Obiceiuri care cresc inteligența. Ce să faci ca să menții creierul în formă

  • Publicat:

Inteligența nu înseamnă să fii neapărat mai deștept decât alții, cât mai degrabă să stimulezi creierul, să înveți lucruri noi zi de zi, pentru tine. Se spune despre citit că este „hrana creierului”, dar există multe alte obiceiuri benefice care sporesc inteligența. Printre acestea, dieta bogată în antioxidanți, consumul de cafea, meditația, socializarea sau… somnul.

Inteligența nu este o calitate morală cu care ne naștem, ci o căpătăm pe parcursul vieții, învățând lucruri noi în fiecare zi, chiar și la bătrânețe. Cheia este să avem un stil de viață sănătos, mișcare cât cuprinde și sete de cunoaștere.

„Cel mai important lucru este să nu te oprești din a-ți pune întrebări”, așa cum spunea faimosul Albert Einstein.

Iată câteva obiceiuri care, practicate de-a lungul vieții, îți stimulează inteligența și îți pun în mișcare „rotițele” creierului.

Citește în fiecare zi

Cercetările arată că lectura poate ajuta la creșterea nivelului de inteligență, prin îmbogățirea vocabularului, dar și pentru că „pune la lucru” mai multe funcții cognitive:

  • atenția
  • anticiparea
  • memoria de lucru și cea de lungă durată
  • gândirea abstractă
  • înțelegerea

Cafeaua sporește inteligența

Cofeina suprimă producția de adenozină și permite astfel creierului să secrete substanțe chimice cu efect stimulator, care conferă un plus de energie. Iar energia, după cum bine se știe, este foarte importantă pentru performanța mentală.

De asemenea, cafeaua sporește atenția, ceea ce contribuie la menținerea concentrării și îmbunătățirea capacității de memorare.

Așadar, bea cafea în fiecare zi, dar nu face excese, limitează-te la 3 sau maximum 4 ceșcuțe, altfel crește riscul de nervozitate și anxietate, stări deloc benefice pentru sănătatea creierului.

Bea ceai verde

Dacă nu îți place cafeaua, poți să o înlocuiești cu ceai verde, la fel de benefic pentru funcția cerebrală. Studiile arată că antioxidanții, cofeina și o substanță chimică numită galat de epigalocatechină din frunzele de ceai verde facilitează creșterea axonilor și a dendritelor în neuroni.

Astfel, neuronii sunt mai receptivi și contribuie la finalizarea sarcinilor cognitive.

Adoptă o dietă sănătoasă pentru o minte brici

O altă modalitate de a-ți spori inteligența este să consumi zilnic alimente bogate în nutrienți care susțin funcția creierului. Astfel de alimente sunt cele bogate în acizi grași Omega 3, flavonoide și vitamina K, precum:

  • pește gras
  • crustacee
  • alge
  • semințe de in
  • avocado
  • nuci
  • fructe de pădure
  • ceai
  • cacao
  • soia
  • cereale integrale
  • varză
  • spanac

Nicio zi fără mișcare

Activitatea fizică este una dintre cele mai eficiente modalități de a îmbunătăți funcționarea creierului.

Potrivit studiilor, exercițiile ușoare promovează buna funcționare a hipocampului și alte regiuni ale creierului implicate în procesul de memorare. De asemenea, activitatea aerobă promovează creșterea neuronilor, ceea ce stimulează funcția creierului.

Pentru a te bucura de beneficiile cognitive ale exercițiilor fizice, este important să faci mișcare în mod regulat. Iar vestea bună este că nu trebuie să te extenuezi la sala de sport. Sunt foarte eficiente și următoarele forme de mișcare:

Dormi destul ca să nu aibă de suferit inteligența

Somnul este esențial pentru susținerea funcției cognitive. Când dormi, creierul tău consolidează amintirile pe care le-ai creat de-a lungul zilei.

De asemenea, odihna îmbunătățește capacitatea creierului tău de a învăța informații noi atunci când te trezești.

Practică meditația

Un alt mod de a-ți crește inteligența este să meditezi.  Această practică presupune să te detașezi pentru câteva minute de toate gândurile negative. Scopul meditației este acela de a fi conștient de gândurile pe care le ai, dar să le lași să treacă pe lângă tine, fără să te lași afectat de ele.

Potrivit studiilor, meditația este asociată cu îmbunătățirea memoriei de lucru, a atenției și a stărilor de anxietate.

Poți să utilizezi diverse aplicații de meditație, să urmărești videoclipuri cu meditație ghidată sau să participi fizic la un astfel de curs.

Socializează

Socializarea, interacțiunea cu alți oameni contribuie la dezvoltarea personală și îmbunătățirea sănătății creierului. Poți alege să te alături unui club de carte, să fii voluntar în comunitate sau pur și simplu să reiei sau să ții legătura cu vechi prieteni.

Foarte important este să nu renunți să înveți niciodată. Studiile arată că inteligența este strâns legată de educație, care nu înseamnă doar școli absolvite și diplome, ci și autodisciplină.

Ascultă podcasturi, urmărește discuții TED pe diverse teme de sănătate, nutriție, sport sau dezvoltare personală, participă la ateliere de lucru, învață o limbă străină, dezvoltă-ți o pasiune mai veche. Toate acestea contribuie din plin la îmbunătățirea funcției cognitive.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”