Care sunt cele mai mari 7 greșeli pe care oamenii le fac în cura de slăbire

Pe măsură ce vara se apropie, multe persoane încep să facă schimbări în dieta sau stilul lor de viață pentru a ajunge la silueta dorită. Există câteva capcane frecvente și importante de care trebuie să fii conștient atunci când încerci să-ți atingi obiectivele de slăbire.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Care sunt cele mai mari 7 greșeli pe care oamenii le fac în cura de slăbire
Vrei corp de bikini vara asta? Nu fă aceste 6 greșeli! Foto: Shutterstock

Atunci când vine vorba despre alimentație echilibrată multe persoane consideră că dietele restrictive sunt cele mai eficiente pentru a pierde din kilogramele în plus. Scăderea drastică a numărului de  carbohidrați, consumul insuficient lichide sunt printre cele mai comune și mari greșeli. Vanessa Rissetto, dietetician autorizat, a împărtășit într-un interviu acordat la Today, principalele greșeli ce țin de dietă pe care oamenii ar trebui să le evite.

Reduci prea multe calorii din aportul zilnic necesar

Primul lucru pe care trebuie să-l faci înainte de orice modificare în dieta ta, este să te întrebi dacă: „Este sigură?”, deoarece dacă tai prea multe calorii, atunci nu, nu este. A urma o cură de slăbire care este prea restrictivă nu este doar riscant, ci este și nesustenabil și un motiv mare pentru care oamenii nu reușesc să se țină de aceste diete, a explicat nutriționistul.

„Unele lucruri le poți face pentru o zi sau două zile, dar apoi gata, căci ai nevoie de combustibil pentru a funcționa”, a spus Rissetto.

În loc să-ți restricționezi puternic aportul caloric zilnic, ea a sugerat să folosești matematica pentru a-ți da seama de câte calorii are nevoie corpul tău pentru a-ți susține greutatea actuală, sau mai simplu să apelezi la un calculator zilnic de calorii și nutrienți pentru asta.

„Mulți oameni încearcă să reducă caloriile și se gândesc: „Oh, prietenul meu mănâncă 1000 de calorii pe zi, așa că ar trebui să fac și eu la fel”, dar oamenii ar trebui să își bazeze aportul caloric zilnic pe propria lor greutate și în funcție de efortul fizic pe care îl fac zilnic. Dacă scopul tău este scăderea în greutate și decizi să mănânci mai puțin decât necesarul tău zilnic de calorii, atunci trebuie să reduci totalul de calorii, dar nu ar trebui să cobori niciodată sub 1300 de calorii pe zi”, a adăugat nutriționista.

Nu consumi suficiente fibre sau apă

Multe persoane reduc ideea de dietă la alimente slab calorice, dar nu au în vedere că de fapt cosumul de apă este foarte important. Hidratarea este vitală și când vorbim despre slăbire. Acesteia i se adaugă și consumul de fibre. Fibrele și hidratarea sunt o parte esențială a oricărei diete, a spus Rissetto, dar oamenii uită adesea să se concentreze pe acești doi factori. Fibrele și apa sunt modalități de a vă ajuta digestia care încetinește în timpul verii – este un alt sfat al nutriționistului.

De asemenea „fibrele ajută și la gestionarea greutății”, a adăugat ea, sugerând oamenilor să consume cât mai multe legume și fructe.

Renunți complet la grăsimi, și aproape complet la proteine

Dietele echilibrate sunt cele care dau rezultate. Trebuie să mănânci proteine și grăsimi sănătoase pentru a-ți alimenta corpul, așa că este important să nu se reducă la extrem. „În medie, grăsimea reprezintă aproximativ 20 până la 35% din necesarul de calorii”, a adăugat ea. Sursele de grăsimi sănătoase includ nucile, semințele, avocado, uleiul de măsline și peștele gras.

Aportul zilnic de proteine ar trebui să fie de aproximativ 1,2 grame de proteine per kilogram de greutate, a spus Rissetto.

