Salata verde: beneficii și contraindicații. De ce e bine să o consumi zilnic

Salata verde are foarte puține calorii, dar este bogată în vitamine și minerale importante. Vezi ce beneficii are pentru sănătate.
08.05.2021
Salata verde: beneficii și contraindicații. De ce e bine să o consumi zilnic
Sursa foto: Shutterstock

Salata verde, proaspătă, viu colorată, crocantă, de parcă „ai muşca” o gură de aer de munte, atât de bună e! Dar nu ne limităm azi la gustul acestei plante, ci detaliem şi beneficiile nemaipomenite pe care le are asupra sănătăţii noastre. Desigur, amintim şi de părţile ei negative, care sunt, totuşi, puţine la număr.

Bogată în apă, vitamine, minerale şi fibre, salata verde ar trebui să fie de nelipsit pe mesele noastre, în fiecare zi de primăvară, dar nu numai. Acum e sezonul ei, e adevărat, şi e mult mai gustoasă, dar, din fericire, o găsim pe tot parcursul anului în magazine şi tare păcat ar fi să o ocolim.

Ţineţi cont însă că salata cea mai bogată în nutrienţi este cea care nu are frunze pătate, veştejite sau fleşcăite. Aşa că fii cu băgare de seamă înainte să o pui în coşul de cumpărături!

Salata verde: proprietăţi nutriţionale

Salata verde are foarte puţine calorii, dar este bogată în vitamina A şi betacaroten, vitaminele K şi C, minerale precum calciu, fier, magneziu, potasiu şi zinc, dar nu numai.

Iată care sunt valorile nutriţionale pentru 100 de grame de salată verde:

  • 15 calorii
  • 194 mg potasiu
  • 50 mg calciu
  • 20 mg magneziu
  • 30 mg fosfor
  • 28 mg sodiu
  • 100 mcg acid folic
  • 160 mcg vitamina K
  • 10 mg vitamina C
  • 210 mcg vitamina A

Ce beneficii are consumul de salată verde

Salata verde este ideală în curele de slăbire deoarece are foarte puţine calorii, dar şi ca parte a unui regim alimentar sănăto. Conţine substanţe nutritive importante pentru buna funcţionare a organismului. Iată câteva dintre beneficiile salatei verzi:

Previne oxidarea celulară

Consumul frecvent de salată verde ajută la aportul de antioxidanţi atât de necesari organismului. Mai multe studii au arătat că antioxidanţii pot juca un rol important în prevenirea unor boli precum cataracta, Parkinson, Alzheimer sau afecţiunile inimii.

De asemenea, antioxidanţii susţin sistemul imunitar şi reduc riscul de infecţii virale.

Ajută la menţinerea sănătăţii inimii

Nivelul crescut de potasiu din salata verde ajută la echilibrarea tensiunii arteriale şi previne instalarea bolilor cardiovasculare.

În plus, vitaminele A şi C ajută la reducerea nivelului de colesterol rău din sânge şi previn formarea plăcilor de aterom pe vasele de sânge. Acidul folic, la rândul lui, reduce riscul de apariţie sau agravare a afecţiunilor cardiovasculare.

Previne afecţiunile ochilor şi reduce inflamaţiile din corp

Vitamina A din salata verde poate reduce riscul de afecţiuni oculare degenerative, precum cataracta sau glaucomul. Totodată, salata verde are proprietăţi antiinflamatoare şi ajută la ameliorarea multor afecţiuni autoimune.

Ajută somnul şi previne anxietatea

Compuşii din salata verde au proprietăţi relaxante şi pot induce somnul, dar fără efecte adverse, aşa cum este cazul somniferelor. De asemenea, consumul de salată verde poate ţine sub control stările anxioase şi alte tulburări de natură psihică, inclusiv depresia.

Accelerează metabolismul şi ajută la eliminarea toxinelor

Datorită fierului, magneziului şi potasiului pe care le conţine, sprijină procesul de metabolizare a alimentelor şi contribuie astfel la scăderea în greutate. Mineralele din salată ajută, de asemenea, la menţinerea echilibrului electrolitic şi favorizează eliminarea toxinelor din organism.

Salata verde: contraindicaţii şi posibile reacţii adverse

Salata verde este adesea stropită cu pesticide, aşa că este indicat să o cumpăraţi doar din surse bio. Astfel de pesticide pot cauza uneori reacţii alergice.

De asemenea, salata verde poate fi contaminată cu bacterii precum Salmonella sau Escherichia coli, care pot provoca tulburări digestive. Din acest motiv, este recomandat să spălaţi foarte bine frunzele de salată sub jet de apă rece înainte să le consumaţi.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru
Paula Rotaru
Senior Editor, [email protected] S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați ... citește mai mult
Recomandare video
Cancerul de sân la femeile tinere: ce e de făcut?