Dieta anti-demență. 50 de alimente care previn pierderile de memorie

  • Publicat:

Dieta MIND: beneficii pe toate planurile

Dieta care previne demența este, de fapt, o combinație între dieta mediteraneeană și dieta Dash, ambele având excelente beneficii atât asupra creierului, cât și asupra sănătății generale și, implicit, pentru greutatea corporală.

Numită și dieta MIND (Mediterranean-Dash Intervention for Neurodegenerative Delay), dieta care previne demența sau încetinește declinul cognitiv presupune respectarea a două principii alimentare simple și ușor de reținut:

  1. consum preponderent de alimente vegetale
  2. limitarea consumului de alimente de origine animală

Așadar, nu este nimic exclus, dar totul se consumă cumpătat, mai ales alimentele intens procesate și bogate în grăsimi saturate. Asta, deoarece antioxidanții din alimentele vegetale protejează organismul de stresul oxidativ responsabil cu degradarea celulelor neuronale.

Pe lângă beneficiile asupra creierului, dieta care previne demența poate avea beneficii și pentru siluetă. Studiile arată că regimul alimentar MIND poate ajuta la reglarea greutății corporale, câtă vreme nu există un consum caloric excesiv.

De asemenea, regimul bazat preponderent pe alimente vegetale reglează tensiunea arterială și îmbunătățește răspunsul organismului la insulină. Astfel, riscul de boli cardiovasculare – infarct, atac cerebral – și diabet este semnificativ redus.

Dieta care previne demența: cele mai bune alimente pentru creier

În categoria alimentelor bogate în vitamine, minerale, fibre, proteine de calitate, antioxidanți sunt incluse:

  • Vegetale cu frunze verzi: spanac, salată verde, kale (de consumat aproape zilnic)
  • Legume crucifere: varză, broccoli, conopidă, varză de bruxelles, gulie, ridichi, nap (de consumat o dată la măcar 3 zile)
  • Nuci: migdale, fistic, caju, nuci de macadamia, arahide, alune de pădure, nuci (150 de grame săptămânal, 30 de grame/zi)
  • Fructe de pădure: căpșune, afine, zmeură, mure, coacăze, cătină, agrișe, merișoare, acai, aronia, goji (minimum 350 de grame săptămânal)
  • Leguminoase: linte, mazăre, năut, fasole, păstăi (de consumat aproximativ 500 grame/săptămână)
  • Cereale integrale: quinoa, orez brun, chia, amaranth, ovăz, secară, bulgur, hrișcă (de consumat zilnic, exemple – 3 felii de pâine integrală, 200 grame orez)
  • Pește: somon, ton, macrou, sardine, scrumbie (de consumat cel puțin o dată/săptămână)
  • Carne de pui, curcan – de consumat cel puțin de 2 ori/săptămână
  • Ulei de măsline folosit preponderent în mâncare/salate
  • Vin roșu – nu mai mult de un pahar/zi

Dieta care previne demența: alimente de consumat rar și în cantitate mică

În categoria alimentelor care trebuie consumate mai rar și în cantitate mai mică sunt incluse:

  • Carnea roșie: vită, porc, miel, carne tocată (cel mult 500 grame/săptămână sau 3 felii de carne de mărimea palmei)
  • Unt sau margarină – nu mai mult de un cub, adică 25 de grame/zi
  • Brânză: brie, mozzarella, cheddar, telemea, cașcaval etc. (nu mai mult de 150 de grame săptămânal)
  • Dulciuri: prăjituri, înghețată, bomboane, ciocolată, creme, iaurturi dulci etc. (nu mai mult de 150 grame săptămânal)
  • Fast-food: cartofi prăjiți, burgeri, nugget, inele de ceapă, shaorma etc. (nu mai mult de o dată pe săptămână, cel mult 200 de grame)
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân