Substanța de contrast folosită în ecografie – ce este și cum acționează?

  • Publicat:
Substanța de contrast folosită în ecografie – ce este și cum acționează?
Sursa foto: Shutterstock

Substanța de contrast este frecvent folosită în investigațiile imagistice. Dar ce rol are aceasta, cum acționează și, mai ales, este periculoasă?

Aflăm răspunsurile de la dr. Anca Tâu, medic primar cardiolog acreditat în imagistică cardiacă.

Ce sunt și cum acționează agenții de îmbunătățire a ultrasunetelor

Substanța de contrast este compusă din microbule de gaz stabilizate de un film de fosfolipide.

Dimensiunile microbulelor variază între 1 și10 µm, fiind prea mari pentru a părăsi vasele de sânge, dar suficient de mici pentru a pătrunde în cele mai mici vase (denumite capilare) din organism și a le pune în evidență.

Aceste microbule intră în rezonanță atunci când sub expuse la un fascicul de ultrasunete cu putere acustică redusă, generând o serie de semnale (ecouri armonice). Acestea, compuse, formează un semnal clar pe ecranul ecografului.

Un software special aflat în structura echipamentului permite evidențierea acestor microbule.

Se realizează astfel o hartă imagistică a regiunii anatomice investigate, bazată exclusiv pe semnalul provenit din vasele de sânge.

Substanța de contrast este periculoasă?

Substanța de contrast este un gaz care se elimină pe cale respiratorie (prin plămâni).

În prezent, agenții de îmbunătățire a ultrasunetelor acreditați în Uniunea Europeană și SUA pentru opacifierea ventriculului stâng și definirea morfologiei miocardului sunt: SonoVue și Luminity.

Potrivit prospectului, SonoVue se utilizează pentru analize care măsoară transmiterea în corp a ultrasunetelor, deoarece îmbunătățește capacitatea
de a genera ecou. Se utilizează numai atunci când rezultatele analizei fără substanță de contrast nu sunt concludente. SonoVue se utilizează pentru:

  • ecocardiografie (o analiză de diagnosticare prin care se obține o imagine a inimii). Se utilizează pentru a obține o imagine mai clară a camerelor inimii, în special a ventriculului stâng, la pacienții cu boală arterială coronariană confirmată sau suspectată.
  • examenul Doppler (analiză de diagnosticare care măsoară viteza de circulație a sângelui). SonoVue se poate utiliza în examenele Doppler ale vaselor mari, precum cele intracraniene, cele care transportă sângele la cap, sau vena principală care transportă sângele la ficat, sau în examenele vaselor mai mici, ca de exemplu cele de la nivelul leziunilor (zone afectate de boală) sânului sau ficatului.
  • scanări cu ultrasunete ale vezicii și ale tractului urinar la copii și adolescenți, cu scopul de a detecta refluxul vezicoureteral, o afecțiune în care urina curge înapoi din vezică către rinichi, ducând la cicatrizarea țesutului și la infecții renale.

Cele mai frecvente reacții adverse care apar la injectarea intravenoasă a SonoVue (care pot afecta mai mult de 1 pacient din 100) sunt: durerile de cap, greața și reacțiile la locul de injectare.

Este contraindicată injectarea la pacienții despre care se cunoaște că au circulație anormală a sângelui la nivelul inimii, hipertensiune pulmonară severă, hipertensiune necontrolată (tensiune arterială mare) sau sindrom de detresă respiratorie acută la adulți (acumulare crescută de lichid în ambii plămâni). De asemenea, contraindicat în asociere cu medicamentul dobutamină (utilizat pentru insuficiență cardiacă) la pacienții la care dobutamina nu este indicată.

Reacțiile adverse raportate după utilizarea Luminity în studii clinice pivot şi de susținere au apărut în decurs de câteva minute după administrare și, de regulă, s-au rezolvat în decurs de 15 minute, fără intervenție terapeutică. Reacțiile adverse cel mai frecvent raportate au fost: cefalee, înroșirea feței  și dureri de spate.

Dr. Anca Simona Tâu este medic primar Cardiolog și Boli interne, Doctor în Științe medicale și Asistent Universitar Catedra de Fiziologie – Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila, București.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”