Dr. Ovidiu Grămescu: traumatismele cerebrale

Dr. Ovidiu Grămescu, Șef Secție Neurochirurgie în cadrul Spitalului Clinic Sanador, explică modul cum se abordează traumatismele cerebrale.

Traumatismele cerebrale se numără printre cele mai grave situații medicale care pot pune viața în pericol. De aceea, traumatismele cerebrale trebuie evaluate și rezolvate rapid în secțiile de urgență și neurochirurgie. Am stat de vorbă într-un interviu video cu dr. Ovidiu Grămescu, medic primar neurochirurg, despre situațiile în care se produc traumatismele cerebrale, dar și despre intervențiile medicale care salvează vieți.

„Printre cele mai frecvente cauze ale traumatismelor cerebrale se numără accidentele rutiere. De asemenea, printre cauze se numără și accidentele casnice. Sunt fel și fel de situații. Și agresiunile individuale pot duce la traumatisme cerebrale. Dar cele mai multe dintre traumatismele cerebrale sunt ca urmare a accidentelor rutiere, tot mai multe prin prisma numărului mare de mașini” spune dr. Ovidiu Grămescu.

Nu întotdeauna un traumatism cerebrale apare ca urmare a accidentelor foarte grave. Există și situații când ne lovim ușor la cap, fără ca acest lucru să impună vizita la medic. Însă dacă apar anumite simptome, acestea nu trebuie neglijate.

„Ar trebui să ne îngrijorăm când lovitura a fost puternică și există o cefalee persistentă, o durere de cap care nu cedează după două, trei zile. Durerea de cap dispare repede în cazul traumatismelor minore. Însă dacă un pacient se prezintă la noi și are un ochi într-o parte, o mână paralizată sau nu poate să vorbească, atunci e clar că traumatismul în zona capului a fost intens. Astfel, ceea ce se află sub calota craniană, respectiv creierul, a fost lezat. Și pentru diagnostic, apelăm la investigații precum RMN, computer tomograf. Acestea, corelate cu starea pacientului, ne spun ce se întâmplă” adaugă dr. Ovidiu Grămescu.

Care sunt intervențiile pe care le fac medicii neurochirurgi în cazul traumatismelor cerebrale puteți afla din materialul video realizat cu dr. Ovidiu Grămescu, Șef Secție Neurochirurgie în cadrul Spitalului Clinic Sanador!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Ovidiu Grămescu - Medic primar neurochirurgie
Dr. Ovidiu Grămescu este medic primar neurochirurg cu o experiență de 30 de ani și poate fi găsit în Spitalul SANADOR. Domnul doctor este specializat atât în patologia spinală cât și în patologia cerebrală (tumori, traumatisme, hernii de disc lombare sau cervicale, etc.). În cadrul ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic primar neurochirurgie
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult