustoasă

Vezi o reţetă super simplă de mâncărică de praz cu măsline și sos de roșii, o garnitură excelentă pentru pulpe picante la cuptor sau un preparat delicios de post.
21.03.2021 | Paula Rotaru
Mâncărică de praz cu măsline și sos de roșii – rețetă de post gustoasă

Pentru că este weekend şi am mai mult timp la dispoziţie să gătesc, am decis să prepar astăzi o mâncărică delicioasă de praz cu măsline şi sos aromat de roşii, pe care am alăturat-o unor pulpe picante făcute la cuptor. Firește, puteți servi fără pulpe acest preparat, dacă țineți post.

Prazul este o legumă tare dragă mie, chiar dacă nu sunt olteancă şi nici nu mă dau în vânt după ceapă, pentru că are un gust dulceag şi o textură crocantă în această combinaţie cu sos de roşii şi măsline.

Vezi mai jos reţeta simplă, dar tare gustoasă de mâncărică de praz cu măsline şi sos de roşii. Acest preparat poate fi servit ca garnitură, cum am procedat eu – cu două pulpe sau orice alt tip de carne care vă place la cuptor -, sau pur şi simplu ca atare, cald ori rece, dacă țineți post. Orice variantă aţi alege, gustul este minunat!

Ingrediente pentru mâncărică de praz cu măsline și sos de roșii

  • 10 fire de praz (doar partea albă) spălate bine şi tăiate rondele de 1 centimetru
  • 250 de grame de măsline fără sâmburi tăiate jumătăți (eu am pus negre şi kalamata)
  • 1 ardei capia
  • 2 cepe tăiate solzişori (sau 8 fire de ceapă verde tăiată rondele)
  • 300 de mililitri de sos de roşii
  • 5 fire de cimbru (sau 1-2 linguriţe de cimbru uscat)
  • o legătură de pătrunjel tocat mărunt
  • 6 căţei de usturoi zdrobiţi cu partea largă a cuţitului (sau 4 fire de usturoi verde tăiat rondele)
  • 4 linguri de ulei
  • 200 de mililitri de apă fierbinte
  • sare, piper, după gust
  • o linguriță de zahăr

Mod de preparare praz cu măsline și sos de roșii

Într-un wok sau într-o tigaie adâncă şi mare, am pus uleiul la încins, apoi ceapa, prazul, ardeiul capia cubulețe plus un praf de sare şi piper proaspăt măcinat, din ochi. Am amestecat şi am lăsat să se înăbuşe sub capac vreme de 5-6 minute.

După aceea am pus usturoiul zdrobit (sau firele de usturoi verde tăiat rondele), am amestecat din nou şi am pus iar capacul. După încă vreo 2 minute am adăugat sucul de roşii în care am pus crenguţele de cimbru şi apa fierbinte, plus măslinele și lingurița de zahăr (ca să mai taie din aciditatea sucului de roșii). Dacă vreţi ca mâncărica de praz să iasă mai zemoasă, puneţi mai multă apă sau mai mult sos de roşii.

Am lăsat la foc mic spre mediu 10-15 minute, cu capac, amestecând din când în când în ingrediente, dar nici prea cu forţă, ca să rămână rondelele de praz cât mai „arătoase”. La final am adăugat pătrunjelul tocat şi am oprit focul.

Pulpele de pui „fardate” cu praf de ardei iute le-am gătit la cuptor, în pungă de copt, la o temperatură de 180 de grade Celsius, timp de aproximativ 80 de minute.

Poate părea un timp lung, dar eu prefer să le las mai mult, cât să pice carnea de pe os, atât de fragede îmi plac. Iar faptul că le-am gătit în pungă nu le-a uscat absolut deloc. Bine, recunosc, am aruncat în punga aceea şi o ceşcuţă mică de sos de roşii, dar ţineţi pentru voi, e un secret, ne-am înţeles?

Sper să vă placă această reţetă gustoasă şi sănătoasă de mâncărică de praz cu măsline și sos de roșii. Poftă bună!