Elimini total carbohidrați din regimul alimentar

O altă greșeală frecventă pe care oamenii o fac la dietă este omiterea unor grupuri întregi de alimente, și anume carbohidrații. Dietele sărace sau fără carbohidrați pentru pierderea în greutate au intrat și ieșit din popularitate în urmă cu mult timp.

„Nu toți carbohidrații sunt răi. Ei sunt principala noastră sursă de energie și avem nevoie de ei precum un combustibil”, a adăugat ea. Oamenii sunt adesea speriați de carbohidrați pentru că nu știu de fapt ce sunt carbohidrații sau cât de mult trebuie să consume, a spus ea.

„Nu este întotdeauna vorba despre pâine și prăjituri”, a clarificat ea. Nu toți carbohidrații sunt creați la fel, iar opțiunile mai sănătoase includ cereale integrale precum quinoa, legume bogate în amidon precum broccoli sau leguminoase precum lintea.

Cheltui mulți bani pe pachete gen „diete de-a gata”

„Când te gândești la aceste diete comerciale, inclusiv la produsele tip detox bazate pe diverse sucuri sau smoothies, în care trebuie să cumperi frevent pachetele lor de produse atunci realizezi că per ansamblu asta te costă mulți bani pe lună”, a spus Rissetto. Deseori, dietele de slăbire bazate pe aceste produse nu sunt durabile, și implică o risipă totală de bani, a adăugat ea.

„Întreabă-te… pot să-mi ating obiectivul de slăbire fără să-mi arunc în aer bugetul personal?” a spus Rissetto, adăugând că orice specialișt în nutriție te pot ajuta să înțelegi cum să faci schimbări durabile și accesibile în alimentația ta.

Respecți o cură de slăbire al unui prieten, sau recomandată de alții și nu una personalizată

L-ai auzit pe X sau pe Y laudând o cură de slăbire pe care au ținut-o și care a dat rezultate foarte bune. Sau poate ai un prieten care a urmat un regim și ai văzut ce bine a slăbit. Evident te gândești imediat că merită să încerci și tu dieta respectivă, dar nu te gândești o clipă că tu, și implicit organismul tău, ești diferit de ceilalți.

Rezultatele unei diete de slăbire sunt influențate foarte mult de:

  • Metabolismul fiecărei persoane
  • Starea de sănătate: afecțiunile și deficiențele (fie ele și temporare) pe care le are (de aceea se recomandă întotdeauna o serie de analize medicale înainte de orice dietă)
  • Stilul de viață a persoanei, obiceiurile și nivelul de mișcare/sport pe care îl face zilnic

Deci nu copia dietele prietenilor așteptându-te să ai rezultate similare, chiar dacă la ei au dat rezultate bune, e posibil chiar să-ți faci mai mult rău decât bine.

Nu te adaptezi la realitate, ești nerealist

Este important să te asiguri că orice schimbăre este realistă pentru stilul tău de viață, a subliniat expertul. O dietă nu ar trebui să-ți restricționeze sau influențeze viața socială, de exemplu. Dacă îți place să mănânci în oraș sau alături de prietenii tăi este o parte importantă a vieții tale sociale, alege o dietă care să îți permită să faci asta în continuare, dar într-un mod mai sănătos.

„Gândește-te la limitele tale și cum este viața ta”, a spus Rissetto, adăugând că oamenii ar trebui să ia în considerare cea mai bună modalitate de a încorpora o schimbare a dietei în rutina lor, astfel încât să funcționeze pentru stilul lor de viață. Dacă ești un părinte ocupat cu gătit pentru familia ta, de exemplu, este posibil să nu vrei să alegi o dietă care să îți impună să mănânci mese separate de cei dragi, a adăugat ea. „Serios acum, ce regim ar fi sustenabil pe termen lung fără să îți pierzi mințile?

Surse: Today.com, https://culinahealth.com/

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân