Dr. George Burlacu: cum recunoști un accident vascular cerebral

Un accident vascular cerebral are câteva semne specifice.

Un accident vascular cerebral are niște semne clasice după care poate fi recunoscut.  Geroge Burlacu, medic specialist medicină de urgență în cadrul Spitalului Clinic Sanador, ne-a explicat într-una dintre emisiunile CSID Live cum putem recunoaște un accident vascular cerebral.

Un accident vascular cerebral este un eveniment de urgență majoră și trebuie intervenit cât mai repede cu putință, pentru că fiecare minut pierdut poate pune în pericol viața pacientului care trece printr-o astfel de situație.

Din păcate, studiile arată că o persoană din 5 nu poate identifica simptomele unui AVC. Semnele clasice al unui accident vascular cerebral implică, de obicei, o pierdere bruscă a stării de conștiență de scurtă durată, urmată de un deficit motor. Adică mână, picior ( pe o singură parte) mai moale. Aceasta ar fi prezentarea clasică în opinia domnului Dr. George Burlacu, specialist în medicină de urgență. Însă nu se întâmplă așa întotdeauna. Poate fi o mână sau un picior mai moale, pierderea bruscă a vederii pe o parte, gură strâmbă, față strâmbă sau tulburări de vorbire ( pacientul nu poate vorbi clar și coerent).

Dacă cineva din jurul nostru sau noi înșine avem aceste simptome, e important să sunăm la serviciul de ambulanță 112 sau ne prezentăm la cel mai apropiat spital dacă ne putem deplasa prin mijloace proprii. Dacă pacientul are starea de conștiență alterată ( nu mișcă, nu vorbește, nu deschide ochii ( nu se trezește din somn), trebuie acordat primul ajutor și sunat la 112.

Este important ca atunci când depistăm simptomele clasice ale acestei afecțiuni să ducem pacientul la spital cât mai repede, dar măcar în primele 4 ore de la depistarea lor. Astfel, creștem șansele de recuperare a pacientului după un accident vascular cerebral. Dus la timp la spital, pacientului i se administrează anumite substanțe ce îl ajută și să supraviețuiască, dar și să se recupereze mai ușor după un AVC.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Dr. George Burlacu - Medic specialist Medicină de urgență
Dr. George Burlacu este Medic specialist Medicină de urgență cu competențe solide în: asistență medicală de urgență prespitalicească și asistență medicală de urgență pentru structurile de primire a urgențelor.
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic specialist Medicină de urgență
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult