Hormonul care ne obosește la menopauză. Cum să-l aduci la normal

16.02.2022
Hormonul care ne obosește la menopauză. Cum să-l aduci la normal
Sursa foto: Shutterstock

Hormonul care ne dă bătăi de cap, la propriu și la figurat, mai ales după vârsta de 45-50 de ani, este testosteronul. Nivelul scăzut al acestuia este de vină pentru majoritatea cazurilor de oboseală, anxietate și ceață cerebrală survenite la femeile aflate în preajma menopauzei. 

Potrivit medicilor, hormonul „obositor” testosteron scade cu 50% în intervalul de vârstă 20-40 de ani. Iar odată cu premenopauza sau menopauza, fenomenul se accelerează, deoarece glandele suprarenale și ovarele produc cantități mult mai mici de testosteron, ducând la apariția unor simptome precum:

Și pentru că toate aceste simptome pot duce la stres, lucrurile nu fac decât să se înrăutățească. Stresul stimulează producția de cortizol, un alt hormon care, în cantități crescute, duce la scăderea și mai abruptă a nivelului de testosteron.

Deși este cunoscut mai degrabă ca „hormonul masculin”, testosteronul are un rol important și pentru femei. Acesta este responsabil cu starea de bine, influențează dorința sexuală, contribuie la secreția unor hormoni importanți, stimulează producția de globule albe (leucocite)- protejând organismul de infecții – și are un efect benefic și asupra densității osoase.

Pentru a stimula producția acestui hormon, poți apela fie la terapia de substituție cu testosteron (geluri, plasturi, injecții, implanturi), administrată doar la sfatul medicului, fie la remedii naturale.

Evitarea stresului prin practicarea meditației sau a respirației profunde, evitarea alimentelor bogate în zahăr, mișcarea zilnică – da, și mersul pe jos contează! – și alimentația sănătoasă ajută la creșterea în mod natural a nivelului testosteronului.

Consumă mai des alimente bogate în zinc (fructe de mare, leguminoase, semințe, nuci, ciocolată neagră, cereale integrale), potasiu (banane, sfeclă roșie, spanac, cartofi dulci, fasole, prune, avocado, semințe de floarea-soarelui) și vitamina D (ouă, ton, carne de vită, năut, caju, ciuperci, rodie).

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic informații despre diverse afecțiuni, alimentație, ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Raluca Oprea: dieta echilibrată, primul pas în tratamentul ficatului gras
Recomandări:
Avortul ar putea fi considerat ilegal în jumătate din statele americane
Avortul ar putea fi considerat ilegal în jumătate din statele americane
De ce nu e bine să consume alcool pacienții supraponderali sau obezi
De ce nu e bine să consume alcool pacienții supraponderali sau obezi