Tomografia computerizată: când e indicată și care e diferența dintre CT cu substanță de contrast și CT nativ?

  • Publicat:
Tomografia computerizată: când e indicată și care e diferența dintre CT cu substanță de contrast și CT nativ?
Sursa foto: Profimediaimages.ro

Tomografia computerizată nu trebuie făcută de capul nostru, fără a avea recomandarea fermă a medicului. Dozele de radiații sunt destul de mari, motiv pentru care investigația CT trebuie efectuată doar în cazul în care beneficiile sunt clare. Totodată, anumitor categorii de pacienți le este contraindicată tomografia computerizată. Ne referim în special la CT cu substanță de contrast la pacienții cu afecțiuni renale care prezintă valori anormale ale ureei și creatininei.

Despre importanța și utilitatea tomografiei computerizate, diferența dintre CT cu substanță de contrast și CT nativ, contraindicații și pregătirea pentru această investigație am vorbit cu Dr. Elena Voicu, medic specialist Radiologie și Imagistică Medicală, cu competență în CT.

Oricare parte a corpului poate fi examinată prin tomografia computerizată

CSID: Ce ne puteți spune despre tomografia computerizată?

Dr. Elena Voicu: Este una dintre cele mai importante metode imagistice utilizată în momentul actual pe scară largă și în toate patologiile medicale. Este o investigație ce utilizează razele X pentru a crea imagini care ulterior vor fi interpretate de un medic specializat în radiologie. Din această cauză este o investigație iradiantă, acesta fiind principalul ei dezavantaj.

CSID: Când se recomandă un computer tomograf?

Dr. Elena Voicu: În situația în care celelalte metode diagnostice de bază nu au fost relevante și nu s-a putut ajunge la un diagnostic. Indicațiile majore sunt în cazul unui traumatism cranian cu suspiciunea unei hemoragii intracraniene sau în cazul evaluării patologiei pulmonare atunci când doar un examen radiografic nu oferă informații suficiente.

CSID: Ce părți ale corpului pot fi examinate prin tomografia computerizată?

Dr. Elena Voicu: Fiind o investigație care realizează secțiuni axiale prin structurile anatomice, oricare parte a corpului poate fi examinată prin tomografia computerizată (CT).

Diferența dintre CT cu substanță de contrast și CT nativ

CSID: Care e diferența dintre CT cu substanță de contrast și nativ (fără substanță de contrast)?

Dr. Elena Voicu: În cazul unui CT cu substanță de contrast se realizează injectarea intravenoasă a unei substanțe pe bază de iod. Astfel pot fi evaluate axele vasculare, absolut necesar pentru a evalua o suspiciune de tromboză, disecție sau anevrism.

În cazul unei formațiuni tumorale se evaluează patternul de încărcare cu contrast, realizând diferențierea dintre o formațiune benignă versus malignă.

Substanța de contrast se excretă în cea mai mare parte la nivel renal, astfel încât ajută și la o evaluare a sistemului excretor renal și a vezicii urinare.

Contraindicații tomografie computerizată

CSID: Căror pacienți le este contraindicată substanța de contrast?

Dr. Elena Voicu: Deoarece se excretă renal, substanța de contrast este contraindicată pacienților cu afecțiuni renale care au o rată de filtrare glomerulară scăzută, de aceea în momentul în care se solicită o examinare CT cu substanță de contrast pacientul trebuie să aibă valorile ureei și creatininei in limite normale.

O altă contraindicație este la pacienții alergici în primul rând la substanța de contrast sau la alte substanțe medicamentoase, putând face o reacție alergică încrucișată.

CSID: Care este doza de radiații a unui CT comparativ cu o radiografie dentară?

Dr. Elena Voicu: Doza de iradiere în cazul investigației CT este mai mare comparativ cu o radiografie dentară. Aceasta depinde de segmentul scanat, unele țesuturi absorbind o cantitate mai mare de radiații față de altele.

Din acest motiv este recomandat ca o investigație CT să fie efectuată doar în cazul în care beneficiile sunt clare.

Aviz persoanelor cu diabet!

CSID: Ce nu trebuie să facem înainte de CT (avem voie să luăm anumite medicamente), ce haine/accesorii să nu purtăm în timpul examinării?

Dr. Elena Voicu: În cazul unui CT nativ nu este necesară o anumită pregătire sau sistarea unor medicații. În cazul unui CT cu substanță de contrast unele medicații trebuie întrerupte – precum Metforminul în cazul pacienților diabetici, acesta fiind întrerupt 48 de ore după administrarea substanței de contrast.

În ceea ce privește accesoriile precum cercei, lănțișoare, curele, aceste trebuie îndepărtate deoarece orice obiect metalic creează artefacte în scanare, rezultând imagini de proastă calitate și dificil de interpretat.

CSID: Există riscuri atunci când facem un CT?

Dr. Elena Voicu: Riscurile apar aproape exclusiv în cazul realizării investigațiilor CT cu substanță de contrast, iar reacțiile severe de tip anafilactic sunt destul de rare. Mai frecvente sunt reacții adverse ușoare, precum prurit și eritem cutanat, dureri de cap, grețuri, vărsături.

CSID: Ce sfaturi aveți pentru pacienți?

Dr. Elena Voicu: Să nu realizeze investigații CT decât la recomandarea unui medic clinician. Să țină cont de faptul că este o investigație iradiantă și împreună cu medicul curant să evalueze raportul risc/beneficiu pentru a realiza investigația CT doar în cazul unui beneficiu clar pe care aceasta l-ar avea asupra diagnosticului și tratamentului.

Dr. Elena Voicu, medic specialist Radiologie și Imagistică Medicală, cu competență în CT
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân